Duża białka, mało tłuszczu i niepowtarzalny smak. Zdrowa, ale rzadko kupowana ryba
Najczęściej w sięgasz po mirunę, mintaja, dorsza, lub łososia? Jeżeli na półkach w sklepowych lodówkach dostrzeżesz czarniaka, nie wahaj się i włóż go do koszyka. Ryba ta nie jest bardzo popularna, a szkoda. Jej mięso kryje w sobie mnóstwo cennych wartości odżywczych, korzystnie wpływających na zdrowie. Sprawdź, jakie właściwości ma czarniak i jak go przygotować.
Podczas komponowania pełnowartościowych posiłków, warto zwrócić uwagę na to, aby zawierały źródło białka. Można dostarczyć je, jedząc między innymi mięso, nabiał i rośliny strączkowe. Dietetycy zalecają, aby w miarę możliwości, wprowadzać do codziennego jadłospisu ryby. Nie tylko dostarczą ci cennych protein, ale i zapewnią sporą dawkę witamin, minerałów i cennych kwasów tłuszczowych. Dziś sprawdzimy, dlaczego warto jeść czerniaka, oraz jak przyrządzić tę rzadko kupowaną rybę.
Rybę tą można spotkać przede wszystkim na terenach Morza Norweskiego, Morza Północnego, Morza Barentsa, a także w zachodnich częściach Morza Bałtyckiego. Dużą popularnością cieszy się zwłaszcza wśród mieszkańców Norwegii, jednak można znaleźć ją także w naszych supermarketach. Czarniak należy do rodziny dorszowatych, jest drapieżnikiem, pływającym w ławicach. Niektóre z osobników mogą żyć nawet 25 lat oraz osiągać ponad metra długości. Największe osobniki mogą ważyć do 32 kg. Charakterystyczną cechą wyglądu czarniaka jest ciemne ubarwienie, jasną, wyraźną linię boczną oraz czarne wnętrze pyska. Ma delikatne, mięso w szaro-perłowym zabarwieniu, świetnie smakuje zarówno w wersji pieczonej, smażonej, jak i w przeróżnych zupach, czy potrawkach.
Czarniak to niskokaloryczna, chuda i lekkostrawna ryba, dzięki czemu świetnie wpisze się w dietę większości z nas. Mogą zajadać ją dzieci, osoby starsze, a także te które chcą schudnąć. Świetnie wpiszę się w dietę sportowców, oraz osób borykających się ze zbyt wysokim poziomem "złego" cholesterolu we krwi. Zawiera witaminę D, która wzmacnia kości i zęby, chroniąc organizm przed osteoporozą i próchnicą, a także ma właściwości wspierające układ odpornościowy. Obecne są tu także cenne minerały, takie jak jod, który świetnie wpływa na układ hormonalny, tarczycę, i razem z zawartym w czarniaku selenem, poprawia odporność organizmu.
Ryba ta jest również cennych źródłem białka, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Proteiny są podstawową substancją budulcową wszystkich komórek i tkanek, wpływają na regenerację, oraz pracę mięśni, a także przyczyniają się do większej sytości posiłku. Czarniak należy do ryb niskokalorycznych, w 100 g jest ok. 70 kcal, dzięki czemu idealnie sprawdzi się dla osób, które chcą zrzucić zbędną tkankę tłuszczową.
To delikatna ryba, której mięso przypomina dorsza, jednak jest nieco twardsze. Czarniaka, podobnie jak inne ryby z rodziny dorszowatych, można serwować w wersji smażonej, grillowanej, pieczonej w piekarniku, oraz gotowanej.
Aby ryba ta smakowała świetnie, nie potrzeba wielu dodatków. Filety z czarniaka możesz usmażyć na oliwie z oliwek, z dodatkiem soku z cytryny, soli, pieprzu, oraz ulubionych ziół. Świetnie smakować będzie także w wersji panierowanej.
Filety możesz także zrobić w piekarniku. Wystarczy oprószyć je solą i pieprzem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodaj także pokrojone połówki pomidorków koktajlowych, cukinię, oraz paprykę. Dorzuć przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, wszystko skrop oliwą i piecz w piekarniku przez około 25 minut, aż ryba się zetnie, a warzywa będą miękkie. Norwedzy z mięsa czarniaka przygotowują klopsiki rybne, dodają do nich tarte ziemniaki oraz cebulę.
Źródła: terazgotuje.pl, ryby.wwf.pl
Zobacz też:
Kosztuje kilka złotych i pomaga nie tylko na żołądek. Niezawodna przy migrenach
Łagodny w smaku, przyspiesza spalanie i poprawia trawienie. Powinien być w każdej kuchni