Jest bardziej pikantny od zwykłego, ma niewiele kalorii. Gdy robię sałatkę wszyscy pytają, co to jest
Odkąd znalazłam na targu taką odmianę kalafiora, już nie kupuję żadnej innej. Jest o wiele pikantniejsza i ciekawsza od tradycyjnej wersji warzywa, a do tego ma jeszcze mniej kalorii. Robię z nią przepyszną sałatkę, a goście się dziwią, co dodałam.
Fioletowy kalafior to dokładnie odmiana Di Sicilia violetto. Jego cechą charakterystyczną są róże o fioletowej barwie, stąd jego nazwa. Zachwyca nie tylko jego ciekawy i niespotykany wygląd, ale także smak.
Smak fioletowego kalafiora jest nieco bardziej pikantny od białej odmiany. Można go spożywać zarówno ugotowanego, jak i na surowo. Wybierając drugą opcję, w pełni cieszymy się jego specyficznym smakiem i bogactwem witamin i minerałów.
Fioletowy kalafior, tak samo, jak standardowy, może posłużyć jako baza do uwielbianej przez wielu kalafiorowej. Z powodzeniem dodamy go zarazem do tradycyjnej jarzynowej lub przygotujemy z jego różyczkami pyszną zupę krem.
Co więcej, fioletowy kalafior może być jednym z elementów przeróżnych sałatek, zapiekanek, dań z ryżem czy makaronem. Świetnie smakuje ugotowany na parze i polanym bułką tartą z masłem.
Warzywo nie musi stanowić tylko składnika potraw. Przez swój wygląd fioletowy kalafior będzie ciekawą dekoracją na wszelkich półmiskach.
Początkowo nie wiedziałam co zrobić z fioletowym kalafiorem, ale później trafiłam na ten przepis na sałatkę. Smakuje wyśmienicie, a na imprezach wywołuje pozytywne poruszenie. Wszyscy zastanawiają się, co do niej dodałam. To prawdziwy hit.
Składniki:
- 1 fioletowy kalafior
- 5 ogórków małosolnych
- 200 g kukurydzy z puszki
- 1 czerwona cebula
- 5 młodych ziemniaków
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki musztardy
- pęczek koperku
- sól i pieprz do smaku.
Ziemniaki dokładnie oczyść i ugotuj je w mundurkach. Gdy będą miękkie, odcedź je i zostaw do przestudzenia. Następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Fioletowego kalafiora podziel na różyczki i wyłóż na sito. Warzywo przelej wrzącą wodą, aby go oczyścić i delikatnie zmiękczyć.
Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Ogórki małosolne posiekaj w średnią kostkę. Kukurydze za to odsącz z wody. Wszystkie składniki tj. ziemniaki, kalafior, ogórki, cebula i kukurydza, przełóż do jednej miski. W osobnym naczyniu rozrób sos. Dodaj więc jogurt naturalny, sok z cytryny, musztardę i posiekany koperek. Całość wymieszaj, a w razie potrzeby dodaj soli i pieprzu.
Wszystkie warzywa oblej przygotowanym sosem musztardowym. Zawartość miski wymieszaj. Sałatka z fioletowym kalafiorem jest gotowa do jedzenia.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej
Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie