Soczyste zrazy z mięsa mielonego. Prosty i szybki pomysł na obiad
Klasyczne zrazy pochodzą z kuchni śląskiej - to plastry wołowiny otulające aromatyczne wnętrze z boczku i ogórka kiszonego. To danie króluje na wielu stołach podczas każdej imprezy czy wydarzenia rodzinnego, choć są nieco praco- i czasochłonne. Natomiast te zrazy z mięsa mielonego mają ten sam, wyjątkowy smak, ale są znacznie prostsze w przyrządzeniu.
Klasyczne, śląskie zrazy to danie, które od lat gości na polskich stołach podczas niedzielnych obiadów i uroczystości. Przygotowuje się je z wołowiny, do środka pakując boczek, cebulę, ogórki kiszone i musztardę. Wszystko dusi się w aromatycznym sosie. Choć smakują wybornie, ich przygotowanie naprawdę jest czasochłonne.
Właśnie dlatego powstała pyszna alternatywa - zrazy z mięsa mielonego. Robi się je dużo szybciej, a efekt wciąż pozostaje znakomity. Wystarczy tylko uformować pulpety i nafaszerować je ogórkiem, musztardą i boczkiem, a potem zawinąć i ugotować. Dzięki temu powstaje danie, które zachowuje charakter klasycznych zrazów, ale nie wymaga długich godzin w kuchni.
Składniki:
- 750 g mięsa mielonego z wołowiny,
- 250 ml bulionu wołowego,
- 100 ml czerwonego wina wytrawnego,
- 50 g musztardy dijon,
- łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 4 ogórki kiszone,
- 8 plasterków boczku,
- 3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka masła,
- łyżeczka suszonego majeranku,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu.
Sposób wykonania:
Dwie cebule i dwa ząbki czosnku drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż do zeszklenia, a następnie dołóż posiekany czosnek, majeranek, sól i pieprz. Smaż przez kolejne 2 minuty i odstaw.
Ogórki pokrój w ćwiartki.
Wołowinę wymieszaj z solą i pieprzem. Bierz po dużej garści i rozpłaszcz ją płasko na dłoni. Posmaruj ją cienką warstwą musztardy. Kładź po plasterku boczku, kawałku ogórka i łyżce usmażonej cebuli.
Zwiń mięso mielone i sklej je, by farsz nie wyleciał. Uformuj roladki.
Na patelni rozgrzej masło i kładź zrazy z mięsa mielonego na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż do zrumienienia ze wszystkich stron. Wyjmij i odłóż.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną ostatnią cebulę i ząbek czosnku. Posyp całość mąką i dobrze wymieszaj. Wlej bulion oraz czerwone wino, zeskrobując wszystkie kawałki z dna patelni.
Do sosu włóż z powrotem zrazy. Przykryj je i gotuj na małym ogniu przez ok. godzinę, aż mięso będzie miękkie.
Zrazy podawaj na ciepło, najlepiej z dodatkiem skrobiowym i lekką surówką.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Gdy moja teściowa usłyszała nazwę tego ciasta, nieźle się zdziwiła. Potem prosiła o dokladkę
Weź mięso z kurczaka i cukinię. Zrobisz lekkie i sycące kotleciki
Ciasto Pankracy zaskoczy domowników. Zwykłe brownie nie ma z nim szans