Reklama
Reklama

Grzyby smaczniejsze od pieczarek. Jeszcze mało znamy, a na nazwie "łamiemy" język

Nawet najwięksi fani pieczarek po spróbowaniu tych grzybów mówią, że są o wiele smaczniejsze. Na razie w Polsce są mało popularne, ale już teraz warto szukać ich w sklepach i korzystać z cudownych właściwości. Na nich, a konkretniej na ich nazwie, naprawdę można sobie “połamać” język.

Grzyby, które wyróżniają się wyglądem, smakiem, pochodzeniem i nazwą to shimeji. W Azji to mocno rozpowszechniony i lubiany przysmak. Zdobył popularność nie tylko przez aromat czy dostępność, ale również przez właściwości dla zdrowia. 

Shimeji - co to za grzyby?

Grzyby shimeji to nie konkretny grzyb, a określenie na całą grupę 20 różnych gatunków. Ta nazwa przetłumaczona z języka japońskiego ma oznaczać grzyby rosnące w głębokim lesie.  

Mimo tego faktu, na sklepowych półkach czy etykietach nie zobaczymy konkretnych nazw, a zbiorcze “grzyby shimeji". Zwykle są to jednak odmiany buna-shimeji lub bunapi-shimeji. Pierwsza z nich odznacza się brązowym kapeluszem. Drugi gatunek rozpoznamy po białej barwie. Z wyglądu mogą nieco przypominać opieńki. Grzyby łączą się w pęki, mają długie, wąskie trzony i półokrągłe kapelusze. 

Reklama

Takimi rarytasami możemy cieszyć się dzięki Azji Wschodniej. To właśnie stamtąd wywodzą się grzyby shimeji i tam uprawiane były przez wiele lat. Z czasem zdobyły większą popularność, rozpoczęto uprawy w Stanach Zjednoczonych oraz Europie. Należy pamiętać, że na tych terenach nie spotkamy ich w środowisku naturalnym. 

Grzyby shimeji - jak wypadają przy pieczarkach?

Pieczarka to zdecydowany faworyt wśród kupnych grzybów. Czy grzyby shimeji mają jakąkolwiek szansę, żeby z nimi wygrać? Może być naprawdę ciężko ze względu na zakorzenioną sympatię do pieczarek. A co z ich wartościami i właściwościami dla zdrowia? Warto to sprawdzić.

Wartości odżywcze grzybów shimeji na 100 g: 

  • 22 kcal, 
  • białko 3,5 g, 
  • błonnik 5,1 g, 
  • potas, 
  • żelazo, 
  • selen, 
  • cynk, 
  • magnez, 
  • witamina B1, B2, B6, 
  • niacyna (witamina B3), 
  • witamina D. 

Wartości odżywcze pieczarek na 100 g: 

  • 26 kcal,
  • białko 2,7 g, 
  • błonnik 2,0 g, 
  • potas, 
  • fosfor, 
  • magnez, 
  • wapń, 
  • witamina C, 
  • niacyna, 
  • witamina E, 
  • witamina D. 

Składy obu grzybów są nieco zbliżone do siebie, przez to będą działać w podobny sposób na organizm.

Jedzenie grzybów shimeji dostarczy przede wszystkim więcej dobrze przyswajalnego białka. Składnik zadba o odpowiednią budowę mięśni, regenerację ich po wysiłku i wsparcie odporności. Co więcej, grzyby z tej grupy mogą wykazywać silne właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne. Ograniczają rozwój wielu patogenów i pozwalają pozostać w zdrowiu. 

Grzyby shimeji doceniane są za właściwości antynowotworowe. Według badań laboratoryjnych mogą hamować namnażanie się komórek rakowych, w szczególności raka żołądka, jelita grubego i wątroby. 

Ponadto wykazują pozytywne działanie na serce i cały układ krążenia. Grzyby shimeji mogą regulować ciśnienie tętnicze krwi. Kontrolują krzepliwość krwi, dostarczają żelaza i pomagają w produkcji czerwonych krwinek. Unormują stężenie cholesterolu we krwi oraz poziomu glukozy we krwi. W rezultacie zapobiegną m.in. miażdżycy, cukrzycy.

Czytaj także: Japończycy dodają prawie do wszystkiego. Pomaga w trawieniu i odchudzaniu

Jak jeść grzyby shimeji?

Smak grzybów shimeji w porównaniu do pieczarek jest o wiele bardziej zaskakujący, a nawet lepszy. Shimeji są pikantne, z nieco orzechową nutą. Bogate są w kwas glutaminowy, przez co ich smak może być odbierany jako umami. Przez to ogólny aromat jest bogatszy. 

Grzyby shimeji nie są jadalne w całości. Spożyć można jedynie kapelusz i trzonki, natomiast podstawa łącząca trzonki jest zbyt twarda. Nie można ich również jeść na surowo. Bez obróbki termicznej mogą być toksyczne dla organizmu. 

Shimeji można dusić, gotować lub smażyć. W takiej postaci możemy nimi wzbogacić zupy, makarony, ryż. Bardzo dobrze łączą się z sosem sojowym czy ostrygowym. Z warzyw świetnie smakują z marchewką, cebulą, porem lub z innymi grzybami. 

Źródło: dietetycy.org.pl, abczdrowie.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Już jest w sklepach i na straganach. Warzywo, które ma minimum kalorii, pomaga schudnąć i poprawia wzrok

Najzdrowsza przekąska świata. Błonnik, dobre tłuszcze i białko

Najbardziej niedoceniany owoc w Polsce. Obniża poziom cukru, dba o serce, zwiększa odporność

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | dodatki | kuchnia azjatycka