Ma mniej kalorii i więcej białka od kurczaka. To mięso polecają dietetycy
W zdrowej diecie nie może zabraknąć odpowiedniej ilości białka. O jego dostarczanie powinni dbać nie tylko sportowcy, czy osoby na diecie odchudzającej, ale i wszyscy, którzy chcą zachować zdrowie i witalność. Proteiny można dostarczyć z różnych pokarmów, między innymi spożywając chude mięso, na przykład drób. Dziś sprawdzimy, jakie właściwości ma mięso z indyka, oraz czy faktycznie jest zdrowsze od kurczaka.
Osoby interesujące się zdrowym odżywianiem, z pewnością zastanawiały się, które mięso jest najzdrowsze. Oczywiście, jak zwykle zdania są podzielone, jednak dietetycy wskazują, że dobrym wyborem zawierającym stosunkowo mało tłuszczu i dużą ilość białka jest mięso z indyka.
Jakie właściwości ma mięso z indyka? Przede wszystkim jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest substancją budulcową dla komórek i tkanek naszego organizmu. Wspiera prawidłową pracę mięśni, ich regenerację, wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Warto dodać także, że proteiny wpływają na sytość posiłku, dzięki czemu mamy mniejszą chęć na podjadanie - co jest niezwykle ważne, podczas odchudzania. Mięso z piersi indyka zawiera mało tłuszczu i jest niskokaloryczne, dlatego doskonale sprawdzi się dla osób, które chcą zredukować masę ciała - w 100 g znajduje się jedynie ok. 90 kcal. Warto pamiętać, że istotny jest także sposób przygotowania indyczego mięsa, najlepiej przyrządzić je na parze, upiec w piekarniku, można także usmażyć je na niewielkiej ilości oliwy. Jeśli chcesz schudnąć, unikaj panierowania i smażenia w głębokim tłuszczu, a także polewania mięsa tłustym sosem.
Ze względu na niewielką zawartość tłuszczu, mięso z piersi indyka będzie dobrym wyborem dla osób szukających dań lekkostrawnych, a także tych, które chcą szczególnie zadbać o układ krążenia. Pierś z indyka będzie odpowiednim posiłkiem, jeśli chcesz zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu.
W indyczym mięsie znajdują się także witaminy z grupy B, które wspierają prawidłową pracę układu krążenia, nerwowego i mięśniowego. Obecne są tu także potas, który między innymi wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi; magnez, pomagający dbać o pracę serca; czy fosfor, który wzmacnia kości i zęby.
Co ciekawe, spożywanie indyka może wpływać na lepszy nastrój. Zawiera aminokwas tryptofan, który jest potrzebny do wytworzenia serotoniny, czyli hormonu szczęścia. Niedobór serotoniny może przyczyniać się do rozwoju depresji.
Na początku warto zaznaczyć, że oba rodzaje mięs są zdrowe i jak najbardziej mogą znaleźć się w twoim jadłospisie. W miarę możliwości zwróć uwagę na ich jakość, kupuj mięso w sprawdzonych sklepach, wybieraj to, na których opakowaniach widnieją oznaczenia BIO, bez GMO, czy bez antybiotyków. Warto wspomnieć, że hodowla indyków różni się od hodowli kurczaków, zazwyczaj zwierzęta mają dostęp do świeżego powietrza, w odróżnieniu od kurczaków, które często hodowane są w klatkach. Dodatkowo rzadziej używa się na nich antybiotyków.
Mięso z piersi indyka zawiera mniej tłuszczu oraz kalorii od mięsa kurczaka, ma natomiast więcej białka. Co więcej, zawiera więcej składników mineralnych od kurczaka.
Indyk doskonale nadaje się do pieczenia, gotowania, czy smażenia. Bardzo dobrze smakuje w towarzystwie ziół, możesz przyprawić go, np. oregano, bazylią, tymiankiem, rozmarynem, estragonem, cząbrem, czy majerankiem. Możesz także przygotować wersje ze słodką papryką, chili, czosnkiem, lub po prostu przyprawić mięso solą i pieprzem. Wszystko zależy od twoich preferencji. Mięso warto posmarować także odrobiną oliwą z oliwek.
Pierś z indyka zamarynuj w ulubionych przyprawach i odstaw do lodówki na kilka godzin. Teraz możesz upiec ją w piekarniku w naczyniu żaroodpornym, w zależności od grubości mięsa będzie piekła się ok. godziny w 180 stopniach. Możesz dorzucić do niego ulubione warzywa, np. pokrojonego drobno pora, cebulę, czosnek, pomidorki koktajlowe lub paprykę.
Mięso z piersi indyka świetnie smakować będzie usmażona na patelni grillowej lub przyrządzone w specjalnym urządzeniu parowym.
Gotowe mięso zaserwuj w towarzystwie gotowanych lub pieczonych warzyw, np. kalafiora, brokułów, marchewki, czy dyni. Inną opcją będzie przygotowanie zdrowej sałatki w stylu śródziemnomorskich z pomidorkami, oliwkami, serem mozzarella i oliwą z oliwek. Pasować będą tu także domowe frytki z ziemniaków lub batatów, lub warzywne puree z ziemniaków lub zielonego groszku. Możesz także iść w klasykę i zaserwować pierś z indyka z ziemniakami z koperkiem i surówką z białek kapusty i marchewki lub tradycyjną mizerią. Również będzie smakować świetnie.
Źródła: terazgotuje.pl, zywienie.medonet.pl
Zobacz też:
Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?
Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy
Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy