Dodaj do porannej kawy. „Napój młodości” przyspiesza metabolizm i pomaga na stawy
Co dodawać do porannej kawy, aby była jeszcze zdrowsza? Od jakiegoś czasu dużą popularnością wśród osób dbających o zdrowie cieszy się kawa z kolagenem. Na co pomaga ten napój, jak go przygotować i czy dodatek ten zmienia smak kawy? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym artykule.
Kawa ma szereg właściwości korzystnie wpływających na zdrowie. Wspiera układ nerwowy, poprawia krążenie, a nawet przyśpiesza metabolizm. Najlepiej pić ją bez cukru, słodkich syropów i śmietanki. Zamiast tych "ulepszaczy smaku" można postawić na kolagen - bardzo zdrowy dodatek, który wesprze stawy, wygląd skóry i metabolizm. Dziś sprawdzimy, jakie właściwości ma kawa z kolagenem.
Sprawdź także: Domowy kolagen za grosze z przepisu dietetyka. Pomaga na stawy, poprawia wygląd skóry
Kolagen to białko, które naturalnie znajduje się we wszystkich komórkach i tkankach naszego ciała. Nazywane jest materiałem budulcowym, ma wpływ na jędrność skóry, kondycję włosów i paznokci, stan stawów i kości. Organizm wytwarza go naturalnie, jednak po 25 roku życia produkcja kolagenu zaczyna się zmniejszać. Niestety często widać to na pierwszy rzut oka, ponieważ pojawiają się zmarszczki, problemy ze stawami, a włosy i paznokcie stają się bardziej kruche. Dlatego, aby odwrócić ten proces, warto zadbać o dostarczenie kolagenu z zewnątrz. Można to zrobić dzięki odpowiedniej diecie bogatej w mięso, ryby, czy owoce morza. Dobrym źródłem kolagenu jest także rosół gotowany na mięsie i kościach, mięsne i warzywne galaretki, kurze łapki i golonka. Na rynku dostępne są także suplementy diety w postaci tabletek, jak i proszku, który można dodawać do kawy, jogurtu, czy soku.
Kolagen oprócz wsparcia kondycji stawów, kości, włosków, skóry i paznokci ma także działanie wzmacniające odporność organizmu. Co więcej, pomaga dbać o zdrowie jelit, oraz korzystnie działa na naczynia krwionośne. Warto pamiętać, że wchłanianie kolagenu wspiera witamina C, jednak ją bez trudu dostarczyć można, dzięki posiłkom bogatym w warzywa i owoce.
Filiżanka kawy to dla większości osób sposób, aby się pobudzić. Korzystnie wpływa na układ nerwowy, przypisuje się jej właściwości przeciwdepresyjne, oraz zmniejszające ryzyko choroby Parkinsona. Kawa to także doskonałe źródło antyoksydantów, które pomagają w walce organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, mają właściwości przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe. Kawa ma także pozytywne działanie na przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, dzięki czemu poprawia krążenie. W jej składzie znajdują się także witaminy z grupy B, magnez i potas, które również mają korzystnie właściwości dla układu krwionośnego. Picie kawy pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru we krwi, pobudza przemianę materii, oraz wspiera spalanie tłuszczu, dzięki czemu sprzyja odchudzaniu.
Kawę z kolagenem można nazwać napojem młodości. Ponieważ poza wyżej wymienionym działaniem, świetnie wpływa na wygląd skóry, poprawia jej napięcie i elastyczność, spłyca zmarszczki. Co więcej, wzmacnia włosy i paznokcie, stają się bardziej lśniące i mniej łamliwe. Kolagen wspiera również kondycję stawów, regularna suplementacja kolagenem może pomóc zmniejszyć ryzyko osteoporozy oraz zredukować dolegliwości bólowe. Taki napój będzie także miał korzystny wpływ na pracę jelit. Kawa z kolagenem dobrym wyborem dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ ma działanie podkręcające przemianę materii oraz wspierające spalanie tłuszczu.
Na rynku znajdziemy wiele kolagenowych suplementów diety. Jeśli chcemy dodawać kolagen do kawy, najlepiej wybrać ten bezsmakowy, dzięki czemu nie zmieni smaku napoju. W sklepach internetowych można także znaleźć kolagen o smaku wanilii czy kakao.
Jak zrobić kawę z kolagenem? Wystarczy zaparzyć swoją ulubioną kawę, można zrobić czarną lub z mlekiem, a następnie wsypać zalecaną przez producenta porcję kolagenu do napoju i dokładnie wymieszać. Dobrej jakości kolagen, rozpuści się i nie będzie wyczuwalny.
Często mówi się o tym, że picie dużych ilości kawy może wypłukiwać z organizmu cenne wartości odżywcze, najczęściej takie informacje pojawiają się w kontekście magnezu. Faktycznie, kawa ma działanie moczopędne, przez co w dużej ilości może pozbawiać organizm cennych minerałów. Warto jednak zaznaczyć, że w prosty sposób można je uzupełnić. Jeśli codziennej filiżance kawy towarzyszą zalecane dwa litry wody dziennie, taka utrata nie będzie znacząca dla organizmu.
A jak jest w przypadku kolagenu? Kawa nie wypłukuje kolagenu z organizmu, ani nie wpływa na jego przyswajalność. Co więcej, bez obaw można dodawać go do kawy. Zarazem warto zaznaczyć, że kolagenu z organizmu pozbywamy się poprzez niezdrową dietę, spożywanie alkoholu i palenie papierosów. Należy także zaznaczyć, że kolagen bez obaw można wsypać do gorącej kawy. Wysoka temperatura nie sprawi, że straci swoje cenne wartości. Ponieważ białka kolagenu rozkładają się dopiero w 150 stopniach, podczas gdy kawę zalewamy wrzątkiem, który zazwyczaj ma nieco mniej niż 100 stopni.
Źródła: terazgotuje.pl, intenson.pl
Zobacz też:
Hinduski "eliksir życia". Herbata na stres, zdrowe serce i szybki metabolizm
Cenniejsza od pszczelego pyłku. Regeneruje, przyspiesza metabolizm, poprawia pamięć