Reklama
Reklama

Jest delikatny, nie ma ości i nie czuć go mułem. Kup zamiast karpia na wigilię

Wśród dań na Boże Narodzenie musi znaleźć się ryba. Zazwyczaj wybór pada na karpia, jednak wiele osób za nim nie przepada. Jest dość tłusty, ma sporo ości, czasem można również wyczuć w nim nieprzyjemny mulisty smak. Alternatywą może być przygotowanie innej ryby. Dziś przyjrzymy się bliżej halibutowi, czy jest zdrowy, oraz jak go przyrządzić? Podpowiadamy.

W tym roku nie chcesz smażyć karpia na wigilię, ale jednocześnie nie wiesz, jaką rybą go zastąpić? Przychodzimy z pomocą. Ciekawą propozycją, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, może być halibut smażony na maśle.  

Halibut zamiast karpia na wigilie  

Mięso halibuta uważane jest za zdrowsze i smaczniejsze od karpia. Jeśli nie przywiązujesz dużej wagi do tradycji, jak najbardziej możesz zaserwować go gościom i domownikom na wigilijnym stole. Przewagą halibuta jest między innymi delikatniejszy smak oraz mniejsza ilość ości niż w przypadku karpia. 

Reklama

Co warto wiedzieć o halibucie? Jest rybą słonowodną z rodziny flądrowatych, jest jej największym przedstawicielem. Spotkać go można najczęściej w północnych wodach Atlantyku oraz Pacyfiku. Co ciekawe, gatunek ten sporadycznie pojawia się również w Bałtyku. Ryba ta nie należy do morskich piękności, ma owalne, wydłużone ciało, asymetryczną budowę i szaro-brązowe łuski. Osiąga przeważnie od 50 do 130 cm długości. Podobno największe okazy mogą mierzyć nawet do 3,5 m długości oraz ważyć 300 kg. Należy do ryb drapieżnych, żeruje na dnie, w zimnych wodach. Mięso halibuta jest białe, delikatne, chude, bez dużej zawartości tłuszczu. Można przyrządzać je na wiele sposobów.  

 Sprawdź także: Królewska ryba na wigilijny stół, karp przy niej wypada słabo. Jest bardzo smaczna i prawie nie ma ości 

Czy halibut jest zdrową rybą? 

Jak najbardziej tak, halibut będzie dobrym wyborem dla zdrowia. Jego mięso jest bogate w białko, które jest niezbędną substancją budulcową dla organizmu. Wpływa na funkcjonowanie i regenerację mięśni, jest także istotne do utrzymania dobrej kondycji włosków, skóry i paznokci. Dodatkowo białko wpływa na sytość posiłku.  

Jedzenie halibuta będzie korzystnie wpływało na układ krążenia, obecne w nim zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 dobrze działąją na serce, ciśnienie krwi, zbijają zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także działają przeciwmiażdżycowo. Kwasy omega-3 mają także właściwości wspierające układ nerwowy, w tym pracę mózgu.  

W halibucie znajdują się witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ krężenia, nerwowy, mięśniowy i procesy metaboliczne zachodzące w organizmie. Obecny tu potas reguluje ciśnienie krwi, natomiast magnez, wpływa na prawidłową pracę mózgu, serca i mięśni. Fosfor wzmacnia kości i zęby, podczas gdy selen poprawia odporność i ma właściwości przeciwutleniające, oraz dobrze działa na tarczycę.  

W 100 g halibuta bez skóry znajduje się ok. 190 kcal. Będzie więc odpowiedni również dla osób, które dbają o linię.  

Pomimo tego, że ryba ta jest zdrowa, nie dla wszystkich będzie odpowiednia, jak podaje portal Smaker.pl: "(...) bywa mocno zanieczyszczona rtęcią, powinny uważać na nią kobiety w ciąży. Co więcej, zawiera ona substancje zwane purynami, które mogą pogłębiać schorzenia nerek. Halibut nie jest również wskazany dla osób z alergią lub nietolerancją, ponieważ może wywołać szereg reakcji niepożądanych." 

Halibut  smażony na maśle - przespis 

Halibut nadaje się do smażenia, pieczenia, grillowania i wędzenia. Do przygotowania smażonego halibuta na maśle, będziesz potrzebować: 

  • 1,5 kg halibuta,  
  • 2 jajka,  
  • mąka do panierowania,  
  • bułka tarta do panierowania,  
  • sól,  
  • pieprz cytrynowy,  
  • sok z cytryny,  
  • masło klarowane do smażenia.  

Przygotowanie: 

  1. Oczyszczoną rybę podziel na porcje. Oprósz solą, pieprzem cytrynowym i skrop sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstaw do lodówki na godzinę.  
  2. W trzech miskach przygotuj kolejno: mąkę, roztrzepane jajko i bułkę tartą, a następnie panieruj kawałki halibuta.  
  3. Na patelni dobrze rozgrzej masło klarowane, smaż rybę na średnim ogniu po ok. cztery minuty z każdej strony, aż ładnie się zarumieni.  

Gotowego halibuta podawaj z ziemniakami lub pieczywem oraz kapustą z grzybami.  

Źródła: terazgotuje.pl, dietetycy.org.pl 

Zobacz też:

Śródziemnomorski rarytas o wyrazistym smaku. Mają niewiele kalorii, chronią wątrobę i dobrze działają na serce

Najgorsze miejsce na przechowywane miodu po otwarciu. Traci wszystkie cenne właściwości

To mało znana odmiana popularnego warzywa. Chroni przed miażdżycą, poprawia trawienie i dba o cukier

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby