Gdy wprowadzisz do jadłospisu, metabolizm ruszy z kopyta. Jest lekkostrawna, możesz jeść na słodko i na słono
Zdrowe węglowodany złożone powinny być jednym ze stałych elementów w naszej diecie. Dostarczają energii, błonnika oraz wielu cennych składników odżywczych, dzięki którym możemy wzmocnić nasz organizm. Jednym z nich jest kasza jaglana, która często jest pomijana przez nas na sklepowej półce. Przekonaj się, jakie właściwości w sobie kryje i jak może wspomóc twój organizm.
Kasza jaglana uznawana jest za jedną z najstarszych kasz, dostępnych obecnie w sklepach. Pozyskiwana jest z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Jej właściwości odżywcze sprawiają, że warto włączyć ją do swojej diety.
Kasza jaglana wyróżnia się swoimi właściwościami spośród innych kasz, Znajdziemy w niej mnóstwo cennych składników odżywczych, jak dobrze przyswajalne białko, witaminy z grupy B, witamina E czy minerały, jak żelazo, miedź, magnez, wapń, fosfor czy potas.
Kasza jaglana zawiera sporą porcję wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki którym pozytywnie wpływa na układ krwionośny, zmniejszając poziom złego cholesterolu we krwi. Z kolei dzięki obecności krzemu wzmacnia naczynia krwionośne.
Kasza jaglana polecana jest osobom pracującym umysłowo, ze względu na swój pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację, która wynika z zawartości lecytyn. Witaminy z grupy B wspierają z kolei funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiając samopoczucie oraz koncentrację.
Kaszę jaglaną z pewnością docenią osoby, które są na dietach odchudzających. W 100 g ugotowanego produktu znajdziemy 120-150 kcal. Pomimo tego, że zawiera spore ilości błonnika, jest produktem lekkostrawnym, którego przyjmowanie wspiera pracę układu pokarmowego, reguluje perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom i wzdęciom. Dodatkowo wykazuje właściwości alkalizujące, dzięki czemu pomaga przywrócić organizmowi równowagę kwasowo-zasadową, która jest ważna dla zdrowia kości oraz działania całego organizmu. Pomaga w detoksykacji organizmu, usuwając nadmiar wody oraz toksyn.
Bogactwo antyoksydantów, zawartość krzemu oraz witaminy E sprawiają, że kasza jaglana ma też korzystny wpływ na nasz wygląd. Spowalnia proces starzenia, chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników oraz wzmacnia skórę, włosy i paznokcie.
Jest to produkt bezglutenowy, przez co docenią go osoby cierpiące na nietolerancję glutenu.
Zobacz także: Kasza pełna błonnika i żelaza, najlepsza na odchudzanie. Idealna dla cukrzyków
Kasza jaglana ma w sobie dość sporo tłuszczu, przez co nie powinna być zbyt długo przechowywana w naszym domu. Z łatwością jełczeje, przez co często ma gorzki, nieprzyjemny smak. Świeże ziarna kaszy mają delikatny, lekko słodki smak oraz drobną, miękką konsystencję. Odpowiednio przygotowane stają się doskonałym dodatkiem do wielu dań.
Ugotowanie kaszy jaglanej jest dość proste, jeśli zwrócimy uwagę na kilka szczegółów. Przede wszystkim musimy zacząć od dokładnie przepłukania ziaren. Szklankę kaszę umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy ją pod zimną lub ciepłą wodą. Jeśli boimy się, że będzie miała gorzki smak, możemy dodatkowo przelać ją wrzątkiem.
Tak przygotowaną kaszę umieszczamy w garnku, zalewamy 2,5 szklankami wody, doprawiamy szczyptą soli, przykrywamy pokrywką i gotujemy na początku na średnim, a potem na małym ogniu. Po ok. 15-18 minut kasza jaglana powinna wchłonąć cały płyn. Będzie sypka, miękka i gotowa do podania.
Dzięki swoim właściwościom kasza nie powinna przywierać do dna garnka. Kiedy zaczniemy ją mieszać, może zacząć się przypalać i zrobi się z niej papka. Z tego powodu lepiej się powstrzymać i nie ingerować podczas procesu gotowania.
Kasza jaglana ma delikatny smak, a odpowiednio ugotowana jest sypka i miękka. Nadaje się idealnie do dań na słono i do deserów. Wiele osób wybiera ją na śniadanie w formie zupy mlecznej. Kaszę można ugotować w mleku, aby cieszyć się zdrową jaglanką. Doskonale komponuje się z cynamonem czy wanilią, owocami oraz bakaliami. Dzięki białku i błonnikowi będzie świetnym pierwszym posiłkiem w ciągu dnia.
Kasze jaglaną można podawać jako dodatek do dań na słono. Będzie dobrze komponować się z różnymi sosami czy mięsem. Można również przygotować z jej dodatkiem pyszne sałatki, które będą nie tylko pięknie się prezentować, ale również zapewnią nam sytość na długo.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kosztuje kilka złotych i pomaga nie tylko na żołądek. Niezawodna przy migrenach
Duża białka, mało tłuszczu i niepowtarzalny smak. Zdrowa, ale rzadko kupowana ryba
Łagodny w smaku, przyspiesza spalanie i poprawia trawienie. Powinien być w każdej kuchni