Lekkostrawny, bez glutenu, dla dbających o linię i zdrowie. Na długo zapewnia uczycie sytości
Makaron z batatów to dość oryginalny produkt, który można wykorzystać do przyrządzenia wielu potraw kuchni azjatyckiej. Zawiera cenne węglowodany złożone, które zapewniają uczucie sytości na dłużej. Jak gotować makaron ze słodkich ziemniaków i czy jest zdrowy? Wyjaśniamy.
Ten nietuzinkowy makaron jest popularny w Korei. Produkuje się go ze skrobi ze słodkich ziemniaków. W sklepach dostępny jest w formie suszonej – by go przygotować, wystarczy namoczyć go w gorącej wodzie lub ugotować na wolnym ogniu. Sam makaron ma elastyczną konsystencję oraz oryginalny, lekko słodki smak.
Wybierając makaron z batatów, dobrze jest zwrócić uwagę na jego skład. Warto nabyć taki produkt, który jest pozbawiony sztucznych dodatków i konserwantów.
Makaron z batatów to doskonały dodatek do obiadu. Stanowi świetne źródło węglowodanów złożonych, które zapewniają uczucie sytości na dłużej, co z pewnością docenią osoby praktykujące diety odchudzające. W 100 g rzeczonego produktu znajdziemy około 375 kcal. Choć bataty są warzywami bogatymi w witaminy i minerały, to jednak wyekstrahowana skrobia zawiera o wiele mniejsze ilości owych związków.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by z makaronu z batatów stworzyć niezwykle zdrowy posiłek. Wystarczy dodać do niego solidną ilość warzyw, które dostarczą odpowiednią dawkę cennych dla organizmu składników odżywczych. Warto również wspomnieć o tym, że lekkostrawny makaron z batatów jest bezglutenowy, dzięki czemu mogą go spożywać osoby cierpiące na celiakię.
Przeczytaj też: Najzdrowsza przekąska świata. Błonnik, dobre tłuszcze i białko
Gotowanie makaronu z batatów jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W niektórych przypadkach trzeba namoczyć makaron w gorącej wodzie. Istnieje także opcja przygotowania makaronu poprzez jego ugotowanie na małym ogniu. Konkretny sposób przyrządzenia różni się w zależności od danego produktu.
W każdym przypadku należy pilnować makaronu, by nie doprowadzić do jego przegotowania. W przeciwnym razie straci on swoją jędrną konsystencję.
Makaron z batatów to produkt popularny w kuchni azjatyckiej. Można go wykorzystać między innymi do przygotowania dania japchae. Doskonale komponuje się z warzywami takimi jak marchew, cebula dymka czy czosnek, mięsem (na przykład z udek kurczaka), grzybami (najczęściej shitake) oraz sosem sojowym. Rzeczoną potrawę można także przygotować w wariancie wegańskim.
Makaron ze słodkich ziemniaków nada się także do bulgogi – koreańskiego dania, którego głównym składnikiem jest cienko krojona wołowina. Opisywany produkt ze skrobii z batatów to także fantastyczna baza do przyrządzenia ekspresowego makaronu po koreańsku z pikantną pastą gochujang, orzeszkami ziemnymi oraz cebulą dymką, który można zrobić w ramach szybkiego obiadu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na najlepszą kruszonkę. Chrupiąca jak orzeszki i delikatna jak puch
Wlej do kawy, zmieni nie tylko jej smak. Wyborny napój, który dodaje energii i wspomaga koncentrację
Mało znany owoc dobry na serce, stawy i odporność. Smakuje jak miks truskawek, ananasa i agrestu