Reklama
Reklama

Górują nad innymi orzechami. Przyspieszają metabolizm, dają uczucie sytości i chronią przed rozwojem miażdżycy

Zamiast sięgać po popularne pistacje czy zwykłe orzeszki ziemne, postaw na tę odmianę orzechów. Należą do grona jednych z najzdrowszych, a ich wpływ na organizm jest nieoceniony. Przyspieszają metabolizm, dają uczucie sytości i chronią przed miażdżycą. Zajadaj je codziennie, a szybko poczujesz różnicę.

Wyjątkowym wpływem na zdrowie człowieka charakteryzują się orzechy pekan. To owoce orzesznika jadalnego, który naturalnie występuje w Stanach Zjednoczonych i to właśnie stamtąd zostały sprowadzone do Polski. Z ich właściwości korzystali już sami rdzenni mieszkańcy Ameryki Północnej.

Orzechy pekan - witaminowa bomba

Orzechy pekan to przede wszystkim cenne źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które ciężko znaleźć w innych produktach. Do tego zawierają witaminy z grupy B, witaminą E, K, D oraz A. Z minerałów dostarczą cennego żelaza, magnezu, fosforu i cynku.

W ten sposób orzechy pekan mają właściwości antyoksydacyjne. Będą działać przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zredukują ilość namnażających się komórek rakowych i zapobiegną występowaniu stanów zapalnych. Złagodzą objawy nie tylko przeziębień, gorączek, ale też m.in. reumatoidalnego zapalenia stawów.

Regularne jedzenie orzechów pekan pozwoli na przyspieszenie metabolizmu. Produkt zapobiegnie występowaniu zaparć, ułatwi wypróżnianie i wymiatanie złogów z jelit. Przy tym da uczucie sytości i zmniejszy ochotę na podjadanie. Tym samym orzechy te mogą być pomocne podczas odchudzania, ale wówczas nie należy przesadzać z ich ilością.

Orzechy pekan mają właściwości chroniące układ krążenia. Będą one obniżać poziom "złego" cholesterolu LDL, a podwyższać "dobry" cholesterol HDL. Zadbają również o ciśnienie tętnicze krwi. W efekcie zminimalizują ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak np. miażdżyca, nadciśnienie tętnicze, niewydolność serca.

Spożywanie orzechów pekan może pozytywnie zadziałać na funkcjonowanie mózgu. Ułatwią uczenie się nowych rzeczy i poprawią pamięć, koncentrację. Wyciszą organizm, zmniejszą objawy wysokiego stresu i poradzą sobie z bezsennością.

Sprawdź także: Z dwóch łyżek siemienia lnianego zrób specjalny kisiel. Metabolizm przyspieszy, serce podziękuje

Kto powinien jeść orzechy pekan?

Orzechy pekan powinny jeść osoby, które zmagają się z problemami ze strony układu krążenia i wysokim cholesterolem. Produkt pomoże w unormowaniu wyników badań. Zadba o prawidłową pracę serca, poprawi przepływ krwi i zapobiegnie powstawaniu zakrzepów.

Orzechy pekan powinny być jedzone także przez osoby z problemami kostnymi. Zajadanie się nimi zwiększy masę kości, zmniejszając ryzyko uszkodzeń i złamań. Będzie to więc wyjątkowe wsparcie przy leczeniu osteoporozy.

Dodatkowo pekany zaleca się cukrzykom. Odmiana orzechów charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, wynoszący zaledwie 15. Po jedzeniu nie będą one powodować wahań i szybkich wzrostów poziomu glukozy we krwi.

Mimo tego, że orzechy pekan są bardzo zdrowe i zalecane do jedzenia, to nie wszyscy będą mogli się nimi cieszyć. Nie powinny ich jeść osoby, u których występuje alergia na orzechy. Objawy alergii na pekany może pojawić się w ciągu kilku godzin od spożycia ich. Wówczas może wystąpić świąd skóry i wysypka, obrzęk gardła, kaszel, duszności, wymioty i zawroty głowy.

Zastosowanie orzechów pekan w kuchni

Pekany świetnie sprawdzają się jako samodzielna przekąska, jedzona w ciągu dnia, między posiłkami. Orzechy wzbogacą również przeróżne sałatki, musli, owsianki czy jogurty. Będą też stanowić pyszny chrupiący dodatek do ciastek, słodkich bułek, rogali lub ciast.

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?

Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy

Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: orzechy