Reklama
Reklama

Jedna z najzdrowszych przypraw. Robię z niej olej na odporność i dobre trawienie

Oregano wspaniale podkreśla smak pizzy i makaronu. Można je jednak wykorzystać jeszcze do wielu innych dań lub nawet do przygotowania oleju. To nie tylko aromatyczna, ale też bardzo zdrowa przyprawa. Wspaniale usprawnia trawienie i wzmacnia odporność.

Oregano to jedna z najpopularniejszych przypraw, chętnie używanych do makaronów czy pizzy. Mało kto wie, jak wiele cennych składników odżywczych w sobie kryje. 

Oregano - jedna z najzdrowszych przypraw

Oregano to popularna nazwa lebiodki pospolitej, czyli rośliny, która występuje w Europie, Afryce Północnej i Azji. Określana jest też często jako dziki majeranek. Dziś najchętniej stosowana w kuchni śródziemnomorskiej. Oprócz niezwykłego aromatu cechuje się wyjątkowymi właściwościami. 

To jedna z najzdrowszych przypraw, która od lat - w medycynie naturalnej - wykorzystywana jest do usprawnienia trawienia lub jako środek znieczulający. Wśród wartości odżywczych oregano można wymienić: witaminy A, C, E i K oraz potas, błonnik pokarmowy i antyoksydanty

Taki skład sprawia, że przyprawa oraz olej, który się z niej produkuje, przede wszystkim wspierają działanie układu trawiennego. Stymulują wydzielanie śliny, żółci i soku żołądkowego, dlatego procesy trawienne są sprawniejsze. Regulują też pracę jelit i dbają o zdrowie wątroby. Oregano wykazuje właściwości antyoksydacyjne, opóźniające starzenie się organizmu i chroniące przed wystąpieniem wielu chorób cywilizacyjnych.

Przyprawa wzmacnia odporność i poprawia zdrowie górnych dróg oddechowych. Co więcej, koi układ nerwowy, m.in. ułatwiając zasypianie czy poprawiając koncentrację. 

Jak zrobić olej z oregano?

Jednym z licznych zastosowań popularnej przyprawy w kuchni jest przygotowanie oleju z oregano. Najlepiej użyć go w formie inhalacji lub popijać po rozcieńczeniu z wodą. Będzie wspaniałym, naturalnym specyfikiem na przeziębienie i zatkane 

zatoki. Można go też wykorzystać do profilaktycznego wzmocnienia odporności. Świetnie wesprze organizm podczas zatrucia pokarmowego - szybko wyeliminuje kłopoty z trawieniem, zadziała ochronnie na wątrobę i jelita.

Jak zrobić olej z oregano? Kup świeżą lebiodkę pospolitą (w przepisie wykorzystaj zarówno liście, łodygi, jak i kwiaty) oraz ulubiony olej (rzepakowy, lniany, słonecznikowy). Do czystego słoika włóż umyte i osuszone oregano, a następnie zalej je olejem. Włóż szklane naczynie do garnka z wodą i zagotuj. Gdy woda będzie wrzeć, wyłącz palnik, ale słoik pozostaw w środku jeszcze ok. 10 minut. 

Olej z oregano odstaw w nasłonecznione miejsce na min. 2 tygodnie. Co jakiś czas wstrząśnij zawartością, do przemieszania się składników. Po tym czasie odcedź olej do szklanych butelek. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 

Oregano nie tylko do pizzy i makaronu

Oregano najczęściej używane jest do potraw kuchni śródziemnomorskiej, jak pizza czy lasagne. Jego uniwersalność pozwala jednak na zastosowanie go w kuchni do wielu innych dań. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać go do zup (nie tylko pomidorowej, ale też z cukinii czy fasoli) i sosów (choćby klasycznego ragù). Przyprawa powinna trafić do dressingu do sałatki lub marynaty do mięsa czy ryb. Wspaniale podkręci smak dań jednogarnkowych (np. ratatouille), pieczonych warzyw czy chrupiących grzanek.

Źródło: terazgotuje.pl, biozdrowy.pl

Zobacz też:

Nie znamy, więc nie kupujemy. Serce kocha ten owoc, to też roślinny zamiennik mięsa

Owoc męczennicy obniża ciśnienie i pomaga przy anemii. Niesłusznie nadal omijamy w sklepie

Nie wygląda zachęcająco, ale pomaga schudnąć. „Woda kijankowa” podbija sieć

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przyprawy