Nazywane są "chlebem życia". Wystarczy zjeść kilka sztuk dziennie, serce i jelita będą lepiej pracować
Daktyle to składnik, który właściwie od zawsze zajmował istotne miejsce w diecie mieszkańców krajów arabskich. Nazywa się je tam nawet "chlebem życia", z uwagi na bogactwo składników odżywczych i to, że przez wiele lat były podstawą pożywienia plemion wędrownych prowadzących koczowniczy tryb życia. Dlaczego warto jeść daktyle i do czego używać ich w kuchni? Dowiesz się z tego artykułu.
Daktyle to doskonała, zdrowa alternatywa dla niezdrowych przekąsek - nie tylko zaspokajają apetyt na słodycze, ale także dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Sprawdź, dlaczego warto włączyć je do swojej diety.
Daktyle to składnik kojarzący się jednoznacznie z krajami arabskimi. Rzeczywiście, w tamtejszej kuchni są używane bardzo często, a nawet określane jako "cheb życia" - to nie dziwi, jeżeli weźmiemy pod uwagę liczne prozdrowotne właściwości daktyli, o których więcej powiemy sobie w dalszej części tekstu.
Ich niesamowicie słodki smak rozpieszcza podniebienia, ale ważne jest to, że każdy kęs to prawdziwy dar także dla naszego zdrowia. Miękkie, słodkie, zapewniające mnóstwo energii - już dziś zaproś je do swojej kuchni,
Dlaczego warto jeść daktyle? Powodów jest wiele - to prawdziwa bomba cennych składników odżywczych, błonnika pokarmowego oraz przeciwutleniaczy. Daktyle to także bardzo dobre źródło potasu oraz magnezu, tak istotnych dla prawidłowego funkcjonowania serca i układu nerwowego. Co istotne, daktyle suszone są bardziej kaloryczne niż świeże, a ich słodycz jest znacznie bardziej intensywna.
Daktyle doskonale działają na odporność - odwar z dojrzałych owoców wykorzystywany jest przy leczeniu objawów przeziębienia takich jak ból gardła czy katar. Zawartość antyoksydantów w daktylach może wspierać reakcje obronne organizmu, mają w swoim składzie także naturalne salicylany, które działają w sposób zbliżony do aspiryny. Daktyle mają również pozytywny wpływ na układ kostny, ponieważ zawarte w nich fosfor i wapń sprzyjają mocnym kościom i zębom. Są także doskonałym źródłem energii dla sportowców, zarówno przed jak i po treningu.
Wróćmy jeszcze także do wysokiej zawartości błonnika, która sprawia, że daktyle wspierają pracę jelit, co przekłada się także chociażby na lepsze trawienie. Błonnik spowalnia także wchłanianie glukozy z przewodu pokarmowego, co ma znaczenie szczególnie w przypadku osób zmagających się z insulinoopornością czy ryzykiem cukrzycy. Oczywiście kwestię ewentualnego spożywania daktyli w takich przypadkach należy skonsultować z lekarzem.
Istotne jest jednak to, że przy jedzeniu daktyli należy zachować umiar i jeść ich nie więcej niż 3-5 dziennie. Wynika to przede wszystkim z dużej zawartości cukru.
Daktyle w kuchni to składnik niezwykle wszechstronny. Wiele osób spożywa je po prostu jako słodką przekąskę, na przykład dodatek do drugiego śniadania w pracy.
Ich karmelowy smak sprawia, że idealnie nadają się do wielu dań: całe lub krojone świetnie nadają się do sałatek, popularnością cieszą się także koktajle z daktylami. Z uwagi na to, że mają lepką konsystencję, daktyle doskonale sprawdzają się do tworzenia zdrowych przekąsek, np. fit batonów. Świetnie smakują również daktyle faszerowane, np. z dodatkiem migdałów czy pistacji.
Co ciekawe, daktyle bywają także dodatkiem do marokańskich gulaszy, ponieważ nadają takim daniom głębi smaku.
Źródła: dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Już dojrzewa, zrób sobie zapas i ususz. Nie ma lepszego wspomagacza serca, krążenia i odporności