Kiedyś jedli głównie biedni, dziś doceniają je kulinarni smakosze. Doskonałe dla serca, na pamięć i zdrowe kości
Według dietetyków w dobrze zbilansowanym jadłospisie powinny znaleźć się ryby. Zazwyczaj spożywamy je w wersji pieczonej, gotowanej, smażonej, wędzonej, lub na surowo w sushi. Mało kto sięga po ryby suszone. Okazuje się, że ten zapomniany przysmak jest bogaty w cenne substancje odżywcze. Sprawdź, na co pomaga jedzenie suszonych ryb.
Suszone ryby nie są zbyt popularne w polskiej kuchni. Z chęcią jedzą je natomiast mieszkańcy krajów południowej Europy, takich jak: Hiszpania, Włochy, czy Portugalia. Przekąska ta cieszy się uznaniem również w Skandynawii, na Ukrainie, w Japonii, czy w Korei. Tradycyjnie ryby suszy się na świeżym powietrzu w słońcu lub przez kilka tygodni moczy w solance, co powoduje utratę wody. Dawniej suszenie ryb pozwalało na przygotowanie zapasów na zimę, kiedy dostęp do żywności był ograniczony. Była to zdrowa i wysoko odżywcza przekąska. Jakie właściwości mają suszone ryby? Podpowiadamy.
Oczywiście wartości odżywcze suszonych ryb będą różnić się nieco w zależności od gatunku. Przede wszystkim są jednak świetnym źródłem białka. Zazwyczaj można znaleźć w nich witaminę A, te z grupy B, D, E, czy K. Nie brakuje w nich również składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, wapń, żelazo, selen, potas, czy cynk. Taka kompozycja składników pozwala wzmocnić kości i zęby, korzystnie wpłynąć na zdrowie oczu, układ nerwowy, poprawiając pracę mózgu, pamięć i koncentrację.
W suszonych rybach znajdują się również cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które między innymi mają pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, pomagają obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu we krwi, wspierają układ nerwowy, oraz pozytywnie działają na kondycję skóry. Kwasy tłuszczowe omega-3 mają również właściwości przeciwzapalne.
W suszonych rybach znajduje się sporo białka, które świetnie syci, oraz jest substancją budulcową organizmu. Dlatego, jeżeli chcesz zadbać o sylwetkę, zgubić zbędną tkankę tłuszczową, lub budować masę mięśniową, jak najbardziej możesz sięgnąć po suszone ryby. Produkt ten, w odróżnieniu od wielu sklepowych przekąsek, nie jest poddawany procesowi smażenia na głębokim tłuszczu, oraz zawiera wiele cennych witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, oraz białka. Dlatego będzie znacznie lepszą opcją niż kupne chipsy, krakersy, czy paluszki.
Jedzenie suszonych ryb będzie także świetnym wsparciem dla zdrowia układu nerwowego, oraz wzmocnienia układu kostnego. Dodatek suszonych ryb do posiłków może także pozytywnie wpłynąć na zdrowie układu krążenia.
Należy równocześnie zaznaczyć, że suszone ryby są zazwyczaj mocno solone, dlatego nie należy z nimi przesadzać. Nie będą odpowiednie dla pacjentów, którym zaleca się dietę niskosodową.
Dawniej suszone ryby były jedzone przez najbiedniejszych, obecnie uważane są za kulinarną ciekawostkę i prawdziwy rarytas. Można podawać je jako słoną przekąskę do "pochrupania" przy piwie. Niektórzy serwują je w towarzystwie frytek i sałatki. Można także dodawać je do przeróżnych dań, na przykład tych z makaronów lub sałatek. Świetnie sprawdzą się również jako składnik zup lub bulionów. Na bazie suszonych ryb można przygotować również smaczne pasty kanapkowe. Suszeniu mogą być poddawane różne gatunku ryb, między innymi dorsz, mintaj, karaś, leszcz, płoć, okoń, czy sandacz.
Popularną ukraińską rybną przekąską jest suszony dorsz. Tradycyjnie przygotowuje się go na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest sztokfisz, filety z ryby poddaje się działaniu wiatru i słońca, do całkowitej utraty wody. Drugi to klipfisz, polega na moczeniu filetów ryby w solance przez kilka tygodni. Suszonego dorsza wykorzystuje się w norweskim daniu lutefisk. Potrawę przygotowuje się na Boże Narodzenie, suszonego dorsza maceruje się i moczy, a następnie smaży lub gotuje i podaje z warzywami. W kuchni azjatyckiej suszone ryby są elementem zup i dań typu stir fry.
Źródła: terazgotuje.pl, best-market.pl, biznes-lord.pl
Zobacz też:
Pij z wodą, najlepiej na czczo. Zbijesz cukier, wysoki cholesterol, jelita zaczną dobrze pracować
Pij codziennie na czczo. Niezawodna na tłuszcz na brzuchu i dobrą pracę jelit
Kupuj, gdy tylko zaczną pojawiać się na bazarku Regulują ciśnienie i wzmacniają serce