Reklama
Reklama

Zacznij jadać regularnie, a nie tylko od święta. Pomaga w trawieniu i na bóle stawów

Chrzan ma wyjątkowo specyficzny aromat, który świetnie pasuje do pieczeni, mięs, pasztetów. Zwykle jemy go w czasie świąt, czyli przygotowujemy własne wyroby, ale to z pewnością za rzadko. Jedzony regularnie pomaga w trawieniu i na bóle stawów.

Żurek, biała kiełbasa, pasztet czy jajko z chrzanem to klasyk Wielkanocy. Gdy święta się kończą, wraz z nimi chrzan idzie w odstawkę, a szkoda. Złam ten stereotyp i zajadaj chrzan, jeśli chcesz pozostać w zdrowiu na lata.

Chrzan - zapomniane warzywo z polskiego ogrodu

Chrzan, który lata temu można było znaleźć w wielu polskich ogródkach warzywnych, to chrzan pospolity. Roślinę w naturalnym środowisko spotkamy w Europie, Azji oraz Ameryce Północnej. Nadaje się na uprawę, ale często rośnie również jako chwast.

Najbardziej charakterystyczna i cenna część chrzanu to jego korzeń. Jest on gruby, mięsisty i twardy. Ma jasnożółtą, niemalże wpadającą w biel barwę. Korzenie słabsze, cieńsze są mniej intensywne w smaku. 

Reklama

W sklepach chrzan dostępny jest w różnych formach. W niedużych warzywniakach czy na targach można zakupić nawet świeży korzeń. Powszechniejszy jest za to tarty chrzan w słoiczku lub suszony wykorzystywany jako przyprawa.

Jakie właściwości ma chrzan?

Chrzan powinniśmy na co dzień doceniać zarówno za mocny, ciekawy aromat, jak i jego właściwości dla organizmu. Korzeń pełen jest soli mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez. Przy tym uzupełni zapotrzebowanie na witaminę A, C i witaminy z grupy B

Ponadto w swoim składzie zawiera dużo glukozynolanów, olejków eterycznych i enzymów antybakteryjnych. W rezultacie chrzan wykazuje wiele korzyści dla zdrowia. 

Chrzan na przeziębienia i kaszel

Tarty korzeń to sposób od lat stosowany na uporczywe przeziębienia i inne infekcje górnych dróg oddechowych. Olejki eteryczne pomagają w udrożnianiu zatok i "oczyszczają" je. Pozostałe związki zawarte w chrzanie mają działanie antybakteryjne, przeciwzapalne, przeciwwirusowe, antybiotyczne. To znacząco ułatwia leczenie chorób układu oddechowego. 

Chrzan może być wykorzystywany także podczas kaszlu i bóli gardła. Syropy oparte na roślinie ułatwiają wykrztuszanie. Polecane są nawet na zapalenie oskrzeli

Chrzan a bóle stawów

Jedzone od święta ziele pomoże nie tylko od wewnątrz, ale też od zewnątrz. Chrzan to znane remedium dla osób ze schorzeniami reumatycznymi i dnie moczanowej. Świeżo starty i nałożony na skórę uśmierzy ból, zmniejszy pojawiający się obrzęk. Łagodząco zadziała zarazem na bóle mięśni, rwę kulszową, ścięgna z uszkodzeniami lub stanami zapalnymi. 

Chrzan a trawienie

Chrzan wykazuje właściwości wspierające trawienie i wiedzieli już o tym starożytnym Rzymie. Korzeń bierze udział w stymulacji produkcji soków trawiennych. Tym samym podkręca metabolizm, zapobiega występowaniu zaparć. 

Jednocześnie chrzan polecany będzie przy nadmiernych wzdęciach. Z tego powodu chętnie powinniśmy dodawać go do potraw tłustych, ciężkostrawnych, z dużą ilością białka. 

Zastosowanie chrzanu w kuchni

Chrzan wyróżnia się bardzo ostrym i wyrazistym aromatem. Świeżo starty korzeń potrafi momentalnie oczyścić zatoki czy wywołać łzawienie. Taki smak idealnie komponuje się z wszelkimi mięsami. W szczególności to dobry dodatek do domowych mocno przywędzonych wędlin, kiełbas, pasztetów. Dopełni potrawy z rybami, jajami czy serami.

Poza tym w kuchni chrzanu używa się jako przyprawy. Wzmocnimy nim smak zup, gulaszu, sosów. Przygotujemy z nim dipy do chipsów, nachosów czy aromatyczne masło do grillowanych potraw.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Czy znasz świąteczne zwyczaje i przesądy związane z jedzeniem?

Jest zdrowsza od kawy, możesz pić nawet przed snem. Poprawia pracę mózgu, pomaga oczyścić organizm

To najzdrowsze mięso, ale na polskim stole pojawia się od święta. Bez chemii, mało tłuszczu, dużo białka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | kuchnia polska