Reklama
Reklama

Jest bardziej pikantny od zwykłego, ma niewiele kalorii. Gdy robię sałatkę wszyscy pytają, co to jest

Odkąd znalazłam na targu taką odmianę kalafiora, już nie kupuję żadnej innej. Jest o wiele pikantniejsza i ciekawsza od tradycyjnej wersji warzywa, a do tego ma jeszcze mniej kalorii. Robię z nią przepyszną sałatkę, a goście się dziwią, co dodałam.

Fioletowy kalafior – barwny i pikantny

Fioletowy kalafior to dokładnie odmiana Di Sicilia violetto. Jego cechą charakterystyczną są róże o fioletowej barwie, stąd jego nazwa. Zachwyca nie tylko jego ciekawy i niespotykany wygląd, ale także smak.

Smak fioletowego kalafiora jest nieco bardziej pikantny od białej odmiany. Można go spożywać zarówno ugotowanego, jak i na surowo. Wybierając drugą opcję, w pełni cieszymy się jego specyficznym smakiem i bogactwem witamin i minerałów.

Co zrobić z fioletowego kalafiora?

Fioletowy kalafior, tak samo, jak standardowy, może posłużyć jako baza do uwielbianej przez wielu kalafiorowej. Z powodzeniem dodamy go zarazem do tradycyjnej jarzynowej lub przygotujemy z jego różyczkami pyszną zupę krem.

Co więcej, fioletowy kalafior może być jednym z elementów przeróżnych sałatek, zapiekanek, dań z ryżem czy makaronem. Świetnie smakuje ugotowany na parze i polanym bułką tartą z masłem.

Warzywo nie musi stanowić tylko składnika potraw. Przez swój wygląd fioletowy kalafior będzie ciekawą dekoracją na wszelkich półmiskach.

Sałatka z fioletowym kalafiorem – przepis

Początkowo nie wiedziałam co zrobić z fioletowym kalafiorem, ale później trafiłam na ten przepis na sałatkę. Smakuje wyśmienicie, a na imprezach wywołuje pozytywne poruszenie. Wszyscy zastanawiają się, co do niej dodałam. To prawdziwy hit.

Składniki:

  • 1 fioletowy kalafior
  • 5 ogórków małosolnych
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 1 czerwona cebula
  • 5 młodych ziemniaków
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki musztardy
  • pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku.

Ziemniaki dokładnie oczyść i ugotuj je w mundurkach. Gdy będą miękkie, odcedź je i zostaw do przestudzenia. Następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Fioletowego kalafiora podziel na różyczki i wyłóż na sito. Warzywo przelej wrzącą wodą, aby go oczyścić i delikatnie zmiękczyć.

Cebulę obierz i posiekaj w piórka. Ogórki małosolne posiekaj w średnią kostkę. Kukurydze za to odsącz z wody. Wszystkie składniki tj. ziemniaki, kalafior, ogórki, cebula i kukurydza, przełóż do jednej miski. W osobnym naczyniu rozrób sos. Dodaj więc jogurt naturalny, sok z cytryny, musztardę i posiekany koperek. Całość wymieszaj, a w razie potrzeby dodaj soli i pieprzu.

Wszystkie warzywa oblej przygotowanym sosem musztardowym. Zawartość miski wymieszaj. Sałatka z fioletowym kalafiorem jest gotowa do jedzenia.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Piję codziennie zamiast herbaty. Buduje odporność, oczyszcza jelita, w pasie też jest luźniej

Supernapój dla ciała i umysłu. Wystarczy, że wypijesz szklankę dziennie

Nazywają ją zielonym złotem Indian. Pij o poranku, jest doskonała na jesienne zmęczenie i brak koncentracji

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | sałatki | kalafior