Jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie
Oregano wspaniale podkreśla smak pizzy i makaronu. Można je jednak wykorzystać jeszcze do wielu innych dań lub nawet do przygotowania oleju. To nie tylko aromatyczna, ale też bardzo zdrowa przyprawa. Wspaniale usprawnia trawienie i wzmacnia odporność.
Oregano to jedna z najpopularniejszych przypraw, chętnie używanych do makaronów czy pizzy. Mało kto wie, jak wiele cennych składników odżywczych w sobie kryje.
Oregano to popularna nazwa lebiodki pospolitej, czyli rośliny, która występuje w Europie, Afryce Północnej i Azji. Określana jest też często jako dziki majeranek. Dziś najchętniej stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz niezwykłego aromatu cechuje się wyjątkowymi właściwościami.
To jedna z najzdrowszych przypraw, która od lat - w medycynie naturalnej - wykorzystywana jest do usprawnienia trawienia lub jako środek znieczulający. Wśród wartości odżywczych oregano można wymienić: witaminy A, C, E i K oraz potas, błonnik pokarmowy i antyoksydanty.
Taki skład sprawia, że przyprawa oraz olej, który się z niej produkuje, przede wszystkim wspierają działanie układu trawiennego. Stymulują wydzielanie śliny, żółci i soku żołądkowego, dlatego procesy trawienne są sprawniejsze. Regulują też pracę jelit i dbają o zdrowie wątroby. Oregano wykazuje właściwości antyoksydacyjne, opóźniające starzenie się organizmu i chroniące przed wystąpieniem wielu chorób cywilizacyjnych.
Przyprawa wzmacnia odporność i poprawia zdrowie górnych dróg oddechowych. Co więcej, koi układ nerwowy, m.in. ułatwiając zasypianie czy poprawiając koncentrację.
Jednym z licznych zastosowań popularnej przyprawy w kuchni jest przygotowanie oleju z oregano. Najlepiej użyć go w formie inhalacji lub popijać po rozcieńczeniu z wodą. Będzie wspaniałym, naturalnym specyfikiem na przeziębienie i zatkane
zatoki. Można go też wykorzystać do profilaktycznego wzmocnienia odporności. Świetnie wesprze organizm podczas zatrucia pokarmowego - szybko wyeliminuje kłopoty z trawieniem, zadziała ochronnie na wątrobę i jelita.
Jak zrobić olej z oregano? Kup świeżą lebiodkę pospolitą (w przepisie wykorzystaj zarówno liście, łodygi, jak i kwiaty) oraz ulubiony olej (rzepakowy, lniany, słonecznikowy). Do czystego słoika włóż umyte i osuszone oregano, a następnie zalej je olejem. Włóż szklane naczynie do garnka z wodą i zagotuj. Gdy woda będzie wrzeć, wyłącz palnik, ale słoik pozostaw w środku jeszcze ok. 10 minut.
Olej z oregano odstaw w nasłonecznione miejsce na min. 2 tygodnie. Co jakiś czas wstrząśnij zawartością, do przemieszania się składników. Po tym czasie odcedź olej do szklanych butelek. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
Oregano najczęściej używane jest do potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak pizza czy lasagne. Jego uniwersalność pozwala jednak na zastosowanie go w kuchni do wielu innych dań. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać go do zup (nie tylko pomidorowej, ale też z cukinii czy fasoli) i sosów (choćby klasycznego ragù). Przyprawa powinna trafić do dressingu do sałatki lub marynaty do mięsa czy ryb. Wspaniale podkręci smak dań jednogarnkowych (np. ratatouille), pieczonych warzyw czy chrupiących grzanek.
Źródło: terazgotuje.pl, biozdrowy.pl
Zobacz też:
Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków
Zapomnieliśmy o tym warzywie. Poprawia pamięć, na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam