Działa jak eliksir odmładzający i zbija cholesterol. Ten olej to kuchenny game changer
Rozgryziona pestka winogrona, może popsuć całą radość z jedzenia tych słodkich owoców. Dlatego wiele osób, podczas zakupów sięga jedynie po wersję bezpestkową. Podczas gdy te gorzkawe pesteczki kryją w sobie wiele cennych substancji korzystnie wpływających na organizm. Wykorzystywane są do produkcji oleju. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie ma właściwości, oraz do czego stosować olej z pestek winogron.
Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że aby schudnąć i dbać o zdrowie, należy unikać olejów w diecie. Nic bardziej mylnego, zdrowe tłuszcze, w rozsądnych ilościach, powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Jednym z nich jest olej z pestek winogron. Sprawdź, jak najlepiej go używać.
W składzie oleju z pestek winogron znajdują się między innymi witamina E, która nazywana jest witaminą młodości, pomaga dbać o kondycję skóry, włosów i paznokci, oraz zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Olej ten ma także właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, a także wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i przeciwnowotworowe.
Olej z pestek winogron ma także działanie przeciwalergiczne, a także pomaga zwalczać wirusy, dzięki czemu chroni organizm przed infekcjami. W jego składzie obecna jest także melatonina, która odpowiada za regulowanie cyklu dobowego, dzięki czemu pomaga dbać o dobrą jakość snu. Co więcej, jest korzystny dla zdrowia oczu, bardzo dobrze działa także na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia pamięć i koncentrację, oraz zmniejsza ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona i Alzheimera. Stosowany w rozsądnych ilościach może przyczyniać się do obniżenia zbyt wysokiego poziomu "złego" cholesterolu we krwi.
Olej z pestek winogron może być przeznaczony do użytku zewnętrznego, na przykład do nawilżania skóry oraz włosów.
Warto pamiętać, że olej z pestek winogron zawiera niekorzystny dla organizmu udział kwasów omega-6 do omega-3, tych pierwszych jest zdecydowanie więcej. Należy jednak zaznaczyć, że obie substancje powinny znaleźć się w zdrowej diecie. Jednak w przypadku oleju z pestek winogron stosunek omega-6 do omega-3, to aż 700:1, podczas gdy zalecane proporcje wahają się od 1:1 do 10:1. Zbyt duża ilość kwasów omega-6 w organizmie może prowadzić do powstawania stanów zapalnych, wzrostu ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego, czy zaburzeń pracy tarczycy. Dlatego nie należy nadużywać oleju z pestek winogron.
Olej z pestek winogron ma jasnożółty kolor, sprawdzi się do wielu dań ponieważ jest delikatny, nie ma dominującego smaku i zapachu. Powinno się stosować go na surowo, nie nadaje się do smażenia. Możesz dodać go do sałatek, surówek, polać nim pieczone warzywa, lub przygotować na jego bazie dipy oraz sosy. Jeżeli chcesz odczuć jego pozytywny wpływ na zdrowie, wystarczy stosować mniej więcej jedną łyżkę oleju z pestek winogron w ciągu dnia.
Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki