Jemy od święta, a powinniśmy regularnie. Pomaga w trawieniu i na bóle stawów
Chrzan ma wyjątkowo specyficzny aromat, który świetnie pasuje do pieczeni, mięs, pasztetów. Zwykle jemy go w czasie świąt, czyli przygotowujemy własne wyroby, ale to z pewnością za rzadko. Jedzony regularnie pomaga w trawieniu i na bóle stawów.
Żurek, biała kiełbasa, pasztet czy jajko z chrzanem to klasyk Wielkanocy. Niestety święta się kończą, a wraz z nim chrzan zostaje zapomniany. Złam ten stereotyp i zajadaj się chrzanem, jeśli chcesz pozostać w zdrowiu na lata.
Chrzan, który lata temu można było znaleźć w wielu polskich ogródkach warzywnych, to chrzan pospolity. Roślinę w naturalnym środowisko spotkamy w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Nadaje się na uprawę, ale często rośnie również jako chwast.
Najbardziej charakterystyczna i cenna część chrzanu to jego korzeń. Jest on gruby, mięsisty i twardy. Ma jasnożółtą, niemalże wpadającą w biel barwę. Korzenie słabsze, cieńsze są mniej intensywne w smaku.
W sklepach chrzan dostępny jest w różnych formach. W niedużych warzywniakach czy na targach można zakupić nawet świeży korzeń. Powszechniejszy jest za to tarty chrzan w słoiczku lub suszony wykorzystywany jako przyprawa.
Chrzan powinniśmy na co dzień doceniać zarówno za mocny, ciekawy aromat, jak i jego właściwości dla organizmu. Korzeń pełen jest soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez. Przy tym uzupełni zapotrzebowanie na witaminę A, C i witaminy z grupy B.
Ponadto w swoim składzie zawiera dużo glukozynolanów, olejków eterycznych i enzymów antybakteryjnych. W rezultacie chrzan wykazuje wiele korzyści dla zdrowia.
Chrzan na przeziębienia i kaszel
Tarty korzeń to sposób od lat stosowany na uporczywe przeziębienia i inne infekcje górnych dróg oddechowych. Olejki eteryczne pomagają w udrożnianiu zatok i "oczyszczają" je. Pozostałe związki zawarte w chrzanie mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybiotyczne. To znacząco ułatwia leczenie chorób układu oddechowego.
Chrzan może być wykorzystywany także podczas kaszlu i bóli gardła. Syropy oparte na roślinie ułatwiają wykrztuszanie. Polecane są nawet na zapalenie oskrzeli.
Chrzan a bóle stawów
Jedzone od święta ziele pomoże nie tylko od wewnątrz, ale też od zewnątrz. Chrzan to znane remedium dla osób ze schorzeniami reumatycznymi i dnie moczanowej. Świeżo starty i nałożony na skórę uśmierzy ból, zmniejszy pojawiający się obrzęk. Łagodząco zadziała zarazem na bóle mięśni, rwę kulszową, ścięgna z uszkodzeniami lub stanami zapalnymi.
Chrzan a trawienie
Chrzan wykazuje właściwości wspierające trawienie i wiedzieli już o tym starożytnym Rzymie. Korzeń bierze udział w stymulacji produkcji soków trawiennych. Tym samym podkręca metabolizm, zapobiega występowaniu zaparć.
Jednocześnie chrzan polecany będzie przy nadmiernych wzdęciach. Z tego powodu chętnie powinniśmy dodawać go do potraw tłustych, ciężkostrawnych, z dużą ilością białka.
Chrzan wyróżnia się bardzo ostrym i wyrazistym aromatem. Świeżo starty korzeń potrafi momentalnie oczyścić zatoki czy wywołać łzawienie. Taki smak idealnie komponuje się z wszelkimi mięsami. W szczególności to dobry dodatek do domowych mocno przywędzonych wędlin, kiełbas, pasztetów. Dopełni potrawy z rybami, jajami czy serami.
Poza tym w kuchni chrzanu używa się jako przyprawy. Wzmocnimy nim smak zup, gulaszu, sosów. Przygotujemy z nim dipy do chipsów, nachosów czy aromatyczne masło do grillowanych potraw.
Źródło: terazgotuje.pl, doz.pl
Zobacz też:
Górale uważają ją za doskonały lek, ale tez afrodyzjak. Ma dużo wapnia, fosforu, a nawet jodu
Za komuny była rarytasem, dziś rzadko robimy. To mięso ma dużo biała i kolagenu, jest delikatne