Reklama
Reklama

Kup więcej, gdy jest na promocji. Jest o niebo lepsza od dorsza, po zjedzeniu długo czujesz sytość

Miruna to ryba, którą bez większych trudności można kupić w popularnych marketach. Ma chude, białe mięso, a w dodatku kryje w sobie sporo cennych substancji wspierających zdrowie. W poniższym artykule sprawdzimy, jak ją przygotować, a także która ryba jest lepsza, miruna, czy popularny dorsz.

W dobrze zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce dla ryb. W ich mięsie znajdziemy białko, dobre tłuszcze, a także niezbędne organizmowi witaminy i minerały. Dziś przyjrzymy się bliżej mirunie nowozelandzkiej, smacznej rybie, która może konkurować z popularnym dorszem.  

Miruna nowozelandzka - ryba pełna białka 

Mięso miruny nowozelandzkiej jest dobrym źródłem chudego białka, które jest niezbędną substancją budulcową wszystkich tkanek i komórek organizmu, a także uczestniczy w wielu procesach zachodzących w organizmie. Co więcej, proteiny w diecie wpływają na pracę i regenerację mięśni, a oraz na kondycję skóry, włosów i paznokci. Warto dodać także, że jeśli chcesz utrzymać szczupłą sylwetkę, miruna będzie doskonałym wyborem dietetycznym. Obecne w niej białko sprawia, że po posiłku długo czujemy się syci, ponadto ryba ta jest niskokaloryczna, w 100 g filetu znajduje się jedynie ok. 88 kcal.  

Reklama

W składzie miruny znajdują się także cenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, w tym DHA i EPA. Mają one wpływ na prawidłową pracę układu krążenia, wspierają zdrowie serca, pomagają regulować ciśnienie krwi, wpływają na prawidłowy poziom cholesterolu we krwi, a także działają przeciwmiażdżycowo. Spożywanie produktów bogatych w kwasy omega-3 korzystnie działa na układ nerwowy, w tym pracę mózgu, pomagają także trzymać cukier w ryzach, a także korzystnie wpływają na stan skóry, wzmacnia włosy i paznokcie. Ponadto wspierają zdrowie oczu, oraz odporność organizmu.  

Mirunę warto jeść również ze względu na zawartość witamin i minerałów. Znajdziesz tu wspierającą zdrowie oczu i działającą antyoksydacyjnie witaminę A, a także witaminy z grupy B, które korzystnie wpływają na układ sercowo-naczyniowy, nerwowy, mięśniowy, czy hormonalny. Ponadto obecna jest tu witamina D, która wzmacnia kości i zęby, a także pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Natomiast zawartość potasu wspiera utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Fosfor korzystnie wpływa między innymi na układ kostny, a żelazo pomaga zapobiegać anemii, natomiast zawartość selenu wspiera zdrowie tarczycy, wzmacnia odporność, oraz działa antyoksydacyjnie. 

Sprawdź także: Wygląda jak pietruszka, ale smakuje jak ostrygi. Najlepszy i zdrowy zamiennik ryżu i ziemniaków

Dorsz czy minurna - co jest lepsze? 

Zarówno dorsz, jak i miruna należą do smacznych i zdrowych ryb o białym mięsie. Oba gatunki ryb mają sporą ilość białka, witamin i minerałów kwasów omega-3, dlatego można jeść je zamiennie. Co ciekawe, niektóre źródła podają, że w mirunie odżywczych składników może być więcej niż w dorszu. Na korzyść miruny przemawia przede wszystkim cena, w zależności od sklepu miruna może być nawet o połowę tańsza. 

Jak przygotować mirunę nowozelandzką? 

Zastanawiasz się, jak przyrządzić mirunę? Można ją piec, smażyć, dodać do potrawek i zup, a także przygotować na parze. Aby zrobić zdorwy i smaczny posiłek nie potrzeba wiele. Wystarczy filety z miruny, oprószyć solą, dodać ulubione przyprawy, np. pieprz cytryny, pieprz czarny, suszoną natkę pietruszki, lub tymianek. Skropić całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny, a następnie upiec w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, lub udusić na parze w specjalnym parowniku. Piekarnik nagrzany do 180 stopni ok. 25 minut. 

Pysznym pomysłem na obiad, będzie także panierowana miruna. Zamiast smażyć ją w głębokim tłuszczu, zrób ją w piekarniku. Filety wystarczy oprószyć solą i pierzem, obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej, a następnie upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Powinno zająć to ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Całość koniecznie skrop sokiem z cytryny. Rybę podawaj w towarzystwie ziemniaków lub domowych frytek z piekarnika, oraz surówki z kiszonej lub białej kapusty. 
 
Źródła: terazgotuje.pl, fishstories.pl

Zobacz też:

Jedz zamiast słodyczy, mają dużo błonnika, potasu i magnezu. 3 sztuki dziennie wystarczą

Mają dużo żelaza, dodają energii, działa na skórę jak kolagen. Wystarczy zjeść kilka dziennie

Mniej popularny niż jego sławny brat. Możesz chrupać na surowo, ma dużo potasu, zapobiega miażdżycy i cukrzycy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby