Gdy jest na promocji, kupuję większą ilość. Ten owoc stabilizuje poziom cukru i poprawia nastrój
Egzotyczne owoce są zwykle o wiele droższe od tych, które mamy na co dzień w Polsce. Dlatego, jeśli trafiają na promocję w sklepie, warto korzystać i się nie zastanawiać. Sama mam tak z granatami. Gdy są na promocji w Biedronce, kupuję większą ilość. Jego właściwości dla zdrowia są nieocenione.
Drzewa granatowca właściwego można spotkać w naturalnym środowisku na obszarze Azji Zachodniej, Kaukazu czy Półwyspu Indyjskiego. Uprawiane są one w klimacie suchym i gorącym, przez co niemożliwe jest hodowanie owoców granatu w Polsce. Przez to ich cena jest naprawdę wysoka, ale w Biedronce często pojawiają się na promocji. Wtedy warto skorzystać z ich właściwości zdrowotnych.
Granat to owoc, który do organizmu dostarcza witaminy C, K, A, E oraz witamin z grupy B. To także źródło minerałów takich jak potas, fosfor, krzem, jod, wapń, magnez. Do tego dostarczy związków takich jak m.in. antocyjaniny, elagotaniny, flawonoidy, katechiny.
W efekcie jedzenie granatów obniży cholesterol i ciśnienie tętnicze krwi. Zapobiegnie więc rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego tj. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, niewydolność serca. Może też zostać wyrównany poziom trójglicerydów.
Warto go jeść również ze względu na pozytywny wpływ na układ krwionośny. Granat rozszerzy naczynia krwionośne, co usprawni przepływ krwi. Zmniejszy się krzepliwość krwi, chroniąc przed niedokrwieniem narządów.
Wysoka zawartość antyoksydantów w granacie zahamuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Będzie przeciwdziałać przedwczesnemu starzeniu się organizmu i skóry. Co ważniejsze, zmniejszą ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych tj. Alzheimer, Parkinson, stwardnienie zanikowe boczne.
Badania wykazały, że jedzenie granatu może skutecznie obniżyć cukier. Poprawia on wskaźniki glikemiczne takie jak m.in. glukoza na czczo czy insulina na czczo. Może on pomóc w kontrolowaniu i zapobieganiu zaburzeń glikemicznych.
Do tego granat charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, który jest równy 35. Może być więc spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę lub te, które objęte są ryzykiem rozwoju tej choroby.
Pestki granatu są jak najbardziej jadalne, co oznacza, że nie trzeba ich wypluwać. Aby móc je zjeść, owoc trzeba odpowiednio obrać. Popularnym sposobem na wydobycie nasion jest przekrojenie granatu na pół, a następnie uderzanie łyżką o jego łupinę nad miską. W ten sposób pestki powypadają i łatwo będzie je można zjeść. Niestety, dużą wadą tej metody jest nieporządek, jaki ze sobą niesie.
Drugi sposób rozpoczynamy od nacięcia granatu wokół ogonka i zdjęcia tej części skóry. Następnie natnij go wzdłuż od odciętego ogonka do drugiego końca. Teraz rozdziel owoc na mniejsze części i każdą z nich delikatnie wywiń. Tak pestki zostaną łatwo oddzielone i będą gotowe do jedzenia.
Dziennie można spożywać nawet do 500 g pestek granatu. Nadadzą się nie tylko samodzielnie jako przysmak, ale także jako dodatek do sałatek, koktajli czy deserów.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, dietetycy.org.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nazywany jest najzdrowszym grzybem świata. Możesz zrobić zupę lub wyborne pierożki