-->
Reklama
Reklama

Wygląda jak pietruszka, ale smakuje jak ostrygi. Najlepszy i zdrowy zamiennik ryżu i ziemniaków

Salsefia wygląda jak pietruszka, często mylona jest ze skorzonerą, a w smaku przypomina ostrygi. Tak można pokrótce scharakteryzować to niezwykłe warzywo. Argumentów za wprowadzeniem jej do diety jest jednak sporo. Przede wszystkim to zdrowszy i bardziej dietetyczny dodatek do obiadu, który z powodzeniem zastąpi ziemniaki czy ryż.

Salsefia - warzywo kolonialne

Salsefia, inaczej nazywana kozibrodą porolistą jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny astrowatych. Zatem z botanicznego punktu widzenia nie ma nic wspólnego z pietruszką, do której jest łudząco podobna. W ogrodach hodowana jest ze względu na wartościowy, jadalny korzeń, ale także jako ozdoba. Wypuszcza ona długie wąskie liście przypominające źdźbła trawy. Kwitnie między kwietniem a majem. Jej kwiaty osiągają średnicę 5 centymetrów i mają regularne płatki otoczone dłuższymi zielonymi przylistkami. 

Salsefia w stanie dzikim występuje w Europie Południowej, Turcji, Algierii, Maroku, Libii czy Tunezji. Wspominał ją już historyk Pliniusz Starszy w I wieku n.e. Największą popularność zyskała jednak w czasach kolonialnych w Wielkiej Brytanii, we Włoszech i Francji. Jest hodowana także w Australii, Afryce Południowej czy Stanach Zjednoczonych. Do Polski została sprowadzona przez Stanisława Poniatowskiego. Z czasem popularność kozibrodu porolistnego jednak zmalała na rzecz skorzonerozy.  

Reklama

Przeczytaj też: Na dworskich stołach podawano jako "zimowe szparagi". Zapomnieliśmy o tym zdrowym zamienniku ziemniaka

Zastosowanie kulinarne ma nie tylko korzeń salsefii, ale także młode liście, a nawet kwiaty. W smaku jest słodka, a młody korzeń na surowo przypomina ostrygi.  

Czy salsefia jest zdrowa?

Salsefia jest warzywem niskokalorycznym dostarczającym przede wszystkim węglowodanów złożonych i sporej ilości błonnika. W jego składzie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, a także potas, magnez, fosfor czy mangan. Cenne właściwości zdrowotne wykazuje także inulina - wielocukier o działaniu probiotycznym czy przeciwutleniacze takie jak falkarinol, czy panaksydiol znajdujące się w korzeniu rośliny. 

Regularne spożywanie salsefii przyniesie zatem wiele korzyści dla zdrowia, ponieważ warzywo to: 

  • wspiera trawienie, zapobiega zaparciom, 
  • pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, 
  • sprzyja rozwojowi korzystnych bakterii jelitowych, które mają wpływ na odporność organizmu i samopoczucie,  
  • wspiera pracę serca oraz obniża pozom cholesterolu i ciśnienia krwi. 

Dzięki swoim wartościom odżywczym i właściwościom pomaga w redukcji masy ciała. Jest nie tylko niskokaloryczna, wspiera pracę układu pokarmowego, ale także jest warzywem sycącym, dzięki czemu ogranicza napady głodu czy podjadanie po posiłku.  

Dlaczego salsefia jest mylona ze skorzonerą?

Salsefia położona na straganie warzywnym obok pietruszki i skorzonery może wprawić w zakłopotanieWarzywa te są do siebie bardzo podobne, choć skorzonera wygląda na mocno ubłoconą. Z kolei pozbawione skórki skorzonera i salsefia są niemal identyczne.  

Przeczytaj też: W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto pamięta. Warzywo idealne dla cukrzyka i na wysokie ciśnienie

Salsefia ma jednak skórkę jasną i stożkowaty kształt przypominający bardziej pietruszkę. Z kolei skorzonera nazywana inaczej wężymordem ma czarną skórkę i walcowaty kształt przypominający chrzan. Warzywa te były mylone ze sobą nie tylko ze względu na podobieństwo w wyglądzie, ale także nazwę. Skorzonera często nazywana jest czarną salsefią.  

Jak wprowadzić salsefię do menu?

Salsefia ma szerokie zastosowanie kulinarne. Ze względu na niższą kaloryczność od warzyw skrobiowych i większą wartość odżywczą często stanowi zamiennik ziemniaków i ryżu w daniach głównych. Dodaje się ją także do sałatek czy zestawia z nabiałem, kurczakiem i wieprzowiną. W tradycyjnych daniach różnych regionów jest zapiekana w cieście czy smażona. Można z niej zrobić zupy krem. Nadaje się do kiszeni czy konserwowania.  

Młode korzenie salsefii po obraniu ze skórki można jeść na surowo. Aby zachowała swój kolor, warto zanurzyć ją w zimnej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Starsze korzenie lepiej ugotować, usmażyć, upiec czy blanszować jak szparagi.  

Nie tylko korzenie salsefii mają swoje zastosowanie w kuchni. Liście, a nawet kwiaty salsefii są wykorzystywane do ozdoby talerza z przystawkami czy do sałatek.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zamiast ziemniaków dla seniora i cukrzyka. Poprawia trawienie, dodaje energii i działa jak prebiotyk

Używał jej król Władysław Jagiełło. Pomaga na bóle reumatyczne, szczypta dodana do mleka pomaga zasnąć

Starożytni Rzymianie mylili go z marchewką. My wciąż nie doceniamy, choć jest super zdrowy i ma orzechowy posmak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa