Reklama
Reklama

Soczyste zrazy z mięsa mielonego. Prosty i szybki pomysł na obiad

Klasyczne zrazy pochodzą z kuchni śląskiej - to plastry wołowiny otulające aromatyczne wnętrze z boczku i ogórka kiszonego. To danie króluje na wielu stołach podczas każdej imprezy czy wydarzenia rodzinnego, choć są nieco praco- i czasochłonne. Natomiast te zrazy z mięsa mielonego mają ten sam, wyjątkowy smak, ale są znacznie prostsze w przyrządzeniu.

Zrazy z mięsa mielonego - prosty i szybki obiad

Klasyczne, śląskie zrazy to danie, które od lat gości na polskich stołach podczas niedzielnych obiadów i uroczystości. Przygotowuje się je z wołowiny, do środka pakując boczek, cebulę, ogórki kiszone i musztardę. Wszystko dusi się w aromatycznym sosie. Choć smakują wybornie, ich przygotowanie naprawdę jest czasochłonne.

Właśnie dlatego powstała pyszna alternatywa - zrazy z mięsa mielonego. Robi się je dużo szybciej, a efekt wciąż pozostaje znakomity. Wystarczy tylko uformować pulpety i nafaszerować je ogórkiem, musztardą i boczkiem, a potem zawinąć i ugotować. Dzięki temu powstaje danie, które zachowuje charakter klasycznych zrazów, ale nie wymaga długich godzin w kuchni. 

Reklama

Zrazy z mięsa mielonego - przepis

Składniki:

  • 750 g mięsa mielonego z wołowiny, 
  • 250 ml bulionu wołowego, 
  • 100 ml czerwonego wina wytrawnego, 
  • 50 g musztardy dijon, 
  • łyżeczka soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 4 ogórki kiszone, 
  • 8 plasterków boczku, 
  • 3 cebule, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • łyżka mąki pszennej, 
  • łyżka masła, 
  • łyżeczka suszonego majeranku, 
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu. 

Sposób wykonania:

Dwie cebule i dwa ząbki czosnku drobno posiekaj. 

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, a następnie dołóż posiekany czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smaż przez kolejne 2 minuty i odstaw. 

Ogórki pokrój w ćwiartki. 

Wołowinę wymieszaj z solą i pieprzem. Bierz po dużej garści i rozpłaszcz ją płasko na dłoni. Posmaruj ją cienką warstwą musztardy. Kładź po plasterku boczku, kawałku ogórka i łyżce usmażonej cebuli. 

Zwiń mięso mielone i sklej je, by farsz nie wyleciał. Uformuj roladki. 

Na patelni rozgrzej masło i kładź zrazy z mięsa mielonego na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż do zrumienienia ze wszystkich stron. Wyjmij i odłóż. 

Na tej samej patelni podsmaż posiekaną ostatnią cebulę i ząbek czosnku. Posyp całość mąką i dobrze wymieszaj. Wlej bulion oraz czerwone wino, zeskrobując wszystkie kawałki z dna patelni. 

Do sosu włóż z powrotem zrazy. Przykryj je i gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie. 

Zrazy podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem skrobiowym i lekką surówką. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gdy moja teściowa usłyszała nazwę tego ciasta, nieźle się zdziwiła. Potem prosiła o dokladkę

Weź mięso z kurczaka i cukinię. Zrobisz lekkie i sycące kotleciki

Ciasto Pankracy zaskoczy domowników. Zwykłe brownie nie ma z nim szans

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | kuchnia polska | dania główne