Reklama
Reklama

Już dojrzewają na drzewach. Mają delikatny miąższ, są soczyste, bez kwaśnych nut, na mus do naleśników idealne

Węgierka to jedna z najbardziej lubianych odmian śliwek. Jest idealna na przekąskę, doskonale sprawdza się do ciast i powideł. Nie wszyscy wiedzą jednak, że występują one także w wersji jasnej. Mowa tu o śliwce węgierce białej, którą wyróżnia słodki, miodowy smak, przez co będzie dobrym wyborem do delikatnych dań. Sprawdź, jakie ma właściwości prozdrowotne, oraz co zrobić z białej śliwki węgierki.

Biała śliwka węgierka nie jest nowoodkrytą odmianą, dużą popularnością cieszyła się w czasach dwudziestolecia międzywojennego. Jej dokładne pochodzenie nie jest znane. Charakteryzuje ją wysoka odporność na niskie temperatury, świetnie sprawdza się w przydomowych ogrodach, na działkach, jak i w sadach. Drzewka białej śliwki węgierki mają również dekoracyjny charakter, pięknie prezentują się w ogrodzie. Przeważnie owoce dojrzewają w drugiej połowie sierpnia. W poniższym artykule sprawdzimy, czy białe węgierki są zdrowe, a także, w jaki sposób można wykorzystać je w kuchni.

Reklama

Śliwa węgierka biała - oryginał wśród śliw

Owoce białej węgierki są średniej wielkości i mają eliptyczny kształt. Pomimo nazwy ich skórka wcale nie ma białego koloru, wpada w bladożółte, lekko zielonkawe, lub jasno-pomarańczowe tony. Można na niej dostrzec również charakterystyczny nalot. Miąższ owoców jest słodki i soczysty, ma żółtą barwę i przyjemny zapach. Prawdziwi smakosze mogą wyczuć w nim miodowe nuty. Podobnie jak fioletowa kuzynka, biała węgierka dobrze sprawdzi się do jedzenia na surowo, a także jako składnik ciast i przetworów.

Czy białe węgierki są zdrowe?

Podobnie jak inne rodzaje śliwek, białe węgierki białe należą do zdrowych owoców. W śliwkach znajdziesz błonnik pokarmowy, który wspiera trawienie, poprawia pracę jelit, dzięki czemu zapobiega wzdęciom i zaparciom. Ponadto zapewnia sytość, oraz wspiera metabolizm, a także pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi.

Nie brakuje w nich witamin A, tych z grupy B, C, E, czy K, oraz minerałów, takich jak magnez, potas, magnez, wapń, fosfor, czy żelazo. Taka kompozycja składników wspiera odporność, dba o pracę układu krążenia, nerwowego, wzmacnia kości i zęby, oraz korzystnie działa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo, antyoksydanty zawarte w śliwkach zmniejszają stres oksydacyjny, wspierają walkę organizmu ze szkodliwym działaniem wolnych rodników, a także działają przeciwzapalne, przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo.

Sprawdź także: Kształt śliwki, smak podobny wiśni, a powidła wychodzą boskie. Niektórzy mają w ogrodach i zostawiają ptakom

Co zrobić z białej śliwki węgierki?

Białe śliwki węgierki będą smakowitą przekąską w ciągu dnia. Bardzo dobrze komponować będą się także ze słodkimi śniadaniami, możesz dorzucić je do owsianki, jaglanki, czy jogurtu z musli. Będą pasować do twoich ulubionych placuszków i racuchów. Na bazie białych węgierek wyjdzie także smakowity koktajl.

Oczywiście z białych śliwek węgierek wyjdą doskonałe przetwory. Najlepiej nadają się do dżemów i konfitur, które świetnie smakować będą nie tylko na świeżym pieczywie czy tostach. Mogą być pysznym dodatkiem do naleśników lub chałki. Możesz zrobić z nich również pyszny mus, wystarczy zmiksować śliwki z odrobiną cukru lub słodzika.

Z białych węgierek można zrobić również kompot o słodkim i delikatnym smaku, który posmakuje zwłaszcza najmłodszym. Owoce te, podobnie jak klasyczne węgierki, można również wysuszyć.

Przygotowanie domowego dżemu z białych śliwek węgierek to bułka z masłem. Potrzebujesz jedynie trzech składników, ok. kilograma owoców, 200 g cukru i 20 g pektyny.

Śliwki należy umyć, wyjąć z nich pestki i pokroić w ćwiartki. Następnie wrzucić do garnka i gotować przez kwadrans, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie, wystarczy dodać cukier i pektyny, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 10 minut. Gotowy dżem należy przelać do czystych i wyparzonych słoiczków. Zakręcić i odstawić do góry dnem. Można dodatkowo go pasteryzować.

Źródła: terazgotuje.pl, owocowedrzewa.pl, drzewkaogrodowe.pl

Zobacz też:

Mamy ich w bród, a głównie jedzą ptaki. Te owoce działają jak tarcza dla naszej odporności

Włochaty owoc ze złotym wnętrzem. Kup, gdy zobaczysz w sklepie, bo to miód na serce

Chrup zamiast chipsów. Obniżają cukier, poprawiają pamięć, pomogą też się odchudzić

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce