Jeszcze mało znana, ale super zdrowa ryba. W smaku przypomina tuńczyka, jest dobra na serce i pamięć
Lekkostrawne, dobre dla serca, a w dodatku mają sporo białka. Prozdrowotnych właściwości ryb jest wiele, dlatego dietetycy zachęcają, by sięgać po nie jak najczęściej. W poniższym artykule opowiemy nieco więcej o mało znanej, ale niezwykle smacznej rybie. Sprawdź, jak smakuje brama, w jaki sposób ją przyrządzić, oraz dlaczego warto ją jeść.
W popularnych dyskontach zazwyczaj bez trudu kupić możemy takie gatunki ryb, jak łosoś, pstrąg, miruna, mintaj, czy dorsz. Od czasu do czasu w lodówkach można wypatrzyć także mniej znaną, ale równie smaczną i zdrową bramę. Jakie właściwości kryje w sobie ta ryba? Jak przyrządzić bramę? Podpowiadamy.
Sprawdź także: Na świecie doceniają, w Polsce omijamy w sklepach. Ryba o wiele zdrowsza i tańsza od dorsza
Brama to ryba należąca do rodziny bramowatych. Najczęściej można spotkać ją Oceanie Atlantyckim, Pacyficznym i Indyjskim. W Europie występuje w wodach rozciągających się od Madery po Norwegię, pojawia się także w okolicach basenu Morza Śródziemnego. Osobniki żyją samotnie, przeważnie dorastają do 70 centymetrów i ważą przeciętnie około sześciu kilogramów, żywią się mniejszymi rybami oraz skorupiakami. Grzbiet bramy jest szaro-niebieski lub szaro-zielony, jej boki mają srebrzystą barwę. Charakteryzuje ją także złociste oko. Ma chude i lekko czerwonawe mięso.
Jak smakuje brama? Ryba ta jest delikatna w smaku, a po odpowiednim przyrządzeniu mięso jest jędrne, a jednocześnie ma miękką strukturę. Według niektórych smakoszy bramę można przyrównać do tuńczyka.
Jeśli szukasz lekkostrawnej i dietetycznej ryby, brama będzie idealnym wyborem. Obecne są w niej cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które mają korzystny wpływ na układ krążenia. Wspierają pracę serca, chronią je przed chorobami, a także regulują ciśnienie krwi. Pomagają także obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi. Kwasy omega-3 wspierają także układ nerwowy, w tym pracę mózgu, regularnie spożywane zmniejszają ryzyko rozwoju choroby Alzheimera. Mają również pozytywny wpływ na odporność oraz zmniejszają stany zapalne w organizmie. Nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają także dbać o kondycję skóry.
Brama świetnie sprawdzi się dla osób na diecie odchudzającej, w 100 g ma jedynie 98 kcal. Nie brakuje tu również białka, które jest substancją budulcową dla organizmu, a także wpływa na sytość po posiłku. Dietetycy podkreślają, aby jak najczęściej sięgać po produkty bogate w proteiny, ponieważ dzięki nim zmniejsza się ochota na podjadanie pomiędzy posiłkami. C dla wielu osób jest często największą trudnością podczas odchudzania. W bramie znajdują się także witamina A, która ma działanie przeciwutleniające oraz wpływa pozytywnie na wzrok, natomiast, dzięki zawartości witaminy witamina D, wspiera układ immunologiczny, oraz wzmacnia kości i zęby. Nie brakuje tu także składników mineralnych, magnezu, który między innymi pozytywnie wpływa na pracę serca, mózgu i mięśni, czy wapnia i fosforu, które wspierają mineralizację układu kostnego.
Najprostsze w przygotowaniu są oczywiście filety z bramy i to właśnie je najczęściej można dostać w marketach. Znajdziesz je również w sklepach internetowych oferujących w swoim asortymencie ryby. Możesz przygotować je podobnie jak inne ryby, takie jak dorsz, czy mintaj, wystarczy usmażyć je na patelni na oliwie, w wersji z ziołami lub w panierce. Świetnie smakować będą także upieczone w piekarniku z dodatkiem warzyw. Innym sposobem na przyrządzenie bramy jest dorzucenie jej do zupy rybnej, również będzie smakowała pysznie.
Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl
Zobacz też:
Najbrzydsza ryba świata o niebiańskim smaku. Chuda, pełna białka i kwasów omega-3
Czesi piją litrami. Zdrowsza i smaczniejsza od zwykłej herbaty z torebki