Reklama
Reklama

Jedno z najzdrowszych mięs, ale rzadko je jemy. Propozycja do menu dla cukrzyków i osób z nadwagą

Kiedyś to mięso było jedzone bardzo często, a teraz ciężko je znaleźć w popularnych marketach. Zostało zastąpione przez kurczaka czy indyka, a niesłusznie. Jest to jedno z najzdrowszych mięs i jemy je zdecydowanie za rzadko. Szczególnie polecane jest cukrzykom i osobom z nadwagą.

Wśród najzdrowszych mięs na świecie swoje miejsce znalazła również perliczka. Znana jest ona na całym świecie, ale w wielu regionach chętniej wybierany jest innych drób. Do takich krajów należy Polska, a z drobiu najczęściej zajadamy się kurczakiem. Następnym razem, gdy na sklepowej półce dostrzeżesz perliczkę, koniecznie ją weź i ciesz się nie tylko jej smakiem i delikatnością, ale też licznymi właściwościami dla zdrowia.

Jakie właściwości ma mięso z perliczki?

Mięso z perliczki to bogactwo składników mineralnych, takich jak m.in. magnez, potas, fosfor oraz żelazo. Do tego zawiera dużo witamin B1, B2, E. Ta odmiana drobiu ceniona jest zarazem za wysoką zawartość białka (23 g białka na 100 g mięsa) oraz niską ilość tłuszczu (od 1 do 5 g tłuszczu na 100 g mięsa).

W efekcie mięso z perliczki ma właściwości wspierające układ nerwowy i prawidłową pracę mięśnia sercowego. Regularne jedzenie go może pomóc w pozbyciu się objawów wysokiego stresu, a więc ułatwi relaksowanie się i zasypianie. Poprawi samopoczucie i pozytywnie wpłynie na działanie mózgu.

Mięso z perliczki to także właściwości dbające o układ sercowo-naczyniowy. Korzystnie zadziała na pracę serca. Pomoże w kontrolowaniu poziomu cholesterolu, a tym samym może zmniejszać ryzyko rozwoju chorób, takich jak m.in. miażdżyca, niewydolność serca, żył, nadciśnienie tętnicze.

Jedzenie perliczki weźmie duży udział nie tylko przy budowaniu i odpowiedniej pracy mięśni, ale też przy budowie układu kostnego. Zadba o dobrą gęstość kości, zapobiegając ich uszkodzeniom i złamaniom. Tak samo wesprze prawidłowy stan zębów, zwiększając ich odporność na wystąpienie próchnicy.

Kto powinien jeść mięso z perliczki?

Mięso z perliczki powinny jeść osoby, które zmagają się z otyłością, wysokimi wynikami cholesterolu czy ci, którzy zmagają się z chorobami układu krążenia. Mięso jest bardzo lekkostrawne i dostarcza mało tłuszczu. Dzięki temu niskim kosztem kalorycznym nasyci na długo, wspomagając zrzucanie zbędnych kilogramów. Wpłynie na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a tym samym zredukuje ciśnienie tętnicze.

Jedzenie perliczki polecane jest również osobom chorującym na cukrzycę. Ten rodzaj drobiu poprawi ich wyniki i zapobiegnie wahaniom glikemii po jedzonym posiłku.

Duża ilość białka w perliczce sprawia, że powinni ją jeść sportowcy. Cenny składnik weźmie udział w procesie odbudowy i regeneracji mięśni. Niska kaloryczność pozwoli na odpowiednie utrzymanie diety i wyliczonych kilokalorii.

Co zrobić z perliczki?

Perliczka najlepiej sprawdzi się jako składnik dania głównego na obiad. Z takim zamysłem może być upieczona, smażona czy nawet ugotowana. Należy jednak pamiętać o tym, że zbyt długo pieczona lub smażona perliczka może zrobić się sucha. Najlepiej podawać ją w obecności pieczonych ziemniaków lub kremowego purée.

Mięso z perliczki dobrze skomponuje się z cytrusowymi smakami, więc warto ją przyrządzić z dodatkiem pomarańczy lub cytryn. Jej aromat dobrze wydobędzie dodatek takich przypraw jak tymianek, rozmaryn, majeranek. Popularnym sposobem na podanie perliczki jest także nadzianie mięsa żurawiną i jabłkami.

Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl, zywienie.abczdrowie.pl

Zobacz też:

Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?

Przekąska na zdrowe kości, dobrą pracę serca i odporność. Szkoda, że tak rzadko jemy

Hamuje apetyt, pomaga się skoncentrować. Wystarczy dodać ¼ łyżeczki do porannej kawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | mięso