Zapomnieliśmy o tym owocu. Seniorzy powinni się zajadać, bo poprawia pamięć, chroni serce i poprawia trawienie
Dawniej ten owoc gościł w przydomowych ogrodach, królował w spiżarni. Teraz wiele osób o nich zapomniało, bo rzadko jest dostępny w marketach. A szkoda, bo to prawdziwa skarbnica zdrowa, zwłaszcza dla osób starszych. Potrafi poprawić pamięć, ochronić serce i wesprzeć trawienie. Po przeczytaniu na pewno włączysz go ponownie do swojej diety.
Biała porzeczka to mniej znana siostra popularnych czerwonej i czarnej porzeczki. Co ciekawe, należy ona do jednego ze 150 różnych gatunków porzeczki. Krzewy te pochodzą ze wschodnich regionów Ameryki Północnej, ale można je spotkać również w Europie, Azji. W Polsce uprawiana jest głównie w przydomowych ogródkach, choć nawet tam widywana jest coraz rzadziej.
Krzewy białej porzeczki są nieduże, ale mocno rozgałęzione. Kwitnie w kwietniu, a po tym na pędach pojawiają się grona z owocami. Można zajadać się nimi w lipcu oraz na początku sierpnia, bo właśnie wtedy dojrzewają. Owoce są kuliste i nieduże. Zbierają się w gronach nawet po 40 sztuk.
Biała porzeczka ma charakterystyczny aromat. Jej smak jest słodko-kwaśny z charakterystyczną porzeczkową nutą. Jest delikatniejsza od swoich czerwonych lub czarnych kulek. Przy tym jest bardziej orzeźwiająca.
Białe porzeczki są malutkie, co czyni je niepozornymi owocami. Niepozornymi, bo choć nieduże, to kryją w sobie duże ilości cennych składników. Za ich pozytywny wpływ na organizm odpowiadają takie składniki jak:
- witamina A,
- witamina C,
- witamina E,
- witaminy z grupy B (B1, B2, B9),
- fosfor,
- potas,
- sód,
- magnez.
Co więcej, to dawka związków o działaniu antyoksydacyjnym, pektyn, kwasów organicznych, rutyny. W efekcie taki skład zapewnia szereg właściwości zdrowotnych dla zdrowia. Białe porzeczki będą dobre na:
- wsparcie pracy serca - owoce te uregulują poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, gospodarkę lipidową; mogą ochronić przed rozwojem miażdżycy, zawału, niewydolności serca; dawka potasu zapobiegnie zaburzeniom pracy serca jak np. kołatanie;
- trawienie - biała porzeczka zawiera spore ilości błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę jelit; pobudzą wydzielanie kwasów żołądkowych, ułatwiając trawienie tłustych potraw; pomogą w utrzymaniu prawidłowej mikroflory bakteryjnej jelit oraz w odchudzaniu;
- pamięć i pracę mózgu - regularne spożywanie białych porzeczek może usprawnić pamięć, koncentrację, funkcje poznawcze; ułatwi regenerację po wysokim stresie i szybkie zasypianie; dodatkowo może zmniejszać ryzyko wystąpienia stanów depresyjnych czy lękowych;
- odporność - związki o działaniu antyoksydacyjnym zahamują szkodliwe działanie wolnych rodników, wpłyną na organizm przeciwzapalnie i przeciwwirusowo, chroniąc przed atakami chorób.
Taka mieszanka właściwości prozdrowotnych sprawia, że biała porzeczka jest owocem zalecanym dla seniorów. Mogą również sięgać po nią alergicy, gdyż nie zawiera żadnych barwników.
Biała porzeczka świetnie smakuje na świeżo po zerwaniu z krzaka. Wystarczy ją przepłukać i zajadać jako przekąskę. Można ją dodać jako dodatek do naleśników, owsianki, jogurtu z granolą. Ozdobimy ją desery, galaretkę, ciasta, torty.
Poza tym biała porzeczka to doskonały składnik na przetwory. Zawiera dużo pektyn, które są naturalnym środkiem żelującym, dzięki czemu będzie idealną podstawą do domowych konfitur, dżemów. Do tego przez swoją kwaskowość sprawdzi się do orzeźwiających kompotów.
Źródło: abczdrowie.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jedz ten serek tak często, jak tylko się da. Wzmacnia kości, pomaga się zregenerować
Zalej wodą i odczekaj 15 minut. Działa lepiej niż siemię lniane, czyści jelita jak odkurzacz