Reklama
Reklama

Gdy pijesz regularnie, przemiana materii przyspiesza. Dobrze działa na pracę serca i nerek

O prozdrowotnych właściwościach zielonej herbaty nie trzeba nikomu przypominać. Wywodzący się z Chin napój wspiera detoksykację organizmu, a także wykazuje działanie antyoksydacyjne. Okazuje się jednak, że istnieje pewien specyficzny gatunek zielonej herbaty o nazwie gunpowder. Czym się charakteryzuje, jakie ma właściwości i w jaki sposób można go parzyć? Odpowiadamy.

Zielona herbata gunpowder

Gunpowder to rodzaj zielonej herbaty. Nazwa wzięła się od wyglądu liści, które są ciasno zwinięte, przez co mogą przywodzić na myśl proch strzelniczy. Zieloną herbatę gunpowder produkuje się w chińskiej prowincji Zhejiang usytuowanej na wschodnim wybrzeżu Państwa Środka. Rzeczony produkt charakteryzuje się dość specyficznym smakiem - nieco cierpkim i lekko ziołowym, aczkolwiek wiele zależy od sposobu parzenia. 

Zielona herbata gunpowder zawiera antyoksydanty - związki, które wspierają redukcję wolnych rodników w organizmie. Dodatkowo może działać przeciwzapalnie oraz przyczyniać się do detoksykacji organizmu. Co więcej, pita regularnie przyczynia się do podkręcenia przemiany materii. Zielona herbata może również wspierać pracę układu sercowo-naczyniowego oraz wykazywać korzystny wpływ na nerki

Czym się różni zielona herbata gunpowder od senchy?

Niektóre osoby mogą zastanawiać się nad tym, czym się różni zielona herbata gunpowder od senchy. Gatunek gunpowder charakteryzuje specyficznym procesem produkcji - liście są zwijane bardzo ciasno, wskutek czego upodabniają się do prochu strzelniczego. Z kolei niezwykle popularna w Japonii sencha powstaje z liści podgrzewanych za sprawą pary wodnej. 

Obydwie herbaty różnią się od siebie również smakiem. Gunpowder cechuje intensywność, cierpkość i ziołowy posmak. Z kolei sencha jest bardziej delikatna i orzeźwiająca w smaku, da się wyczuć delikatne nuty owoców.

Przeczytaj też: Ma egzotyczną nazwę, ale nic poza tym. To podstawa najzdrowszego napoju na świecie

Jak parzyć zieloną herbatę gunpowder?

W jaki sposób powinno się parzyć zieloną herbatę gunpowder? Do standardowej filiżanki należy wsypać około pół łyżeczki herbaty, a następnie zalać wodą o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza. Całość należy parzyć przez około 2-3 minuty. Należy pilnować czasu, ponieważ jego przekroczenie sprawi, że napój będzie znacznie bardziej gorzki. Po zaparzeniu herbaty należy oddzielić jej liście od naparu. 

Co istotne - gunpowder nadaje się do ponownego zaparzania. Nie należy jednak parzyć jej więcej niż 3 razy. Co więcej - każdy kolejny proces zaparzania musi być wydłużony o około 30 sekund względem poprzedniego

Zobacz też:

Można jeść na surowo, ma cztery razy więcej witaminy C niż sałata. Można też kisić jak ogórki

Białko, błonnik, zdrowe tłuszcze. Dwie łyżeczki dziennie i nie będziesz podjadać między posiłkami

Na świecie doceniają, w Polsce omijamy w sklepach. Ryba o wiele zdrowsza i tańsza od dorsza

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: napoje