Dwie łyżeczki ziarenek zalewam wodą i piję przed śniadaniem. Na odporność lepsze niż miód z cytryną
Nie od dziś wiadomo o prozdrowotnych właściwościach miodu. Jednak wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że istnieje również inny warty uwagi wyrób, który jest efektem pracy pszczół. Mowa o pyłku pszczelim – ów produkt doskonale sprawdzi się jesienią, gdy temperatury za oknem spadają, a pogoda zwiększa ryzyko zachorowania na różne infekcje wirusowe. Sprawdź, jak zrobić z niego prozdrowotny napój.
Pyłek pszczeli to częściowo przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, który rzeczone owady mieszają ze śliną i nektarem, a następnie transportują do ula. Naturalny pyłek pszczeli ma postać małych, żółtobrązowych ziarenek. Owe ziarenka mogą przybierać nieregularne kształty. Po przetransportowaniu ich do ula pszczoły przygotowują z nich pierzgę, która stanowi dla nich pokarm białkowy.
Pyłek pszczeli zawiera wiele cennych substancji, takich jak aminokwasy, witaminy czy minerały. Znajdziemy w nim między innymi witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń czy magnez. Może wykazywać między innymi właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Właśnie dlatego warto spożywać pyłek w sezonie jesienno-zimowym i tym samym zmniejszyć ryzyko zachorowania na różne infekcje wirusowe.
Czy pyłek pszczeli jest zdrowszy od miodu? Nie można tego jednoznacznie stwierdzić – obydwa wyroby zawierają wiele cennych substancji, które są korzystne dla zachowania odporności organizmu. Dlatego warto stosować miód i pyłek pszczeli zamiennie.
Sprawdź także: Gdzie powinno się trzymać miód? Szafka w kuchni to złe miejsce
Pyłek pszczeli może być doskonałym dodatkiem do herbaty. Przed dodaniem rzeczonego składnika, warto wcześniej nieco ostudzić napój, żeby pyłek nie stracił swoich cennych właściwości. Wiele osób dodaje ten pszczeli wyrób do jogurtów czy musli z mlekiem. Przed tym jednak warto go jeszcze nieco rozdrobnić. Dobrze jest codziennie jeść około 2-4 łyżeczki pyłku pszczelego, by podnieść swoją odporność.
Co ważne, nie każdy może sobie pozwolić na spożywanie pyłku pszczelego. Mowa tu o osobach, które są uczulone na ten produkt. W momencie jego spożycia mogłyby wystąpić reakcje alergiczne, takie jak biegunka, nudności, katar czy wysypka.
Pyłek pszczeli warto zażywać regularnie, by podnieść swoją odporność. Jest to szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym. W najprostszej wersji pyłek pszczeli można spożywać z wodą. Aby przyrządzić taki napój, należy wsypać dwie łyżeczki pyłku do szklanki z ciepłą wodą. Należy pamiętać o tym, by woda nie była gorąca.
Zawartość mieszamy za pomocą łyżki, a następnie szklankę przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na noc. Rano dodajemy jeszcze pół łyżeczki miodu. Ponownie mieszamy i wypijamy specyfik na czczo, zaraz przed śniadaniem. Według wielu osób, taki napój jest lepszy od miodu z cytryną.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zapomniany skarb z ogrodu babci. Walczy z anemią, dodaje energii i poprawia pamięć
Ma słodki i delikatny miąższ. Jedz na odporność i sokoli wzrok
Nie ma w każdym sklepie, więc kup na zapas. Świetnie reguluje cukier i hamuje apetyt