Dodaj dwie łyżki do pomidorówki. Ten dodatek wynosi zupę na inny poziom i pobija jej smak
Masz ochotę na zupę pomidorową? Dzisiaj zapomnij o klasyce - klasyczne, lubiane przez Polaków danie wkracza na zupełnie nowe tory. W najnowszym wcieleniu pomidorówki pierwsze skrzypce zagra wyjątkowy dodatek. Mowa o... musztardzie. Już odrobina doda nieco ostrości i wyjątkowego charakteru. Kto raz spróbował, ten wie, że to prawdziwy hit.
Ta propozycja wiele osób może zaskoczyć, ale zaufaj nam - zupa pomidorowa z musztardą to kulinarna rewelacja, obok której trudno przejść obojętnie. Gdy raz dodasz odrobinę tego popularnego sosu do jednej z ulubionych zup Polaków, powstanie połączenie wybitne. Warto, przynajmniej od czasu do czasu, zaserwować klasyk w nowej odsłonie.
Wydawać by się mogło, że o klasycznej pomidorówce powiedziano już wszystko, ale w tym tekście udowodnimy, że nie do końca. Poszukiwanie nowych kulinarnych rozwiązań jest naprawdę fascynujące, szczególnie gdy powstaje coś tak intrygującego. Jeżeli chcesz poznać inny wymiar zupy pomidorowej, dodaj do niej dwie łyżeczki musztardy. Lekko zagęści ona zupę, ale doda jej również wyjątkowego charakteru.
Najbezpieczniej jest dodać najpierw jedną łyżeczkę, potem ewentualnie drugą - każdy powinien sam zdecydować, czy efekt jest odpowiedni. Istnieje możliwość, że już po jednej łyżeczce zupa będzie wystarczająco doprawiona.
Jaką musztardę wybrać do pomidorowej? Dobrą opcją jest uniwersalna musztarda stołowa. Warto wypróbować także musztardę miodową albo francuską.
Pomidory dobrze smakują z różnymi dodatkami, dzięki czemu zupa z tych warzyw zawsze może mieć nieco inny smak - w zależności od tego, na co akurat mamy ochotę.
Najpopularniejsze przyprawy to w tym przypadku chociażby bazylia, tymianek czy zioła prowansalskie. Osoby ceniące sobie wyrazisty smak chętnie dodają do zupy pomidorowej na przykład uprzednio upieczony, zmiksowany czosnek. Oczywistym dodatkiem do zupy jest tu także odrobina śmietany.
Jeśli lubisz pikantne nuty smakowe, do garnka z pomidorową dorzuć rozdrobnioną papryczkę chilli. Z kolei Grecy do pomidorów lubią dodać szczyptę cynamonu. Ta przyprawa doskonale podkręca smak.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wystarczy pić łyżeczkę dziennie. Wygląd skóry się poprawi, pamięć i koncentracją będą lepsze