Reklama
Reklama

Jedzenie tych owoców wyzwala hormon szczęścia. Są lekkostrawne, oczyszczają organizm i przyspieszają przemianę materii

Spłaszczone, soczyste owoce, z rodowodem sięgającym dworów chińskich cesarzy. Wyglądają jak małe latające spodki, smakują jak esencja lata, a badania sugerują, że mogą wspierać jelita, poprawiać humor, a nawet wspierać walkę z nowotworami. Jak powstały i jakie właściwości mają brzoskwinie płaskooowcowe? Ruszamy tropem ich tajemnic i podpowiadamy sposoby na wykorzystanie ich w kuchni.

Chińska mitologia przypisuje brzoskwiniom UFO boskie pochodzenie: legenda mówi, że rosły w mistycznym ogrodzie Xiwangmu, bogini nieśmiertelności, a ich spożywanie miało zapewniać wieczną młodość. W XIX wieku trafiły do Europy dzięki dociekliwym botanikom, którzy dostrzegli w nich potencjał. Dziś w Polsce króluje odmiana Saturn, uwielbiana za soczysty, mniej włóknisty miąższ i skórkę niemal pozbawioną charakterystycznego meszku.

Brzoskwinia płaskoowocowa (brzoskwinia UFO) - owoc z Chin

Drzewo brzoskwini płaskoowocowej wczesną wiosną rozkwita różowymi, dzwonkowatymi kwiatami. Zielone, ząbkowane liście jesienią czerwienieją, a owoce (6-8 cm, 60-80 g) dojrzewają od lipca do września. Skórka mieni się od kremowego po różowoczerwony, a miąższ, zwykle kremowo-biały, rzadziej pomarańczowy, kusi słodyczą i soczystością.

Reklama

Brzoskwinie UFO, czyli płaskoowocowe (Prunus persica var. platycarpa), to owoc o fascynującej przeszłości. Ich historia zaczyna się w Chinach, gdzie tysiące lat temu pojawiły się jako naturalna mutacja dzikich brzoskwiń. Tamtejsza nazwa "pan tao" nie była przypadkowa - owoce, przypominające miniaturowe spodki, uchodziły za rarytas na cesarskich dworach i symbol długowieczności.

Zobacz również: Turbo zdrowy smakołyk, za chwilę zacznie się sezon. Możesz zrobić energetyczny dżem lub syrop na przeziębienie

W Japonii brzoskwinie UFO osiągnęły status luksusu. Pojedyncze owoce pakuje się tam w ozdobne pudełka, a ceny potrafią przyprawić o zawrót głowy. Z kolei w Chinach ich spłaszczony kształt kojarzono z harmonią yin-yang, co dodawało im symbolicznej głębi. W Europie początkowo były ciekawostką - w Anglii XIX wieku serwowano je arystokracji z bitą śmietaną.

Brzoskwinia ufo - wartości odżywcze

Według danych USDA, 100 gramów brzoskwiń płaskoowocowych to zaledwie 39 kcal. Dostarczają 326 IU witaminy A, która dba o zdrowie oczu i regenerację skóry, oraz 6,6 mg witaminy C - antyoksydantu, który wzmacnia odporność i neutralizuje wolne rodniki. Nie brakuje też niacyny (1,1 mg), znanej jako witamina B3, która wspiera układ nerwowy i bierze udział w przemianie tryptofanu w serotoninę - neuroprzekaźnika poprawiającego nastrój. Potas (190 mg) reguluje ciśnienie krwi i pracę serca, a błonnik (1,5 g) zapewnia sprawne trawienie, wspomagając jelita w codziennej pracy.

To jednak nie wszystko - brzoskwinie UFO kryją w sobie jeszcze więcej skarbów. Beta-karoten i luteina, nadają im żywy kolor i działają jak naturalna tarcza przeciwko stresowi oksydacyjnemu, chroniąc komórki przed uszkodzeniami. W 100 gramach znajdziemy też śladowe ilości magnezu (9 mg) i żelaza (0,25 mg), które wspierają mięśnie i transport tlenu we krwi.

Brzoskwinia ufo - właściwości zdrowotne

Brzoskwinie UFO zyskują sławę nie tylko za smak, ale i właściwości zdrowotne, które przyciągają uwagę naukowców. Z wysoką zawartością wody (90%) i błonnikiem (1,5 g/100 g) są sprzymierzeńcem układu trawiennego. Pomagają zwalczać zaparcia, co czyni je idealnym wyborem dla dzieci, seniorów czy osób z wrażliwym żołądkiem. Niski indeks glikemiczny brzoskwini płaskoowocowej (IG=35) to dobra wiadomość dla diabetyków - ich spożywanie nie wywołuje gwałtownych skoków cukru.

Prawdziwy przełom przyniosło badanie z 2014 roku w "Journal of Nutritional Biochemistry" (Texas A&M University), które wykazało, że polifenole z brzoskwiń mogą hamować rozwój komórek raka piersi typu ER- w warunkach laboratoryjnych. Wyniki są obiecujące, ale to dopiero początek testów. Nie mniej ważne są inne korzyści, poparte solidnymi danymi. Artykuł z "American Journal of Clinical Nutrition" (2010) podkreśla, że potas (190 mg/100 g) i antyoksydanty obniżają ryzyko chorób serca, regulując ciśnienie i chroniąc naczynia krwionośne.

Sprawdź także: Tłuste, ale zdrowe dla serca. Chrup też, gdy chcesz dbać o zdrowie kości

Wykorzystanie brzoskwini ufo w kuchni

Brzoskwinie UFO to kulinarne objawienie, które rozświetla kuchnię swoją wszechstronnością i smakiem. Smoothie z brzoskwinią ufo, bananem i jogurtem? W kilka minut masz zdrową bombę witaminową. Sałatka z rukolą, fetą i orzechami? Letni hit, który zachwyci lekko kwaskowatą słodyczą tych owoców. W Chinach serwują je w miodowym syropie jako tradycyjny deser, a w Polsce coraz śmielej lądują w domowych nalewkach.

Możesz je upiec z odrobiną cynamonu, tworząc ciepły dodatek do lodów, albo zamknąć lato w słoiku, robiąc dżem. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do domowych gofrów, naleśników. Wrzuć je do owsianki z miodem albo podaj z grillowanym kurczakiem. W Japonii czasem grilluje się je z odrobiną soli, podkreślając naturalną słodycz. Ich płaska pestka ułatwia krojenie, a delikatny miąższ bez meszku zachęca do eksperymentów - od sałatek po wytrawne sosy.

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce