Reklama
Reklama

Jest niskokaloryczna, wspomaga serce i dobrze działa na wzrok. Jedz, póki trwa sezon

Jesień to czas, w którym chętnie sięgamy po dynię i przyrządzamy z niej zupy, przetwory, sałatki, a nawet desery. I nic w tym zaskakującego – nie dość, że zachwyca ona swoim smakiem, to jeszcze posiada szereg cennych właściwości. Jak jeść dynię i dlaczego warto wdrożyć ją do jadłospisu?

Jesień to pora roku, w której w naszych domach króluje dynia. Świetnie sprawdza się ona jako jesienna dekoracja oraz składnik wielu pysznych dań. Chętnie przyrządzamy z niej zupy, przetwory, sałatki, a nawet różnego rodzaju desery. Należy jednak podkreślić, że duża uniwersalność nie jest jej jedyną zaletą - dynia to również prawdziwa skarbnica substancji odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie, włączając w to serce i narząd wzroku. Jak jeść dynię, żeby szybko ci się nie znudziła i dlaczego warto po nią sięgać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule. 

Reklama

Jakie właściwości ma dynia? 

Dynia to warzywo bogate w składniki odżywcze, które kryją się zarówno w jej miąższu, jak i pestkach. Można znaleźć w niej solidną porcję witaminy A i potasu, witaminy C, E i B6 oraz kwas foliowy, miedź, żelazo, mangan, cynk i magnez. Dopełnieniem całości są liczne związki bioaktywne, zwłaszcza beta-karoten oraz luteina i zeaksantyna. 

Jakie właściwości ma dynia? W pierwszej kolejności warto wspomnieć o korzystnym wpływie na układ krążenia. Doniesienia ze świata nauki wskazują, że przyczynia się ona do obniżenia ciśnienia tętniczego, a to wszystko za sprawą obecnego w niej potasu, magnezu i kwasu foliowego. Ponadto jej spożywanie może prowadzić do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu we krwi.  

Dynia to dobry wybór dla osób pragnących wzmocnić swoją odporność oraz tych zmagających się z cukrzycą. Zaleca się sięgać po nią również ze względu na jej działanie przeciwnowotworowe - badania naukowe sugerują, że zawarte w niej karotenoidy mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, włączając w to raka prostaty. 

Co jeszcze warto wiedzieć o dyni? Na przykład to, że jest ona sprzymierzeńcem zdrowia oczu, ponieważ dostarcza sporo witaminy A oraz luteiny i zeaksantyny. Kropką nad i jej wyjątkowych właściwości jest działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające, czyli wspomagające walkę z wolnymi rodnikami.  

Czy dynię można jeść na surowo? 

Zastanawiasz się, czy dynię można jeść na surowo? Odpowiedź brzmi tak, jednak nie każdy jej rodzaj się do tego nadaje. Najlepszym wyborem jest warzywo o delikatnym i soczystym miąższu, np. odmiana piżmowa lub hokkaido. Surowa dynia ma chrupiącą konsystencję i lekko słodkawy smak, dzięki czemu idealnie pasuje do sałatek, surówek i koktajli. Możesz z powodzeniem łączyć ją z innymi składnikami, np. marchewką, jabłkiem, selerem naciowym i cytrusami. Pamiętaj jednak, że powinna być ona świeża i dokładnie umyta oraz posiadać sprężystą i pozbawioną wgnieceń skórkę. 

Jak jeść dynię?  

Możliwości jest naprawdę wiele. Warzywo to świetnie smakuje nie tylko na surowo, ale również po obróbce termicznej. Możesz je piec, smażyć, dusić i gotować. Mało kto wie, że doskonale nadaje się ono do przyrządzania deserów, w tym ciast i muffinek, oraz kopytek i makaronu.  

Szukasz pomysłu na szybki obiad? W takim razie upiecz dynię, a następnie zblenduj ją na aksamitną zupę krem i dopraw swoimi ulubionymi ziołami. Równie dobrze możesz zetrzeć ją na tarce i usmażyć na patelni - w ten sposób wyczarujesz pożywne placuszki lub kotlety warzywne.  

Dynia to znakomita baza do surówek, zwłaszcza w połączeniu z jabłkiem, marchewką i sokiem z cytryny. W swoim posiłku możesz zaserwować ją także w wersji marynowanej, np. w połączeniu z mięsem lub serami. I nie zapominaj o pestkach dyni - koniecznie posyp nimi sałatkę, zupę lub domowe pieczywo.  

Jesienna dynia może być doskonałą bazą do wielu przepisów, między innymi można wykorzystać ją do przygotowania wilgotnego, lekko pomarańczowego chleba z dyni. Miłośnicy włoskich przysmaków mogą natomiast wypróbować przepis na dyniowe gnocchi. Świetnie smakować będą również wegetariańskie kotlety z dyni. 

Jeżeli nie przepadasz za smarowaniem kanapek masłem, możesz przygotować pastę z dyni, na pewno przypadnie ci do gustu. Możesz również pokroić dynię w cienke słupki i przyrządzć z nich pyszne frytki. 

Źródła: smaker.pl, vitapedia.pl 

Zobacz też:

Wielozadaniowy sok, po który rzadko sięgamy. Chroni wątrobę, pomaga w odchudzaniu i z problemami ze snem

Używał jej król Władysław Jagiełło. Dobra na bóle reumatyczne, szczypta dodana do mleka pomaga zasnąć

Jedno z najchudszych czerwonych mięs, a jest mało popularne. Warto jeść, gdy bolą stawy i dokucza anemia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | dynia