Górują nad innymi orzechami. Przyspieszają metabolizm, dają uczucie sytości i chronią przed rozwojem miażdżycy
Zamiast sięgać po popularne pistacje czy zwykłe orzeszki ziemne, postaw na tę odmianę orzechów. Należą do grona jednych z najzdrowszych, a ich wpływ na organizm jest nieoceniony. Przyspieszają metabolizm, dają uczucie sytości i chronią przed miażdżycą. Zajadaj je codziennie, a szybko poczujesz różnicę.
Wyjątkowym wpływem na zdrowie człowieka charakteryzują się orzechy pekan. To owoce orzesznika jadalnego, który naturalnie występuje w Stanach Zjednoczonych i to właśnie stamtąd zostały sprowadzone do Polski. Z ich właściwości korzystali już sami rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej.
Orzechy pekan to przede wszystkim cenne źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które ciężko znaleźć w innych produktach. Do tego zawierają witaminy z grupy B, witaminą E, K, D oraz A. Z minerałów dostarczą cennego żelaza, magnezu, fosforu i cynku.
W ten sposób orzechy pekan mają właściwości antyoksydacyjne. Będą działać przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zredukują ilość namnażających się komórek rakowych i zapobiegną występowaniu stanów zapalnych. Złagodzą objawy nie tylko przeziębień, gorączek, ale też m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów.
Regularne jedzenie orzechów pekan pozwoli na przyspieszenie metabolizmu. Produkt zapobiegnie występowaniu zaparć, ułatwi wypróżnianie i wymiatanie złogów z jelit. Przy tym da uczucie sytości i zmniejszy ochotę na podjadanie. Tym samym orzechy te mogą być pomocne podczas odchudzania, ale wówczas nie należy przesadzać z ich ilością.
Orzechy pekan mają właściwości chroniące układ krążenia. Będą one obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, a podwyższać "dobry" cholesterol HDL. Zadbają również o ciśnienie tętnicze krwi. W efekcie zminimalizują ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak np. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.
Spożywanie orzechów pekan może pozytywnie zadziałać na funkcjonowanie mózgu. Ułatwią uczenie się nowych rzeczy i poprawią pamięć, koncentrację. Wyciszą organizm, zmniejszą objawy wysokiego stresu i poradzą sobie z bezsennością.
Orzechy pekan powinny jeść osoby, które zmagają się z problemami ze strony układu krążenia i wysokim cholesterolem. Produkt pomoże w unormowaniu wyników badań. Zadba o prawidłową pracę serca, poprawi przepływ krwi i zapobiegnie powstawaniu zakrzepów.
Orzechy pekan powinny być jedzone także przez osoby z problemami kostnymi. Zajadanie się nimi zwiększy masę kości, zmniejszając ryzyko uszkodzeń i złamań. Będzie to więc wyjątkowe wsparcie przy leczeniu osteoporozy.
Dodatkowo pekany zaleca się cukrzykom. Odmiana orzechów charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, wynoszący zaledwie 15. Po jedzeniu nie będą one powodować wahań i szybkich wzrostów poziomu glukozy we krwi.
Mimo tego, że orzechy pekan są bardzo zdrowe i zalecane do jedzenia, to nie wszyscy będą mogli się nimi cieszyć. Nie powinny ich jeść osoby, u których występuje alergia na orzechy. Objawy alergii na pekany może pojawić się w ciągu kilku godzin od spożycia ich. Wówczas może wystąpić świąd skóry i wysypka, obrzęk gardła, kaszel, duszności, wymioty i zawroty głowy.
Pekany świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, jedzona w ciągu dnia, między posiłkami. Orzechy wzbogacą również przeróżne sałatki, musli, owsianki czy jogurty. Będą też stanowić pyszny chrupiący dodatek do ciastek, słodkich bułek, rogali lub ciast.
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Polacy uwielbiają dodawać do rosołu, podbija jego smak. Tymczasem to "kulinarne zło"
Odchudzający napój z imbirem. Dobrze działa też na odporność
Nadal nie doceniamy oleju z superowocu. Dobrze działa na odporność, krążenie i układ oddechow