Grzyby smaczniejsze od pieczarek. Jeszcze mało znamy, a na nazwie "łamiemy" język
Nawet najwięksi fani pieczarek po spróbowaniu tych grzybów mówią, że są o wiele smaczniejsze. Na razie w Polsce są mało popularne, ale już teraz warto szukać ich w sklepach i korzystać z cudownych właściwości. Na nich, a konkretniej na ich nazwie, naprawdę można sobie “połamać” język.
Grzyby, które wyróżniają się wyglądem, smakiem, pochodzeniem i nazwą to shimeji. W Azji to mocno rozpowszechniony i lubiany przysmak. Zdobył popularność nie tylko przez aromat czy dostępność, ale również przez właściwości dla zdrowia.
Grzyby shimeji to nie konkretny grzyb, a określenie na całą grupę 20 różnych gatunków. Ta nazwa przetłumaczona z języka japońskiego ma oznaczać grzyby rosnące w głębokim lesie.
Mimo tego faktu, na sklepowych półkach czy etykietach nie zobaczymy konkretnych nazw, a zbiorcze “grzyby shimeji". Zwykle są to jednak odmiany buna-shimeji lub bunapi-shimeji. Pierwsza z nich odznacza się brązowym kapeluszem. Drugi gatunek rozpoznamy po białej barwie. Z wyglądu mogą nieco przypominać opieńki. Grzyby łączą się w pęki, mają długie, wąskie trzony i półokrągłe kapelusze.
Takimi rarytasami możemy cieszyć się dzięki Azji Wschodniej. To właśnie stamtąd wywodzą się grzyby shimeji i tam uprawiane były przez wiele lat. Z czasem zdobyły większą popularność, rozpoczęto uprawy w Stanach Zjednoczonych oraz Europie. Należy pamiętać, że na tych terenach nie spotkamy ich w środowisku naturalnym.
Pieczarka to zdecydowany faworyt wśród kupnych grzybów. Czy grzyby shimeji mają jakąkolwiek szansę, żeby z nimi wygrać? Może być naprawdę ciężko ze względu na zakorzenioną sympatię do pieczarek. A co z ich wartościami i właściwościami dla zdrowia? Warto to sprawdzić.
Wartości odżywcze grzybów shimeji na 100 g:
- 22 kcal,
- białko 3,5 g,
- błonnik 5,1 g,
- potas,
- żelazo,
- selen,
- cynk,
- magnez,
- witamina B1, B2, B6,
- niacyna (witamina B3),
- witamina D.
Wartości odżywcze pieczarek na 100 g:
- 26 kcal,
- białko 2,7 g,
- błonnik 2,0 g,
- potas,
- fosfor,
- magnez,
- wapń,
- witamina C,
- niacyna,
- witamina E,
- witamina D.
Składy obu grzybów są nieco zbliżone do siebie, przez to będą działać w podobny sposób na organizm.
Jedzenie grzybów shimeji dostarczy przede wszystkim więcej dobrze przyswajalnego białka. Składnik zadba o odpowiednią budowę mięśni, regenerację ich po wysiłku i wsparcie odporności. Co więcej, grzyby z tej grupy mogą wykazywać silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Ograniczają rozwój wielu patogenów i pozwalają pozostać w zdrowiu.
Grzyby shimeji doceniane są za właściwości antynowotworowe. Według badań laboratoryjnych mogą hamować namnażanie się komórek rakowych, w szczególności raka żołądka, jelita grubego i wątroby.
Ponadto wykazują pozytywne działanie na serce i cały układ krążenia. Grzyby shimeji mogą regulować ciśnienie tętnicze krwi. Kontrolują krzepliwość krwi, dostarczają żelaza i pomagają w produkcji czerwonych krwinek. Unormują stężenie cholesterolu we krwi oraz poziomu glukozy we krwi. W rezultacie zapobiegną m.in. miażdżycy, cukrzycy.
Czytaj także: Japończycy dodają prawie do wszystkiego. Pomaga w trawieniu i odchudzaniu
Smak grzybów shimeji w porównaniu do pieczarek jest o wiele bardziej zaskakujący, a nawet lepszy. Shimeji są pikantne, z nieco orzechową nutą. Bogate są w kwas glutaminowy, przez co ich smak może być odbierany jako umami. Przez to ogólny aromat jest bogatszy.
Grzyby shimeji nie są jadalne w całości. Spożyć można jedynie kapelusz i trzonki, natomiast podstawa łącząca trzonki jest zbyt twarda. Nie można ich również jeść na surowo. Bez obróbki termicznej mogą być toksyczne dla organizmu.
Shimeji można dusić, gotować lub smażyć. W takiej postaci możemy nimi wzbogacić zupy, makarony, ryż. Bardzo dobrze łączą się z sosem sojowym czy ostrygowym. Z warzyw świetnie smakują z marchewką, cebulą, porem lub z innymi grzybami.
Źródło: dietetycy.org.pl, abczdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najzdrowsza przekąska świata. Błonnik, dobre tłuszcze i białko
Najbardziej niedoceniany owoc w Polsce. Obniża poziom cukru, dba o serce, zwiększa odporność