Genialny dodatek do owsianki. Wreszcie zobaczysz efekty odchudzania, jelita będą pracować jak należy
Owsianka na śniadanie może być bardzo dobrym wyborem dietetycznym. Jednak to, czy będzie pełnowartościowym posiłkiem, zależy przede wszystkim od dodatków. Co do niej dorzucić, aby długo czuć się najedzonym, poprawić pracę jelit, oraz wesprzeć odchudzanie? Świetnie sprawdzą się między innymi suszone śliwki.
Nowy rok to dla wielu osób czas zmian. Dobrym postanowieniem może być zadbanie o swój organizm, dzięki wprowadzeniu zdrowych nawyków żywieniowych. Warto zacząć od śniadania, na które zamiast kajzerki z żółtym serem, słodkich płatków, czy jogurtów, możesz wybrać zbilansowany i pełnowartościowy posiłek. Możesz zaserwować między innymi owsiankę z suszonymi śliwkami, która wzbogacona o źródło białka i zdrowych tłuszczów, doda ci energii na cały dzień oraz pomoże zadbać o twoją sylwetkę.
Jeśli szukasz zdrowej przekąski, lub słodkiego dodatku do posiłków, np. owsianki, suszone śliwki sprawdzą się doskonale. Przede wszystkim są źródłem cennego błonnika pokarmowego, który między innymi wspiera prawidłowe trawienie i poprawia perystaltykę jelit. Dodatkowo błonnik zapewnia sytość, dzięki czemu zmniejsza chęć podjadania pomiędzy posiłkami. Ma także działanie podkręcające metabolizm, co pomaga przyśpieszyć efekty odchudzania. Błonnik ma także właściwości stabilizujące poziom cukru oraz cholesterolu we krwi. Suszone śliwki mają także właściwości antyoksydacyjne, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także mają działanie przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe i antynowotworowe.
W składzie suszonych śliwek znajduje się wiele cennych substancji odżywczych, takich jak witamina K, która jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, oraz zapewnia odpowiedni stan kości. Obecna jest tu także witamina A, która między innymi korzystnie wpływa na zdrowie oczu, chroniąc je przed chorobami, pozytywnie wpływa na stan skóry, oraz wspiera odporność organizmu.
Te suszone owoce świetnie regulują trawienie, pomagają zapobiegać oraz pozbyć się zaparć, uporczywych wzdęć i gazów. Dodatkowo będą bardzo dobrym wyborem dla osób, które mają problem z nadciśnieniem. Obecny w nich potas, pomaga zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi. W suszonych śliwkach obecne są także wapń i fosfor, które wraz z witaminą K wzmacniają kości i zęby. Jedzenie śliwek w wersji suszonej poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, przypisuje im się właściwości poprawiające funkcje poznawcze, oraz łagodzące zaburzenia lękowe.
Suszone śliwki są dosyć kaloryczne, w 100 g maja ok. 240 kcal, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Jednocześnie wysoka zawartość węglowodanów sprawia, że są świetną dawką energii, warto sięgać po nie w pierwszej połowie dnia, np. dodając je do śniadania. Mogą także być bardzo dobrym pomysłem na przekąskę dla osób aktywnych fizycznie.
Do przygotowania porcji owsianki z suszonymi śliwkami, będziesz potrzebować:
- 40 g płatków owsianych górskich,
- szklanka wody lub mleka,
- 150 g jogurtu typu skyr,
- 5-6 suszonych śliwek,
- 6-8 ulubionych orzechów,
- szczyptę cynamonu,
- odrobinę soli,
- opcjonalnie: 1 łyżeczkę słodzika, np. miodu, syropu klonowego, erytrytolu, ksylitolu.
Do garnka wsyp płatki, zalej je wodą lub mlekiem, dodaj odrobinę soli. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż płatki napęcznieją i wchłoną płyn. W czasie gotowania, dosyp również cynamon. Jeśli lubisz rzadszą owsiankę, dolej jeszcze odrobinę mleka lud wody. Dodaj wybrany słodzik i wszystko wymieszaj. Owsiankę przełóż do miski, podawaj z jogurtem, pokrojonymi suszonymi śliwkami i orzechami.
Źródła: terazgotuje.pl, primabiotic.pl
Zobacz też:
Zapominamy o tej kaszy. Wzmacnia odporność, kontroluje poziom cukru i dobrze działa na serce
Niezwykłe owoce ze starożytnego drzewa. Dla seniorów są jak lekarstwo na pamięć