Reklama
Reklama

Jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. W sosie porowym smakuje wyjątkowo

Dietetycy zachęcają, aby w naszym jadłospisie jak najczęściej pojawiały się ryby. Nie tylko kryją w sobie wiele cennych wartości odżywczych, odpowiednio przygotowane są także bardzo smaczne. Na sklepowych półkach najczęściej znaleźć możemy łososia, pstrąga, dorsza, mintaja, czy mirunę, jeśli jednak natrafisz na halibuta, koniecznie włóż go do koszyka. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić halibuta w sosie porowym.

Co warto wiedzieć o halibucie? Jest rybą z rodziny flądrowatych, najczęściej spotykana jest w pobliżu Grenlandii i Kanady, na terenach Morza Północnego i Morze Białe, a czasami także w Morzu Bałtyckim. Ryba należy do drapieżników, ma białe mięso o niewielkiej zawartości tłuszczu. Dlaczego warto jeść halibuta, oraz jak przyrządzić go, aby smakował najlepiej? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Odkąd spróbowałam nad Bałtykiem, zaczęłam kupować. Nie wiedziałam, że ta ryba jest tak zdrowa i pyszna

Czy halibut jest zdrową rybą?

Jak najbardziej, halibut należy do ryb, które korzystnie wpływają na zdrowie. Jest lekkostrawny i niskokaloryczny, w 100 g jest jedynie 91 kcal. To także dobre źródło białka, które zapewnia sytość po posiłku, a także jest substancją budulcową organizmu, odpowiada także za prawidłową pracę mięśni. Mięso halibuta dostarcza również cennych kwasów nienasyconych omega-3, które dbają o układ krążenia, pomagają stabilizować poziom cukru oraz cholesterolu we krwi, wspierają układ nerwowy oraz kondycję skóry.

Obecne są tu także substancje mineralne: potas, który między innymi pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi; fosfor, wzmacniający kości i zęby; selen, który ma działanie antyoksydacyjne oraz wspiera odporność organizmu, a także magnez, który jest korzystny dla układu sercowo-naczyniowego, nerwowego oraz mięśniowego. Halibut dostarcza także wspierającej zdrowie oczu witaminy A, oraz witaminy D, która poprawia pracę układu immunologicznego, wzmacnia kości i zęby, chroniąc organizm przed próchnicą oraz osteoporozą.

Halibut w sosie porowym

Jak przyrządzić halibuta? Ryba ta nadaje się do smażenia, pieczenia i gotowania. Niezwykle pysznym pomysłem na obiad, będzie halibut w sosie porowym. Do przygotowania trzech porcji dania, będziesz potrzebować:

  • ok. 400 g fileta z halibuta,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 płaską łyżeczkę mielonego imbiru,
  • 1 łyżeczkę ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos porowy:

  • biała część pora,
  • ½ szklanki bulionu,
  • 3 łyżki śmietany,
  • 1 łyżka masła,
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżkę startej skórki z cytryny,
  • posiekana natka pietruszki, 
  • sól i pieprz do smaku.

Zacznij od pokrojenia pora w plasterki, a następnie podsmaż go na maśle. Wlej bulion i chwilkę podduś. Śmietanę zahartuj i wlej do sosu, dodaj gałkę muszkatołową, startą skórę z wyparzonej cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko podgotuj przez kilka minut.

Halibuta oczyść i osusz, dopraw solą i pieprzem. Dodaj łyżkę oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, zioła prowansalskie, dokładnie obtocz w nich rybę. Ułóż ją w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym wcześniej łyżką oliwy. Piecz w piekarniku w 190 stopniach przez około 15 do 20 minut. Kiedy ryba będzie gotowa wyłóż ją na talerz, polej sosem porowym. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ulubionymi gotowanymi warzywami, np. brokułami lub fasolką szparagową.


Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ma w sobie pokłady magnezu i witaminy. Na promocji można kupić za kilka złotych, bierz na zapas

Nie znamy, więc nie kupujemy. Serce kocha ten owoc, to też roślinny zamiennik mięsa

Owoc męczennicy obniża ciśnienie i pomaga przy anemii. Niesłusznie nadal omijamy w sklepie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby