Reklama
Reklama

Dodaję do sałatek, kurczaka a nawet parzę herbatę. Ziarenka zdrowia mam zawsze w zapasie

Niektóre przyprawy to nie tylko dodatkowy aromat czy smak w daniach, ale też moc właściwości zdrowotnych. Tak właśnie jest z kozieradką. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, kurczaka, ale mogę również zrobić z niej herbatę. Ten dar natury w postaci nasionek zawsze mam u siebie w zapasie i tobie radzę zrobić to samo.

Kozieradka nazywana jest zarazem koniczyną grecką lub bożą trawką. Ta roślina bobowata jest chętnie wykorzystywana w ziołolecznictwie od wielu lat. Oznacza to, że nadaje się nie tylko do przyprawiania wielu dań. Z jej nasion zaparzysz herbatkę o niemalże magicznych właściwościach dla zdrowia.

Ziarenka mocy. Tak wpłyną na twoje zdrowie

Spożywając kozieradkę lub przyjmując napar z tej rośliny, dostarczamy do organizmu witamin takich jak m.in. witaminy z grupy B, witaminę C. Do tego uzupełni ona braki potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza oraz cynku. W roślinie znajdują się też substancje antyoksydacyjne jak m.in. flawonoidy.

Dodając kozieradkę do swojego jedzenia, mamy szansę na uregulowanie poziomu glukozy po posiłku. Będzie stymulować wydzielanie insuliny i uwrażliwi organizm na jej działanie. Z tego powodu przyprawę poleca się osobom chorującym na cukrzycę.

Do diety warto włączyć kozieradkę ze względu na jej pozytywny wpływ na poziom "złego" cholesterolu. Zostanie on obniżony, a saponiny steroidowe zadbają o to, aby był on szybciej metabolizowany. W efekcie ochroniony zostanie układ sercowo-naczyniowy przed wszelkimi chorobami.

Przyjmując kozieradkę do organizmu, odczujemy jej wpływ na układ pokarmowy. Nasiona będą stymulować wytwarzanie soku trzustkowego i żołądkowego. Pomogą w zmniejszeniu występujących wzdęć. Dobrze zadziałają na wątrobę i złagodzą objawy choroby wrzodowej.

Co więcej, przyprawa ta wykazują właściwości bakteriobójcze. Wesprze więc organizm w czasie infekcji, przeziębień i grypy, ale także uchroni przed nimi. Pozytywnie wpłynie na produkcję czerwonych i białych krwinek, które jeszcze mocniej zwiększą odporność organizmu.

Herbatka z kozieradki działa cuda. Tak ją przygotujesz

Do zrobienia naparu, herbaty z kozieradki będziesz jedynie potrzebować nasion rośliny, które można dostać niemalże w każdym sklepie. Teraz 1-2 łyżeczki kozieradki wsyp do kubka, a następnie zalej je wrzącą wodą. Całość pozostaw pod przykryciem na około 15 minut.

Taki napar można pić jeszcze ciepły lub poczekać aż przestygnie. Dziennie nie należy przekraczać 3 szklanek herbaty z kozieradki.

Jak włączyć kozieradkę do diety? Zastosuj ją w kuchni w ten sposób

Kozieradka, a właściwie to jej nasiona mogą być urozmaiceniem dotychczas dobrze nam znanych dań. Mają one ostro-gorzki smak. Do tego wyczuć można orzechowe nuty. Dzięki temu chętnie stosuje się je w kuchniach azjatyckich jak m.in. indyjska.

Przyprawę można wykorzystać do dań z mięsem, w szczególności podkręcą smak kurczaka lub cielęciny. Sprawdzi się w połączeniu z rybami jak m.in. makrela oraz tuńczyk.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Czerwona cebula w miodzie i aromatycznych przyprawach. Idealna do sałatek i kanapek

Grzyb o wyjątkowym smaku i aromacie. Suszę i marynuję, ale najlepszy wychodzi sos

​Jak przedłużyć świeżość pomidorów? Tego nie rób, bo trzeba będzie je wyrzucić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy