Jedz zamiast ziemniaków. Syci, obniża cholesterol i ułatwia trawienie
Chcesz na coś zamienić ziemniaki, ale nie wiesz co wybrać, bo kasza i ryż już ci się znudziły? Zdecydowanie powinnaś sięgnąć po komosę ryżową. Syci na długie godziny, dba o cholesterol i ułatwia trawienie. Te osoby powinny po nią sięgać w szczególności.
Komosa ryżowa nie bez powodu coraz bardziej zyskuje na popularności. Jej wartości odżywcze i właściwości dla organizmu są niewiarygodne. Koniecznie zajadaj się przy określonych dolegliwościach.
Komosę ryżową można również spotkać pod nazwami takimi jak quinoa, ryż peruwiański, święte zboże Inków, proso boliwijskie. Jest zaliczana do pseudozbóż, gdyż zawiera skrobię w sobie skrobię zbożową, ale nie może być do tej grupy zaliczana. Należy natomiast do rodziny komosowatych.
Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej, a jej uprawa sięga nawet 5 tys. lat wstecz. Tam zajadana była przez Inków i zastępowała kukurydzę. Uprawiana jest do tej pory, głównie na wysoko położonych terenach Ameryki Południowej, ale też w Ameryce Północnej i w Europie.
Pod nazwą komosa ryżowa nie kryje się jednak jeden produkt. To pseudozboże ma ponad 100 odmian, a w Polsce występuje ok. 30. Wyróżnia się między innymi takie odmiany jak komosa czerwona, czarna, rózgowa oraz biała. To ta ostatnia jest zdecydowanie najbardziej znana w naszym kraju.
Komosa ryżowa to ogrom cennych składników. Dostarcza witaminy A, C, E, witamin z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12) oraz żelaza, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, cynku. Ponadto zawiera błonnik i aminokwasy egzogenne, czyli lizynę, cysteinę, metioninę. W pseudozbożu nie brakuje też białka (14 g/100 g komosy).
W efekcie komosa ryżowa wykazuje pozytywne właściwości dla układu pokarmowego człowieka. Przyspieszy i znacząco ułatwi trawienie, biorąc udział w produkcji kwasów żołądkowych. Złagodzi dolegliwości takie jak wzdęcia, zaparcia, ból brzucha, uczucie przejedzenia.
Jedzenie komosy ryżowej ma działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów. Wspomoże pracę układu krwionośnego. Zapobiegnie występowaniu zakrzepów. Tym samym zmniejszy ryzyko na rozwój chorób układu sercowo-naczyniowego takich jak m.in. miażdżyca, choroby niedokrwienne.
Wysoka zawartość białka w komosie ryżowej pozwoli nasycić się na długie godziny. Przy tym produkt nie dostarczy do organizmu dużych ilości kalorii. Dodatkowo białko zadba o mocne mięśnie i kości, lepszą odporność i siłę do działania.
Co więcej, komosa ryżowa działa antyoksydacyjnie. Zahamuje szkodliwe działanie wolnych rodników. Opóźni procesy starzenia się, zarówno od zewnątrz, jak i od wewnątrz. Dzięki tej właściwości zmniejszy ryzyko nowotworów, cukrzycy, chorób neurodegeneracyjnych.
Komosę ryżową powinny jeść osoby zmagające się z cukrzycą. Indeks glikemiczny quinoa wynosi jedynie 35. Oznacza to, że będzie bezpieczny dla diabetyków i insulinoopornych. Bezpieczny będzie zarazem dla pacjentów z celiakią.
Po komosę ryżową powinny sięgać także osoby na diecie odchudzającej. Białko i błonnik w produkcie pozwolą na nasycenie się niewielką ilością kalorii. Do tego quinoa wspomoże regenerację mięśni po aktywności fizycznej.
Ten produkt sprawdzi się oczywiście dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i wygląd. Regularne zajadanie się pseudozbożem przywróci dobre samopoczucie i równowagę. Poprawi wygląd cery, skóry i paznokci.
Z powodzeniem może zastąpić tradycyjne ziemniaki. Sprawdzi się więc jako dodatek do dania głównego obiadu, które zawiera mięso, ale również ryby, owoce morza, roślinne dodatki. Może być elementem sałatek warzywnych, jak i owocowych, deserów, ciast, ciastek.
Komosę ryżową gotuje się w podobny sposób co zwykłą kaszę. Przed gotowaniem jednak płuczemy ją pod bieżącą, zimną wodą. Quinoę umieszczamy w garnku i zalewamy wodą w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę komosy. Gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut. Ziarna powinny wchłonąć całą wodę i stać się miękkie.
Źródło: wapteka.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiedyś gościła na stołach magnatów i biedaków. Dziś podaje się tylko w wykwintnych restauracjach
O niebo lepszy od ciecierzycy, ale mało znany. Zrobisz kotlety pożywniejsze od schabowych
Polski super owoc na zdrowe serce, problemy z ciśnieniem i jelitami. Szkoda, że wciąż zapomniany