Jak sparzyć białą kiełbasę? Warto zastosować ten patent
Po ten pyszny, mięsny smakołyk większość Polaków sięga podczas Wielkanocy. Ze względu na walory smakowe, warto się nim zajadać nie tylko od święta. Potrzebujesz porady, jak dobrze sparzyć białą kiełbasę? Zapamiętaj kilka wskazówek, a na pewno parzenie białej kiełbasy nie sprawi ci żadnych trudności.
Na początku musisz wiedzieć, że białej kiełbasy się nie gotuje, a parzy. Proces ten powoduje, że staje się soczysta, pyszna i przede wszystkim - gotowa do spożycia. Poznaj kilka cennych wskazówek kulinarnych, żeby parzenie białej kiełbasy nie miało już przed tobą żadnych tajemnic.
Domowe wędliny na święta wielkanocne i nie tylko smakują naprawdę wybornie - są pełne smaku, soczyste i bez żadnych konserwantów. Przykładowo, białą kiełbasę możesz dodać do wywaru na żurek wielkanocny albo zajadać pieczoną, prosto z pieca lub grilla.
Niezależnie od tego, czy kupisz gotowy produkt w sklepie, czy samodzielnie przyrządzisz mięso, musisz się dowiedzieć, jak dobrze sparzyć białą kiełbasę, zanim zaserwujesz ją gościom lub rodzinie. Dlaczego nie gotuje się tej wędliny, a ją parzy? Wszystko po to, aby nie popękała delikatna skórka, a mięso nie wydostało się na zewnątrz.
Sprawdź także: Biała kiełbasa pieczona na Wielkanoc. Trzy różne wersje, wyborny smak
Przepis na parzenie białej kiełbasy jest naprawdę prosty. Na początku przygotuj wszystkie niezbędne składniki:
Składniki:
- 4-5 litrów wody,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- szczypta suszonego majeranku,
- ząbek czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- surowa biała kiełbasa (kilkanaście sztuk).
W głębokim garnku zagotuj ok. czterech, pięciu litrów wody. Dodaj cztery ziarna angielskie, dwa liście laurowe, szczyptę suszonego majeranku, obrany i lekko nakrojony ząbek czosnku i pół łyżeczki soli. Wszystko dokładnie zamieszaj i do przyprawionej wody dodaj surowe białe kiełbasy. Mięso nieco obniży temperaturę wody, więc włącz mały ogień, ale pamiętaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia (temperatura powinna wynosić ok. 90 stopni Celsjusza).
Gdy wywar odpowiednio się nagrzeje, ale nie zagotuje, wyłącz palnik, a garnek przykryj pokrywką. Teraz zaczyna się parzenie białej kiełbasy. Pozostaw ją na 15-20 minut w takim stanie, a potem wyłóż na talerz do wystygnięcia. Przechowuj w lodówce.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wszyscy robią wieprzowy albo drobiowy. U mnie na święta jest pasztet z najzdrowszego mięsa
Kawa z nietypowym składnikiem działa cuda. Syci na długo i ostro podkręca metabolizm
Z garści młodych liści parzę herbatkę na wiosenne osłabienie. Dodaje energii, zmniejsza niepokój