Jest mniej popularna od zwykłej kawy. Działa podobnie jak zielona herbata, oczyszcza organizm, pomaga w utrzymaniu wagi
Kawa zielona to napój, który nie wydaje się być zbyt popularny w naszym kraju. Okazuje się jednak, że produkt ten odznacza się doskonałym składem – znajdziemy w nim wartości odżywcze pozytywnie oddziałujące na organizm. Czym konkretnie jest kawa mielona, jakie ma właściwości i w jaki sposób można ją parzyć? Odpowiadamy.
Kawa zielona, znana również pod nazwą "kawa surowa", to nieprzetworzona kawa, której ziarna nie zostały poddane procesowi palenia. Wskutek tego smak i aromat produktu jest znacznie łagodniejszy.
Widoczną na pierwszy rzut oka różnicą pomiędzy kawą zieloną a kawą paloną jest oczywiście kolor ziaren. Z uwagi na to, że opisywany produkt nie został poddany procesowi palenia, to odznacza się on naturalnym, jasnym, zielonym odcieniem.
Kawa zielona mielona może odznaczać się większą zawartością prozdrowotnych składników od typowej kawy palonej. Według wielu ów napój działa podobnie jak zielona herbata. W zielonej kawie znajdziemy związki, takie jak:
- witaminy (między innymi witaminy z grupy B);
- minerały (potas, wapń, magnez, cynk czy fosfor);
- polifenole;
- kofeina.
Odpowiednia podaż witamin i minerałów jest niezbędna do prawidłowej pracy organizmu. Przykładowo – potas wpływa na funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego, a witaminy z grupy B wspierają przemianę materii i chronią komórki przed uszkodzeniami.
Zielona kawa zawiera liczne polifenole. Jednym z nich jest kwas chlorogenowy. To silny antyoksydant, który redukuje liczbę wolnych rodników w organizmie oraz przyczynia się do zmniejszania stresu oksydacyjnego. Co więcej, kwas ten może w pewnym stopniu regulować metabolizm glukozy, a także brać udział w oczyszczaniu organizmu.
Kawa zielona ma podobną ilość kofeiny co zwykła kawa palona. Rzeczony związek nie tylko pobudza, ale również może przyczyniać się do wsparcia metabolizmu (a tym samym pomagać w utrzymaniu wagi).
Przeczytaj też: Anglicy nie mogą się bez niej obejść, my zapomnieliśmy. Dostarcza potasu, witaminy D, ale jest kaloryczna
Parzenie zielonej kawy nie jest zbyt skomplikowane. Dwie łyżki zmielonego produktu należy wsypać do filiżanki, zalać gorącą wodą, a następnie parzyć przez około 8-10 minut.
Gotową kawę można spożywać bez żadnych dodatków, choć jej smak może nie przypaść do gustu każdemu. Z tego względu napój można uzupełnić niewielką ilością kardamonu lub cynamonu. Osobiście uwielbiam ją pić z dodatkiem mleka roślinnego oraz niewielką ilością stewii.
Z reguły zaleca się picie do 2 filiżanek zielonej kawy dziennie. Co ważne – z owego napoju powinny zrezygnować między innymi osoby chore na cukrzycę. Wynika to z tego, że zawarty w owej kawie kwas chlorogenowy może wpływać na poziom cukru we krwi, a tym samym zaburzyć działanie niektórych leków.
Źródła: terazgotuje.pl, zdrowie.interia.pl
Zobacz też:
Ta odmiana jabłek ma ponad 100 lat. Lepsza niż słynna antonówka, szarlotka wychodzi popisowa
To nie ciecierzyca, ani groch, a jest hiper zdrowa. Balsam na serce, jelita i kości
Chrup zamiast chipsów, jest słodko-kwaśna i zdrowa. Pomoże walczyć ze zbędnymi kilogramami