Jest niskokaloryczna, wspomaga serce i dobrze działa na wzrok. Jedz, póki trwa sezon
Jesień to czas, w którym chętnie sięgamy po dynię i przyrządzamy z niej zupy, przetwory, sałatki, a nawet desery. I nic w tym zaskakującego – nie dość, że zachwyca ona swoim smakiem, to jeszcze posiada szereg cennych właściwości. Jak jeść dynię i dlaczego warto wdrożyć ją do jadłospisu?
Jesień to pora roku, w której w naszych domach króluje dynia. Świetnie sprawdza się ona jako jesienna dekoracja oraz składnik wielu pysznych dań. Chętnie przyrządzamy z niej zupy, przetwory, sałatki, a nawet różnego rodzaju desery. Należy jednak podkreślić, że duża uniwersalność nie jest jej jedyną zaletą - dynia to również prawdziwa skarbnica substancji odżywczych, które wywierają korzystny wpływ na nasze zdrowie, włączając w to serce i narząd wzroku. Jak jeść dynię, żeby szybko ci się nie znudziła i dlaczego warto po nią sięgać? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.
Dynia to warzywo bogate w składniki odżywcze, które kryją się zarówno w jej miąższu, jak i pestkach. Można znaleźć w niej solidną porcję witaminy A i potasu, witaminy C, E i B6 oraz kwas foliowy, miedź, żelazo, mangan, cynk i magnez. Dopełnieniem całości są liczne związki bioaktywne, zwłaszcza beta-karoten oraz luteina i zeaksantyna.
Jakie właściwości ma dynia? W pierwszej kolejności warto wspomnieć o korzystnym wpływie na układ krążenia. Doniesienia ze świata nauki wskazują, że przyczynia się ona do obniżenia ciśnienia tętniczego, a to wszystko za sprawą obecnego w niej potasu, magnezu i kwasu foliowego. Ponadto jej spożywanie może prowadzić do obniżenia stężenia "złego" cholesterolu we krwi.
Dynia to dobry wybór dla osób pragnących wzmocnić swoją odporność oraz tych zmagających się z cukrzycą. Zaleca się sięgać po nią również ze względu na jej działanie przeciwnowotworowe - badania naukowe sugerują, że zawarte w niej karotenoidy mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, włączając w to raka prostaty.
Co jeszcze warto wiedzieć o dyni? Na przykład to, że jest ona sprzymierzeńcem zdrowia oczu, ponieważ dostarcza sporo witaminy A oraz luteiny i zeaksantyny. Kropką nad i jej wyjątkowych właściwości jest działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające, czyli wspomagające walkę z wolnymi rodnikami.
Zastanawiasz się, czy dynię można jeść na surowo? Odpowiedź brzmi tak, jednak nie każdy jej rodzaj się do tego nadaje. Najlepszym wyborem jest warzywo o delikatnym i soczystym miąższu, np. odmiana piżmowa lub hokkaido. Surowa dynia ma chrupiącą konsystencję i lekko słodkawy smak, dzięki czemu idealnie pasuje do sałatek, surówek i koktajli. Możesz z powodzeniem łączyć ją z innymi składnikami, np. marchewką, jabłkiem, selerem naciowym i cytrusami. Pamiętaj jednak, że powinna być ona świeża i dokładnie umyta oraz posiadać sprężystą i pozbawioną wgnieceń skórkę.
Możliwości jest naprawdę wiele. Warzywo to świetnie smakuje nie tylko na surowo, ale również po obróbce termicznej. Możesz je piec, smażyć, dusić i gotować. Mało kto wie, że doskonale nadaje się ono do przyrządzania deserów, w tym ciast i muffinek, oraz kopytek i makaronu.
Szukasz pomysłu na szybki obiad? W takim razie upiecz dynię, a następnie zblenduj ją na aksamitną zupę krem i dopraw swoimi ulubionymi ziołami. Równie dobrze możesz zetrzeć ją na tarce i usmażyć na patelni - w ten sposób wyczarujesz pożywne placuszki lub kotlety warzywne.
Dynia to znakomita baza do surówek, zwłaszcza w połączeniu z jabłkiem, marchewką i sokiem z cytryny. W swoim posiłku możesz zaserwować ją także w wersji marynowanej, np. w połączeniu z mięsem lub serami. I nie zapominaj o pestkach dyni - koniecznie posyp nimi sałatkę, zupę lub domowe pieczywo.
Jesienna dynia może być doskonałą bazą do wielu przepisów, między innymi można wykorzystać ją do przygotowania wilgotnego, lekko pomarańczowego chleba z dyni. Miłośnicy włoskich przysmaków mogą natomiast wypróbować przepis na dyniowe gnocchi. Świetnie smakować będą również wegetariańskie kotlety z dyni.
Jeżeli nie przepadasz za smarowaniem kanapek masłem, możesz przygotować pastę z dyni, na pewno przypadnie ci do gustu. Możesz również pokroić dynię w cienke słupki i przyrządzć z nich pyszne frytki.
Źródła: smaker.pl, vitapedia.pl
Zobacz też: