Jak szybko oczyścić kurki? Wypróbuj genialny trik, piach nie będzie zgrzytał między zębami
Kurki to pyszne grzyby, które są uwielbiane przez wielu. Niestety mają jeden mankament, który może popsuć całą potrawę z ich dodatkiem. Niezwykle trudno oczyścić je z piasku. Na szczęście są sposoby na to, aby uniknąć jedzenia dania ze zgrzytającymi ziarenkami pomiędzy zębami. Dowiedz się, w jaki sposób najprościej i najszybciej je oczyścisz. Lepiej nie zamaczaj grzybów w wodzie.
Kurki to jedne z najpyszniejszych grzybów, które możemy dostać w okresie letnio-jesiennym. Doskonale smakują w sosie, a także klasycznej jajecznicy. Niestety często pomiędzy ich blaszkami kryją się ziarenka piasku, których trudno się pozbyć. Dowiedz się, w jaki sposób możesz je oczyścić.
Jednym z najpopularniejszych błędów, który popełniany jest podczas przygotowywania kurek, jest nieodpowiednie czyszczenie. Większość osób, aby pozbyć się piasku, ziemi oraz mchu decyduje się na zanurzenie kurek w wodzie. Niestety nie jest to dobry sposób.
Grzyby zanurzone w wodzie na długi czas tracą swój delikatny, pyszny aromat. Co więcej, woda często nie jest efektywnym sposobem na pozbawienie kurek piasku. Nawet długie moczenie może sprawić, że piasek pozostanie w zakamarkach, a grzyby stracą swój smak.
Wiele osób decyduje się zamoczyć kurki w osolonym wrzątku. Jest to odrobinę lepsza metoda. Dzięki gorącej wodzie grzyby wydzielają śluzowe substancje, które ułatwiają usuwanie zanieczyszczeń. Proces moczenia jest również krótszy, przez co możemy mieć pewność, że kurki stracą mniej aromatu niż podczas moczenia w zimnej wodzie. Warto jednak wykorzystać inny sposób.
Zobacz także: Polskie najlepsze, przebijają zagraniczne superfoods. Doktor dietetyki radzi, by jeść je jak najczęściej
Kurki można również czyścić ręcznie bez dodatku wody. To czasochłonna metoda, którą można skrócić przez użycie pędzelka. Wystarczy, że zamoczymy go w gorącej wodzie z dodatkiem oleju, a następnie za jego pomocą delikatnie wyczyścimy kurki. W ten sposób będziemy mieć pewność, że grzyby nie stracą aromatu i będą dokładnie wyczyszczone.
Do czyszczenia kurek sprawdzi się również zwykła mąka. Wystarczy, że do miski wsypiemy kilka łyżek mąki, a następnie kurki. Grzyby należy w niej dokładnie obtoczyć. Kolejnym krokiem jest zalanie mieszanki letnią wodą i kilkukrotne przemieszanie. Mąka przyciągnie wszystkie zabrudzenia, przez co kurki będą oczyszczone w mig. Następnie wyciągamy je z wody na sitko i ponownie przelewamy wodą. Pozbędziemy się wszystkich zanieczyszczeń, a kurki będą oczyszczone szybciej, niż myślisz.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej
Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie