Reklama
Reklama

Mówi się, że to gwieździste jabłko. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dobry dla cukrzyków

Dietetycy powtarzają ciągle, że owoce powinny być na stałe wpisane w codzienną dietę. Nie muszą być to jedynie jabłka, gruszki czy śliwki. Od czasu do czasu warto postawić na egzotyczne okazy, których właściwości są korzystne dla organizmu. Caimito poprawi pracę jelit i dobrze zadziała na odporność czy ciśnienie. Dowiedz się, co to za nietypowy owoc.

Caimito to owoc, który określa się też jako gwieździste czy gwiezdne jabłko. Wszystko przez wyjątkowy przekrój owocu i jego słodki aromat. Caimito nazywane jest także mlecznym owocem, a to z kolei nawiązanie do kremowego wnętrza. Odkryj, co to za ciekawy produkt i jakie ma właściwości. 

Caimito - co to za owoc?

Caimito to wiecznie zielone drzewo, które naturalnie występuje w Ameryce Środkowej i Południowej, w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Dziś hoduje się je też w Azji Południowo-Wschodniej. Uprawia się je ze względu na niewielkie (od 5 do 7 cm średnicy), słodkie owoce o silnych właściwościach prozdrowotnych. Po przekrojeniu skórki (w zależności od odmiany - fioletowej, zielonobrązowej lub żółtej) ukazuje się miękki miąższ z gniazdem nasiennym. W jego przekroju widać wzór gwiazdy, skąd zaczerpnięto jedno z jego określeń. To owoc sezonowy, pojawiający się w porze suchej. W krajach Ameryki Środkowej i Południowej caimito owocuje zazwyczaj od grudnia do marca. 

Reklama

Jakie właściwości ma caimito?

Caimito to owoc niskokaloryczny (w 100 gramach do ok. 75 kcal), za to bogaty w składniki odżywcze niezbędne do prawidłowej pracy organizmu. Dostarcza witaminy A, C, E i te z grupy B. Dzięki nim wspiera układ odpornościowy, łagodzi kaszel i przeziębienie, poprawia kondycję skóry i zapewnia właściwe funkcjonowanie narządu wzroku. 

W mlecznym owocu można też znaleźć błonnik pokarmowy, który ułatwia trawienie i korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Do tego są w nim jeszcze minerały, w tym potas, magnez, żelazo, fosfor i wapń, które obniżają ciśnienie, zapobiegają wystąpieniu anemii, dbają o dobrą pracę układu nerwowego oraz sercowego i zdrowie kości. 

Jakie właściwości ma caimito? Dzięki antyoksydantom działa przeciwzapalnie, antynowotworowo, przeciwcukrzycowo i odchudzająco. Dodatkowo duża zawartość błonnika sprawia, że apetyt i chęć na podjadanie znikają na dłużej. To pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi.

Caimito - zastosowanie w kuchni

Caimito z pewnością warto spróbować na zagranicznych wakacjach, ale czy da się kupić owoc w Polsce? W sklepach niestety trudno go znaleźć. W większych miastach warto go poszukać w supermarketach oferujących tropikalne owoce. Najprościej jednak zamówić go przez internet, wpisując w wyszukiwarkę "mleczny owoc" lub "gwieździste jabłko". Za jedną sztukę caimito (ok. 180 g) trzeba będzie zapłacić nawet do 40 złotych, co związane jest z jego importem i sezonowością. Jeśli jednak lubisz kulinarne eksperymenty, dla jego słodkiego smaku warto.

Jak jeść caimito? Należy przekroić je na pół, łyżeczką usunąć niejadalne nasiona, a potem wyjadać miękki, soczysty środek (skórka jest gorzka i nie powinno się jej jeść). Miąższ jest kremowy (przypomina nieco budyń lub gęste mleczko kokosowe) i nadaje się do spożycia na surowo (najlepiej po lekkim schłodzeniu owocu). Caimito możesz zastosować w kuchni na więcej sposobów. Owoc jest słodki w smaku (z nutami jabłka i wanilii), dlatego najlepiej sprawdzi się w roli deseru

Gwieździste jabłko dobrze komponuje się jako składnik smoothie, sałatki owocowej lub dekoracja monoporcji deserowych w kubeczkach. Nadaje się również do przyrządzenia przetworów (dżemów i galaretek). 

Źródło: terazgotuje.pl, plantinghope.at

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce