Reklama
Reklama

Perła śródziemnomorskiej kuchni do mięs, sałatek, a nawet herbaty. Chroni serce i łagodzi stany zapalne

Owoce granatu są niezwykle smaczne i słodkie. Doskonale sprawdzają się nie tylko do jedzenia na surowo, przygotowuje się z nich również melasę, czyli popularny dodatek do wielu bliskowschodnich i śródziemnomorskich dań. Podpowiemy ci, jak się ją robi, do czego jej używać, oraz czy melasa z granatu jest zdrowa.

Intensywnie owocowa, pełna smaku melasa z granatu doskonale podkreśli smak wielu dań. Okazuje się, że ma również właściwości korzystnie wpływające na zdrowie. Możesz dodać ją do pieczonych i grillowanych mięs, dressingu do sałatek, a także posłodzić nią rozgrzewające herbaty. W poniższym artykule sprawdzimy, dlaczego melasa z granatu jest zdrowa, oraz w jakich kombinacjach smakowych sprawdza się najlepiej.  

Co to jest melasa z granatu? 

Melasa z granatu powstaje na bazie soku z owoców granatu. Jego sekretem jest jednak długi czas gotowania. W procesie tym powstaje gęsty słodko-kwaśny syrop o lekko karmelowym posmaku. W sklepach najlepiej szukać tej z jak najkrótszym i najprostszym składem. Niestety najczęściej producenci dodają do melasy cukier i barwniki. Melasę z granatu można przywieźć z zagranicznych wakacji w Turcji czy krajów śródziemnomorskich. Warto szukać jej również w sklepach internetowych oraz tych z produktami z kuchni świata. 

Reklama

Czy melasa z granatu jest zdrowa?  

Granat to bardzo zdrowy owoc. Jest bogaty w witaminę A, która wspiera wzrok, a także witaminy z grupy B, odpowiadające między innymi za prawidłową pracę układu krążenia, nerwowego, oraz procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Natomiast obecna z nim witamina C wspiera odporność, witamina E poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci, a witamina K ma wpływa na wpływa na prawidłową krzepliwość krwi. W granacie zawarte są także minerały, takie jak regulujący ciśnienie krwi potas, czy zapobiegające anemii żelazo. 

Owoce granatu, podobnie jak przygotowane z nich przetwory, takie jak sok i melasa, zawierają cenne antyoksydanty, które wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, działają przeciwzapalnie, przeciwstarzeniowi i przeciwnowotworowo.  

Melasa z granatu ma także korzystny wpływ na pracę układu krążenia. Wspierają serce, oraz pomagają utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi.  

Sprawdź także: Sposób na twardą pigwę. Szybko zmięknie, będzie można ją obrać i pokroić

Do czego używać melasy z granatu? 

Słodko-kwaśna melasa może stać się bazą wielu pysznych sosów do sałatek czy pieczonych warzyw. Możesz na przykład przygotować sałatkę, wystarczy dodać do miski sałatę rzymską, roszponkę i szpinak baby, dorzucić pomidorki koktajlowe, pestki granatu i pokruszony ser feta. Do tego idealnie pasować będzie sos na bazie melasy z granatu, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Pysznym daniem na ciepło będą pieczone w piekarniku warzywa, na przykład cukinia, bakłażan i marchewka. Wystarczy skropić je oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Do tego przygotuj hummus polany melasą z granatu. Takie dania świetnie sprawdzą się na przykład na kolację lub imprezowy stół.  

Melasa z granatu pasuje także do pieczonych i grillowanych mięs, warzyw, a także napojów. Dodaj ją do swojej ulubionej, rozgrzewającej herbatki.  

Źródła: terazgotuje.pl, blogsamar.com 

Zobacz też:

Koreańczycy dodają do zup, mięs i kapusty. Mocniejsze od chilli, obniża poziom kortyzolu i zmniejsza stres

Napakowana białkiem i błonnikiem. Częste jedzenie chroni serce i zapobiega udarom

Za bardzo nie znamy, więc nie doceniamy. To przyjaciel wątroby i wspomagacz w odchudzaniu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki