Reklama
Reklama

Ile jajek można zjeść dziennie? Co się dzieje, gdy zjemy za dużo jajek?

Jajka są niedocenianym źródłem białka, witamin, minerałów i zdrowych tłuszczy. Informacje o tym, że spożywanie ich podnosi cholesterol lub negatywnie wpływ na organizm człowieka to mit. Jakich wartości odżywczych dostarczymy jedząc jaja i jakie mają one właściwości zdrowotne?

Na twardo, na miękko, a może w formie szakszuki lub jajecznicy? Jajka kryją w sobie bogactwo składników odżywczych, dlatego dietetycy zalecają, aby włączać je do swojego jadłospisu. Warto jednak wiedzieć, ile ich jajek można zjeść dziennie

Jajka - wartości odżywcze

Jajka są znane jako przede wszystkim źródło białka, a to nie jedyna jego zaleta. Jajka są skarbnicą wielu witamin i minerałów. Spożywanie ich dostarczy nam:

Reklama
  • witaminę A;
  • witaminę E;
  • witaminę D;
  • witaminę K;
  • witaminy z grupy B;
  • fosfor;
  • potas;
  • sód;
  • wapń;
  • żelazo;
  • magnez;
  • miedź;
  • cynk;
  • selen.

Na taką zawartość składników odżywczych, jajka nie mają aż tak dużo kalorii. Na jedno jajko (ok. 50 g) przypada około 78 kilokalorii. Produkt zawiera tłuszcze, jednak są to głównie zdrowe nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwasy omega-3 i omega-6. Jajka dostarczają również beta-karoten i luteinę, która wspomaga widzenie.

Jajka - właściwości

Jedzenie jajek korzystnie działa na nasz organizm. Między innymi może uchronić od wystąpienia raka jelita grubego i chorób serca. To dzięki zawartości luteiny. Ten sam składnik wpływa na odpowiednią pracę wzroku, poprawia widzenie, chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB. Może także zapobiec rozwojowi zwyrodnienia plamki żółtej.

Niektóre składniki jaj działają przeciwutleniająco, a tym samym chronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym, które może prowadzić do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu lub zawału serca. Dzięki małej zawartości kalorii i dużej ilości białka, jajka sprawdzą się świetnie na diecie odchudzającej. Pozostawiają długotrwałe uczucie sytości i zmniejszą apetyt.

Ile jajek można zjeść dziennie?

Jajka, mimo krążących mitów, nie są wcale niezdrowe i nie podnoszą poziomu cholesterolu, jednak nie należy przesadzać z ich spożyciem. Zaleca się ograniczyć dzienne spożycie jajek do 2 dziennie. Jeśli jednak jedzenie jaj nie jest regularne, to zjedzenie większej ilości podczas świąt nie zaszkodzi zdrowiu.

Kto nie powinien jeść jajek?

Jajek nie powinny spożywać osoby, które są uczulone na białko jaja kurzego lub mają nietolerancję pokarmową jaj. Alergicy, którzy zdecydują się na jedzenie produktu, powinni się liczyć z wystąpieniem wysypki, świądu i obrzęków twarzy i szyi. W najgorszym wypadku może dojść do wstrząsu anafilaktycznego, który zagraża życiu.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepszy spalacz tłuszczu z brzucha. Jelita wreszcie zaczną dobrze pracować

Zrób tani domowy kolagen na stawy i zmarszczki. Jego działanie przyspiesza jedzenie znanego warzywa

Używam zamiast parmezanu lub bułki tartej. Są niedrogie, mają dużo błonnika i orzechowo-serowy smak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja