Dodaj do ziemniaków zamiast mleka lub śmietany. Będą zdrowsze i bardziej kremowe
Ziemniaki są podstawą polskiej kuchni i chętnie je spożywamy w najróżniejszych formach. Jedną z nich jest purée, które traktujemy jako dodatek do dań obiadowych. Aby nadać mu wyrazu, dobrze jest dodać do niego maślankę zamiast mleka lub śmietany. Danie będzie delikatniejsze i znacznie zdrowsze.
Maślanka to uboczny produkt powstający podczas wyrobu masła. Ma dużo właściwości zdrowotnych i warto zastępować nią inne produkty w kuchni. Dodana do tłuczonych ziemniaków sprawi, że będą bardziej puszyste i nabiorą kwaskowego posmaku.
Ziemniaki do obiadu często podajemy z masłem. Dotyczy to zarówno warzyw w całości, jak i purée. Nie wszyscy jednak mogą pozwolić sobie na tak kaloryczny dodatek. Dotyczy to osób dbających o dietę i walczących z miażdżycą. Ten produkt nie jest również polecany osobom z nietolerancją laktozy.
Zamiast masła do ziemniaków można dodać oliwę z pieczonym czosnkiem. Główkę czosnku należy najpierw zapiec przez pół godziny w piekarniku, a potem wycisnąć każdy ząbek do tłuczonych ziemniaków wraz z oliwą. Dobrym pomysłem jest także dodanie maślanki, która jest dużo mniej kaloryczna niż masło.
Do purée oprócz masła hojnie dolewamy również mleko. Dużo lepszym pomysłem jest dodanie do tłuczonych ziemniaków maślanki. Zawiera ona dużo wapnia i fosforu, które są budulcem naszego układu kostnego. Jej spożywanie pomoże zapobiegać osteoporozie. Maślanka ma też tę przewagę nad mlekiem, że jest źródłem probiotyków. Mają one niemały wpływ na utrzymanie prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach.
Wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego i wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Maślanka dodana do ziemniaków wzbogaca danie o fosfolipidy. Mają one wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Jedynym przeciwwskazaniem do jej spożywania jest alergia na białka mleka krowiego.
Mogłoby się wydawać, że ziemniaki tłuczone są łatwiejsze do strawienia dla naszego układu pokarmowego, przez co są zdrowsze. Okazuje się jednak, że nie zawsze warto wszystko ułatwiać własnemu organizmowi. Uważać powinni w tym przypadku szczególnie diabetycy.
Tłuczone ziemniaki bardzo szybko podnoszą glikemię, dlatego spożywane w całości są zdrowsze. Purée ma wyższy poziom IG niż całe kartofle. Wynika to z tego, że podczas tłuczenia skrobia ulega większemu rozkładowi, przez co organizm przyswaja ją szybciej. W procesie miażdżenia warzywa tracą również nieco witaminy C oraz witamin z grupy B. Dodatki do tłuczonych ziemniaków powodują również, że danie staje się bardziej kaloryczne. Jeśli więc nie możesz odmówić sobie purée, lepiej dodaj do niego maślankę zamiast mleka, a całość będzie miała więcej właściwości zdrowotnych.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też: