Dostarcza wodę i chłodzi. Do tego syci na długo i pomaga zrzucić zbędne kilogramy
Każda wypita szklanka maślanki nawadnia organizm, co jest niezbędne szczególnie latem. Regularne sięganie po ten napój przynosi jednak znacznie więcej korzyści. Maślanka syci na długo i pomaga lepiej kontrolować wagę. Wpływa na pracę mózgu, wspiera mikroflorę jelitową i poprawia ogólną odporność.
Maślanka jest lekkostrawna i niskokaloryczna - w 100 gramach znajduje się tylko ok. 40 kcal. Powstaje w procesie fermentacji mlekowej w trakcie wytwarzania masła, gdy tłuszcz oddziela się od śmietany. Nie jest tłusta, dlatego zalecana jest nawet podczas diety odchudzającej. To naturalny probiotyk, wspierający niemal cały organizm.
Ostatnie lata w Polsce są naprawdę gorące. Czy maślanka jest dobra na upały i przyniesie potrzebne ukojenie? Zdecydowanie tak - warto ją pić, gdy na zewnątrz panują wysokie temperatury. Taki sfermentowany produkt mleczny, zresztą podobnie jak kefir czy jogurt naturalny, wspaniale nawadnia organizm i wykazuje działanie chłodzące. Co więcej, lekko kwaśny smak maślanki przyniesie orzeźwienie i szybko zaspokoi pragnienie.
Oprócz nawodnienia i chłodzącego działania napój wykazuje znacznie więcej prozdrowotnych korzyści. Co daje picie maślanki? Przede wszystkim dostarcza ona dużych porcji białka i wapnia. Wśród wartości odżywczych znajdują się też witaminy A, D, E oraz te z grupy B, a także minerały - potas i magnez. Ze względu na zawartość kwasu mlekowego, maślanka nazywana jest naturalnym probiotykiem - wspiera mikroflorę jelitową. To z kolei przekłada się na wzmocnienie odporności całego organizmu.
Do właściwości maślanki zalicza się też poprawę pracy układu pokarmowego. Napój nie tylko reguluje procesy trawienne, ale pomaga na zgagę, wzdęcia i biegunki. Ma mało kalorii i usprawnia działanie jelit - właśnie dlatego poleca się go podczas odchudzania. Syci na dłużej, hamuje apetyt i pragnienie - to pomaga w utrzymaniu właściwej wagi.
Dodatkowo - dzięki witaminie D i wapniowi - wzmacnia kości i zęby, co przydaje się dzieciom i seniorom. Najstarsi powinno sięgać po maślankę, bo przeciwdziała osteoporozie, a do tego wspiera pracę układu nerwowego. Poprawia pamięć, koncentrację i ogólne samopoczucie.
Maślankę naturalną znajdziesz w każdym sklepie. Cechuje się delikatnym, lekko kwaśnym smakiem. Wszyscy, którzy za nim nie przepadają, mogą zdecydować się na maślankę owocową, również dostępną w supermarketach.
Maślankę można też przygotować w domu. Potrzebna jest jedynie tłusta śmietana 30 proc. Musisz przelać ją do miski i miskować do momentu, gdy tłuszcz (masło) oddzieli się od płynu (maślanki). Powstałe masło posłuży ci do kanapek. Maślankę przełóż do czystej, najlepiej wyparzonej, szklanej butelki.
Jeśli nie przepadasz za naturalnym smakiem maślanki, zmiksuj ją z owocami, tworząc pyszny koktajl. Do tego produktu mlecznego nada się wiele owoców - najsmaczniejsze będą: maliny, borówki, truskawki, morele i banany. Możesz dodać też jabłka, nektarynki czy rabarbar.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy