Polskie najlepsze, przebijają zagraniczne superfoods. Doktor dietetyki radzi, by jeść je jak najczęściej
Eksperci od spraw żywienia zachęcają, aby sięgać po lokalne produkty. Wśród owoców uprawianych w naszym kraju, jabłka plasują się w samej czołówce. Warto więc je zajadać, nie tylko są pyszne, dietetycy zachwalają również ich właściwości prozdrowotne. Kto powinien jeść jabłka i o jakiej porze dnia najlepiej po nie sięgać? Podpowiadamy.
Popularne angielskie przysłowie "One apple a day, keeps doctor away" głosi, że jedno jabłko w ciągu dnia uchroni cię przed wizytą u lekarza. Chociaż owoce te nie są magicznym panaceum, faktycznie w swoim składzie kryje mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Chcesz je poznać? Koniecznie zajrzyj do dalszej części artykułu.
Większość osób kojarzy jabłka ze sporą zawartością błonnika pokarmowego. Zjedzenie jednej sztuki w ciągu dnia pokrywa sporą część dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Błonnik odpowiada za prawidłową pracę układu pokarmowego, wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, przyspiesza przemianę materii, a także zapewnia sytość po posiłku - dzięki czemu wspiera odchudzanie. Dodatkowo pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom cukru, a także cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom takim jak cukrzyca, czy miażdżyca.
W jabłkach nie brakuje również potasu, który przede wszystkim wpływa na regulowanie ciśnienia krwi. Co więcej, pomaga także zapobiegać powstawaniu kamieni nerkowych. Dodatkowo jabłka korzystnie działają na układ sercowo-naczyniowy, między innymi poprzez wzmacnianie naczyń krwionośnych, a także zmniejszają ryzyko zakrzepicy i udarów mózgu.
Jakie wartości odżywcze mają jabłka? Owoce te są źródłem witaminy C, a także minerałów takich jak: wapń, cynk, żelazo, mangan, miedź, czy magnez. Obecne są tu także substancje o działaniu antyoksydacyjnym, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, wykazują także właściwości przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, oraz antynowotworowe.
Doktor dietetyki Bartek Kulczyński, w jednym ze swoich materiałów w serwisie YouTube zapewnia, że:
Jabłka, o ile nie występują alergie pokarmowe lub inne dolegliwości stwierdzone przez lekarza, będą odpowiednie dla wszystkich. Świetnie sprawdzą się podczas odchudzania, ponieważ mają niewiele kalorii, tylko 52 kcal w 100 g, jednocześnie pobudzają metabolizm oraz sycą na długo. Pomagają zadbać także o zdrowe jelita, oraz układ krążenia. Warto także wprowadzić je do diety osób, które borykają się z przewlekłymi stanami zapalnymi. Jedzenie jabłek pomaga także zapobiegać powstawaniu cukrzycy.
Doktor Bartek Kulczyński zapewnia także, że według brytyjskich ekspertów regularne jedzenie jabłek faktycznie może wydłużać życie.
Dietetycy zalecają, aby owoce jeść w pierwszej połowie dnia, są one źródłem cukrów prostych, dzięki czemu dostarczą ci energii na cały dzień. Warto pamiętać, że spożywanie owoców jako samodzielnej przekąski może powodować wzrost poziomu cukru we krwi, co jest niekorzystne zwłaszcza u osób, które borykają się z cukrzycą i insulinoopornością. Jeżeli jednak masz ochotę na kolację na słodko, zadbaj o to, aby podać je ze źródłem białka oraz zdrowych tłuszczów. Możesz na przykład przygotować omlet szarlotkę z masłem orzechowym. Pamiętaj także, aby ostatni posiłek spożywać na ok. dwie godziny przed pójściem spać.
Źródła: youtube.com/@drbartekpl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedna z najlepszych polskich ryb. Zdrowa, prawie nie ma ości, smakuje lepiej niż dorsz
Dodaj do herbaty zamiast soku z malin. Chroni przed infekcjami, rozgrzewa i działa przeciwzapalnie
Ulubiona kawa 100-latków. Jej codzienne picie wpływa na długowieczność