Reklama
Reklama

Jedno z najzdrowszych warzyw, ale mało popularne. Ma mnóstwo witamin, pomaga w odchudzaniu i chroni przed rakiem

To warzywo działa cuda dla organizmu. Uzupełni zapotrzebowanie na witaminę C i żelazo, a do tego wspomoże zrzucanie zbędnych kilogramów czy odporność. Niestety, zostało zapomniane, przez co wiele osób nie korzysta z jego dobrodziejstw. Przygotuj tę sałatkę i w pełni ciesz się właściwościami zielonych liści.

Jarmuż - zapomniane warzywo

Zapomnianymi warzywem o wielu właściwościach zdrowotnych jest właśnie jarmuż. Należy on do rodziny kapustowatych i jest odmianą botaniczną kapusty warzywnej. Przez to w starożytności był uprawiany nie tylko do jedzenia, ale też do ozdoby. Największą popularnością cieszył się w średniowiecznej Europie, a znany był już od czasów starożytnych. Z czasem jednak został wyparty przez inne rośliny i zapomniany.

Jarmuż charakteryzuje się dużymi i długimi karbowanymi liśćmi. Mają one nieco pikantny, a zarazem goryczkowaty smak. Aromat warzywa może przypominać połączenie kalarepy z rzodkiewką lub brokułem. Najczęściej spotykany jest jarmuż zielony, ale istnieją również odmiany fioletowe, bardziej brązowe lub nawet purpurowe.

Reklama

Sprawdź także: Sałatka żydowska z brązowej soczewicy. Sekretem są wyraziste dodatki

Jakie właściwości ma jarmuż?

Jarmuż jest uważany za jedno z najzdrowszych warzyw, a to za sprawą jego bogatego składu. Jedzenie go dostarczy dużej ilości witaminy C, K, witaminy z grupy B, magnezu, żelaza, cynku i fosforu. W dodatku zawiera dużo białka, błonnika czy antyoksydantów takich jak m.in. sulforafan. 

Skutkuje to tym, że jarmuż ma właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu zadziała przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Najmocniej uchroni od raka wątroby, pęcherzyka żółciowego, piersi lub jajników. Warzywo wpłynie zarazem przeciwstarzeniowo, pozwalając na zachowanie zarówno młodzieńczego wyglądu, jak i młodzieńczego umysłu. Zmniejszy ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych jak m.in. choroba Alzheimera

Regularne jedzenie jarmużu wesprze odporność całego organizmu. Ochroni przed częstym rozwojem stanów zapalnych, atakami patogenów i wirusów. Tym samym zmniejszy ilość występujących przeziębień, gryp i chorób układu oddechowego. Złagodzi też objawy przechodzonych chorób.

Obecność żelaza i innych minerałów sprawia, że jarmuż ma właściwości wspierające układ sercowo-naczyniowy. Warzywo ureguluje ciśnienie krwi i udrożni naczynia krwionośne. Poprawi ilość produkowanych czerwonych krwinek, więc powinien być jedzony przez osoby zmagające się z anemią. Poprzez właściwości obniżające cholesterol, zadziała również antymiażdżycowo.

Jarmuż powinien być jedzony także przez osoby zmagające się z problemami ze wzrokiem. To źródło beta-karotenów, które w organizmie przekształcają się w witaminę A. Jedzenie liści pozytywnie wpłynie na jakość widzenia. Jednocześnie ochroni przed rozwojem kurzej ślepoty, zwyrodnienia plamki żółtej lub uszkodzeń siatkówki.

Odchudzająca sałatka z jarmużem

Jarmuż to idealny składnik sałatki odchudzającej. W 100 g ma on zaledwie 40 kcal, a do tego obfituje w sycące cenne białko i błonnik. Jedząc go, kilogramy same lecą w dół, a do tego jest naprawdę pyszny. Najlepiej komponuje się ze świeżymi pestkami granatu i dodatkiem ciecierzycy. Z tym sosem to prawdziwa bomba smakowa, a przy tym witaminowa. Ta sałatka jest idealna na lunch w pracy czy lekki obiad, gdy nie mamy ochoty na gotowanie skomplikowanych dań.

Składniki na sałatkę:

  • 250 g odsączonej ciecierzycy z puszki, 
  • 1 pęczek jarmużu, 
  • 1 awokado, 
  • 1 granat,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki, 
  • pieprz, 
  • sól. 

Składniki na sos:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek, 
  • 1/3 szklanki octu jabłkowego, 
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 łyżka miodu,
  • sól, 
  • pieprz. 

Na blachę do pieczenia wyłożoną papierem wyrzuć opłukaną ciecierzycę. Polej ją oliwą, dopraw czosnkiem, wędzoną papryką, pieprzem i solą do smaku. Całość dokładnie wymieszaj dłońmi, aby ciecierzyca była całkowicie pokryta przyprawami. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza na 15-20 minut. Po tym czasie powinna zrobić się chrupiąca. Pozostaw ją do ostudzenia.

Do naczynia wlej składniki na sos takie jak oliwa, ocet, miód. Do nich na tarce o małych oczkach zetrzyj czosnek oraz imbir. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku, a następnie wymieszaj.

Jarmuż umyj, oczyść z łodyg i pokrój na małe kawałki. Dodaj go do miski, zalej połową sosu i wymieszaj. Następnie na to dodaj pokrojone w kostkę awokado, pestki z jednego granatu i chrupiącą, aromatyczną ciecierzycę. Na to wylej pozostałą część sosu i ponownie wymieszaj. Sałatka z jarmużem na odchudzanie jest gotowa do jedzenia.

Źródło: wapteka.pl, ncez.pzh.gov.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa