-->
Reklama
Reklama

Kuzyn selera, ale w naszej kuchni wciąż obcy. Przyspiesza trawienie i metabolizm, doskonały na zgagę

W Polsce rzadko gości na stołach, ale na południu Europy jedzony jest właściwie na co dzień. Koper włoski, inaczej nazywany fenkułem, zachwyca swoim smakiem, ale także ogromnymi właściwościami prozdrowotnymi. Wspomaga trawienie i chroni przed bakteriami, a to tylko część jego możliwości - warto się o tym przekonać.

To warzywo nie jest u nas jeszcze zbyt popularne, ale to się zmienia - nic dziwnego, bo jest pyszne i zdrowe. Sprawdź, dlaczego fenkuł powinien znaleźć się także w twojej kuchni. 

Koper włoski (fenkuł) - kuzyn selera

Koper włoski (łac. Foeniculum vulgaria) to bylina należąca do rodziny selerowatych, a jej naturalnym obszarem występowania jest rejon basenu Morza Śródziemnego. Z uwagi na swoje cenne właściwości prozdrowotne został rozpowszechniony w uprawie także poza tym regionem, dziś spotkamy go więc w różnych częściach świata. Roślina tworzy zgrubiałą, soczystą bulwę o żółtawobiałym kolorze, z której wyrastają łodygi dorastające nawet do 200 cm. W czasie jej kwitnienia fenkuł (inna nazwa kopru włoskiego) tworzy baldachimy drobnych żółtych kwiatów.

Reklama

W wielu krajach fenkuł jest właściwie codziennym składnikiem diety, w Polsce dopiero zdobywa popularność

Dlaczego warto jeść koper włoski?

Dlaczego warto jeść koper włoski? Fenkuł jest niezwykle wartościowy dla zdrowia właściwie całego organizmu. Do jego licznych zastosowań należą m.in.: poprawa trawienia, zmniejszenie nieprzyjemnych objawów wzdęć, poprawa pracy jelit, działanie wykrztuśne czy przeciwzapalne. Koper włoski to częsty składnik preparatów ułatwiających wypróżnianie. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego koper włoski może przyspieszać także metabolizm i ogólnie korzystnie wpływać na proces odchudzania. Zapobiega także zgagom.

Na uwagę zasługuje także udział tej rośliny w profilaktyce przeciwbakteryjnej. Regularne stosowanie preparatów na jego bazie pomaga zmniejszyć ryzyko zakażeń bakteryjnych i wzmacnia naturalną ochronę organizmu. Ponadto koper włoski może mieć działanie moczopędne oraz obniżające ciśnienie krwi, stosowany jest także przy łagodzeniu symptomów klimakterium.

Wszystko to sprawia, że koper włoski niezaprzeczalnie jest zdrowy - dlatego warto włączyć go do swojej diety.

Zastosowanie kulinarne kopru włoskiego

Fenkuł w kuchni jest warzywem wszechstronnym. Przede wszystkim to bardzo dobry składnik różnorodnych sałatek czy zup - nie tylko doda im smaku, ale także witamin. Koper włoski można piec, dusić czy jeść na surowo, możliwości jest mnóstwo.

Niektórzy przygotowują także koper włoski na ciepło. Jeżeli chcesz spróbować, potrzebne ci będą:

  • 2 fenkuły,
  • masło klarowane,
  • starkowany jak najdrobniej parmezan,
  • 2 ząbki czosnku,
  • prażone płatki migdałów.

Bulwy fenkuła podgotuj w osolonej wodzie przez ok. 15 minut. Wyjmij, ostudź, pokrój w ósemki. Na patelni rozgrzej dwie łyżki masła, wrzuć pokrojone fenkuły. Duś przez kilka minut, dodaj czosnek, posyp parmezanem. Zdejmij z patelni, posyp migdałami i koperkiem fenkułu.

Źródła: terazgotuje.pl, smaker.pl, gemini.pl

Zobacz też:

Zachwycamy się owocami, a liście też są super zdrowe. Zrobisz z nich herbatę na odporność i bóle brzucha, pomoże przy wysokiej gorączce

Rzadko używamy w kuchni, choć są bardzo zdrowe. Duży ładunek błonnika, pomoc w trawieniu i dobrej pracy mózgu

Przysmak z Grecji można kupić w Polsce, a nawet samemu wyhodować. Owoc dla cukrzyka i sercowca

INTERIA.PL