Reklama
Reklama

Idealna przekąska nie tylko dla seniora. Dodają energii, poprawiają wzrok i pomagają w zasypianiu

Ten owoc często możemy spotkać na promocjach w marketach, przez co nie uważamy go za wartościowy. Powinien być na potęgę zajadany przez seniorów, ale nie tylko. Dodają energii, poprawiają wzrok, a przy tym ułatwią zasypianie. Przeczytasz ten artykuł i już nigdy nie spojrzysz tak samo na banany. Są o wiele zdrowsze niż myślisz.

Co wiemy o bananach? Ciekawy, mało znany fakt o owocu

Banan to owoc, który z pozoru każdy dobrze zna. Choć nie jest on uprawiany w Polsce, ani nawet w Europie, to jest ogólnodostępny w większości sklepów. Bardzo często jest na promocjach, przez co niekiedy jest tańszy nawet od Polskich jabłek, truskawek czy malin. W rezultacie dobrze znamy jego wygląd czy - gdy dojrzeje - słodki smak. 

Ze względu na miejsce uprawy banan jest owocem tropikalnym. Jego głównymi dystrybutorami są Afryka, Ameryka Południowa, Ameryka Północna, Azja. Na terenach Malezji i Indii uprawiano je już ponad 7000 lat temu.  

Reklama

Co ciekawe, z botanicznego punktu widzenia banan jest jagodą. Wynika to z faktu, że owoce rozwijają się z kwiatu o dolnym zalążku. Definiuje je też miękki i soczysty miąższ, typowy dla jagody. 

Czy banany są zdrowe? Z marketu są gorsze niż prosto z drzewa?

Jak najbardziej banany należą do grona produktów zdrowych. Należy za to pamiętać, że banany dostępne w naszym kraju, nie będą tak dobre dla organizmu, jak te, które występują w naturalnych warunkach.

Banany sprzedawane w Polsce zrywane są z drzew jeszcze niedojrzałe. W takim stanie pakowane są na statki i dojrzewają w transporcie. W efekcie na półkach sklepowych mamy owoce gotowe do spożycia. Jeśli byłyby przewożone dopiero po dojrzeniu, prawdopodobnie dojeżdżałyby przejrzałe lub już popsute. 

Kosztem transportu niestety takie banany tracą na jakości. Dojrzewanie w transporcie sprawia, że owoce mają mniej witamin i minerałów. Mimo tego nadal warto je jeść, ponieważ dostarczą do organizmu: 

  • witaminy A, 
  • witaminy C, 
  • witaminy E, 
  • witaminy K, 
  • witamin z grupy B, 
  • wapnia, 
  • potasu, 
  • magnezu, 
  • fosforu, 
  • pektyn, 
  • przeciwutleniaczy. 

Sprawdź także: Kasza, którą jemy zbyt rzadko. Ma mnóstwo białka, dba o serce i wzrok

Kto powinien jeść banany? Niektórzy niech lepiej unikają

Choć bananami powinni zajadać się niemalże wszyscy, to niektórym grupom są szczególnie zalecane do spożycia. Przede wszystkim tropikalny owoc powinien znaleźć się w diecie osób starszych. W tej grupie pacjentów banany korzystnie wpłyną na ciśnienie krwi. Zredukują napięcie w żyłach i tętnicach, co przełoży się na lepsze dotlenienie komórek. 

Ponadto zawartość pektyn w bananie może pomóc w obniżeniu poziomu “złego" cholesterolu LDL. Owoc zadziała profilaktycznie na choroby serca, miażdżycy, niewydolność, udar czy zawał. 

To jednak nie wszystko. Seniorzy często zmagają się z problemami ze wzrokiem. Jedzenie bananów zmniejszy ryzyko rozwoju ślepoty nocnej, jaskry. Polepszą jakość widzenia i pozwolą zachować zdrowe oczy na dłużej. 

Dawka witamin doda energii i zniweluje zmęczenie. Banany pozytywnie zadziałają na samopoczucie. Pomogą się zrelaksować, zmniejszyć objawy wysokiego stresu i napięcia. Jednocześnie ułatwią zasypianie oraz wysypianie się. Owoce wykażą szereg korzyści dla odporności, pamięci i produkcji czerwonych krwinek. 

Przekąska w postaci banana będzie idealna dla osób zmagających się z biegunką. Owoce z tropików są lekkostrawne, dzięki czemu nie będą obciążać chorych jelit. Zadziałają na nie jak probiotyk, także po antybiotykoterapii. Przywrócą prawidłowy skład mikrobioty jelitowej. 

Mimo wielu zalet, bananów powinni wystrzegać się diabetycy. Przepełnione są one cukrami prostymi. Z tego powodu mają wysoki indeks glikemiczny (u dojrzałych bananów IG 60), który może zaburzać gospodarkę węglowodanową organizmu. 

Z czym łączyć banany?

Banan to doskonała przekąska do samodzielnego zajadania w ciągu dnia. Jest on pyszny i słodki. Natomiast przez wysoką zawartość cukrów prostych, w takiej formie może wywoływać nagłe skoki i spadki energii. 

Jak temu zapobiec? Banana połącz z porcją białka np. w postaci jogurtu naturalnego, skyru bez cukru. Do tego dobrze wkomponują się płatki owsiane, które zapewnią dawkę błonnika. To nie tylko dobrze smakuje, ale też dobrze działa na zdrowie. 

Poza tym banany dobrze smakują w połączeniu z truskawkami, malinami, gruszkami. Możemy je zajadać również z warzywami w formie smoothie np. z burakiem, szpinakiem

Źródło: swiatleku.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Złoty owoc dla serca, możesz jeść świeży i suszony. Ma dużo potasu i beta-karotenu

Pomoże zgubić oponkę do wakacji. Seniorzy też powinni jeść regularnie

Bez grama kofeiny, ale doskonale pobudza. Ma dużo potasu, reguluje cukier, jest świetna na pamięć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce