Dodaję do sałatek, kurczaka a nawet parzę herbatę. Ziarenka zdrowia mam zawsze w zapasie
Niektóre przyprawy to nie tylko dodatkowy aromat czy smak w daniach, ale też moc właściwości zdrowotnych. Tak właśnie jest z kozieradką. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, kurczaka, ale mogę również zrobić z niej herbatę. Ten dar natury w postaci nasionek zawsze mam u siebie w zapasie i tobie radzę zrobić to samo.
Kozieradka nazywana jest zarazem koniczyną grecką lub bożą trawką. Ta roślina bobowata jest chętnie wykorzystywana w ziołolecznictwie od wielu lat. Oznacza to, że nadaje się nie tylko do przyprawiania wielu dań. Z jej nasion zaparzysz herbatkę o niemalże magicznych właściwościach dla zdrowia.
Spożywając kozieradkę lub przyjmując napar z tej rośliny, dostarczamy do organizmu witamin takich jak m.in. witaminy z grupy B, witaminę C. Do tego uzupełni ona braki potasu, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza oraz cynku. W roślinie znajdują się też substancje antyoksydacyjne jak m.in. flawonoidy.
Dodając kozieradkę do swojego jedzenia, mamy szansę na uregulowanie poziomu glukozy po posiłku. Będzie stymulować wydzielanie insuliny i uwrażliwi organizm na jej działanie. Z tego powodu przyprawę poleca się osobom chorującym na cukrzycę.
Do diety warto włączyć kozieradkę ze względu na jej pozytywny wpływ na poziom "złego" cholesterolu. Zostanie on obniżony, a saponiny steroidowe zadbają o to, aby był on szybciej metabolizowany. W efekcie ochroniony zostanie układ sercowo-naczyniowy przed wszelkimi chorobami.
Przyjmując kozieradkę do organizmu, odczujemy jej wpływ na układ pokarmowy. Nasiona będą stymulować wytwarzanie soku trzustkowego i żołądkowego. Pomogą w zmniejszeniu występujących wzdęć. Dobrze zadziałają na wątrobę i złagodzą objawy choroby wrzodowej.
Co więcej, przyprawa ta wykazują właściwości bakteriobójcze. Wesprze więc organizm w czasie infekcji, przeziębień i grypy, ale także uchroni przed nimi. Pozytywnie wpłynie na produkcję czerwonych i białych krwinek, które jeszcze mocniej zwiększą odporność organizmu.
Do zrobienia naparu, herbaty z kozieradki będziesz jedynie potrzebować nasion rośliny, które można dostać niemalże w każdym sklepie. Teraz 1-2 łyżeczki kozieradki wsyp do kubka, a następnie zalej je wrzącą wodą. Całość pozostaw pod przykryciem na około 15 minut.
Taki napar można pić jeszcze ciepły lub poczekać aż przestygnie. Dziennie nie należy przekraczać 3 szklanek herbaty z kozieradki.
Kozieradka, a właściwie to jej nasiona mogą być urozmaiceniem dotychczas dobrze nam znanych dań. Mają one ostro-gorzki smak. Do tego wyczuć można orzechowe nuty. Dzięki temu chętnie stosuje się je w kuchniach azjatyckich jak m.in. indyjska.
Przyprawę można wykorzystać do dań z mięsem, w szczególności podkręcą smak kurczaka lub cielęciny. Sprawdzi się w połączeniu z rybami jak m.in. makrela oraz tuńczyk.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Dodaj do sałatki lub ulubionej ryby. Reguluje wysoki cukier i zbija "zły cholesterol"
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki