Reklama
Reklama

Jedz zamiast ziemniaków. Syci, obniża cholesterol i ułatwia trawienie

Chcesz na coś zamienić ziemniaki, ale nie wiesz co wybrać, bo kasza i ryż już ci się znudziły? Zdecydowanie powinnaś sięgnąć po komosę ryżową. Syci na długie godziny, dba o cholesterol i ułatwia trawienie. Te osoby powinny po nią sięgać w szczególności.

Komosa ryżowa nie bez powodu coraz bardziej zyskuje na popularności. Jej wartości odżywcze i właściwości dla organizmu są niewiarygodne. Koniecznie zajadaj się przy określonych dolegliwościach.

Komosa ryżowa (quinoa) - charakterystyka i odmiany

Komosę ryżową można również spotkać pod nazwami takimi jak quinoa, ryż peruwiański, święte zboże Inków, proso boliwijskie. Jest zaliczana do pseudozbóż, gdyż zawiera skrobię w sobie skrobię zbożową, ale nie może być do tej grupy zaliczana. Należy natomiast do rodziny komosowatych.  

Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawa sięga nawet 5 tys. lat wstecz. Tam zajadana była przez Inków i zastępowała kukurydzę. Uprawiana jest do tej pory, głównie na wysoko położonych terenach Ameryki Południowej, ale też w Ameryce Północnej i w Europie. 

Reklama

Pod nazwą komosa ryżowa nie kryje się jednak jeden produkt. To pseudozboże ma ponad 100 odmian, a w Polsce występuje ok. 30. Wyróżnia się między innymi takie odmiany jak komosa czerwona, czarna, rózgowa oraz biała. To ta ostatnia jest zdecydowanie najbardziej znana w naszym kraju. 

Jakie właściwości ma komosa ryżową?

Komosa ryżowa to ogrom cennych składników. Dostarcza witaminy A, C, E, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12) oraz żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku. Ponadto zawiera błonnik i aminokwasy egzogenne, czyli lizynę, cysteinę, metioninę. W pseudozbożu nie brakuje też białka (14 g/100 g komosy). 

W efekcie komosa ryżowa wykazuje pozytywne właściwości dla układu pokarmowego człowieka. Przyspieszy i znacząco ułatwi trawienie, biorąc udział w produkcji kwasów żołądkowych. Złagodzi dolegliwości takie jak wzdęcia, zaparcia, ból brzucha, uczucie przejedzenia. 

Jedzenie komosy ryżowej ma działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wspomoże pracę układu krwionośnego. Zapobiegnie występowaniu zakrzepów. Tym samym zmniejszy ryzyko na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak m.in. miażdżyca, choroby niedokrwienne

Wysoka zawartość białka w komosie ryżowej pozwoli nasycić się na długie godziny. Przy tym produkt nie dostarczy do organizmu dużych ilości kalorii. Dodatkowo białko zadba o mocne mięśnie i kości, lepszą odporność i siłę do działania. 

Co więcej, komosa ryżowa działa antyoksydacyjnie. Zahamuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Opóźni procesy starzenia się, zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Dzięki tej właściwości zmniejszy ryzyko nowotworów, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych. 

Kto powinien jeść komosę ryżową?

Komosę ryżową powinny jeść osoby zmagające się z cukrzycą. Indeks glikemiczny quinoa wynosi jedynie 35. Oznacza to, że będzie bezpieczny dla diabetyków i insulinoopornych. Bezpieczny będzie zarazem dla pacjentów z celiakią

Po komosę ryżową powinny sięgać także osoby na diecie odchudzającej. Białko i błonnik w produkcie pozwolą na nasycenie się niewielką ilością kalorii. Do tego quinoa wspomoże regenerację mięśni po aktywności fizycznej. 

Ten produkt sprawdzi się oczywiście dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wygląd. Regularne zajadanie się pseudozbożem przywróci dobre samopoczucie i równowagę. Poprawi wygląd cery, skóry i paznokci

Jak jeść komosę ryżową?

Z powodzeniem może zastąpić tradycyjne ziemniaki. Sprawdzi się więc jako dodatek do dania głównego obiadu, które zawiera mięso, ale również ryby, owoce morza, roślinne dodatki. Może być elementem sałatek warzywnych, jak i owocowych, deserów, ciast, ciastek

Komosę ryżową gotuje się w podobny sposób co zwykłą kaszę. Przed gotowaniem jednak płuczemy ją pod bieżącą, zimną wodą. Quinoę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę komosy. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Ziarna powinny wchłonąć całą wodę i stać się miękkie.

Źródło: wapteka.pl, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Kiedyś gościła na stołach magnatów i biedaków. Dziś podaje się tylko w wykwintnych restauracjach

O niebo lepszy od ciecierzycy, ale mało znany. Zrobisz kotlety pożywniejsze od schabowych

Polski super owoc na zdrowe serce, problemy z ciśnieniem i jelitami. Szkoda, że wciąż zapomniany

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki