Reklama
Reklama

Ma mniej tłuszczu i więcej białka niż kurczak. Najlepsze mięso na odchudzanie

W sklepie najczęściej wybieramy kurczaka, który jest tanim i prostym w przygotowaniu mięsem. Warto jednak zainteresować się nieco bardziej indykiem, który jest także łatwo dostępny, szybki w obróbce i pełny cennych składników odżywczych. Dowiedz się, czy indyk jest zdrowszy od kurczaka i jakie dokładnie wartości w sobie kryje.

Mięso jest częstym źródłem białka i zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem zbilansowanej diety. Specjaliści ds. żywienia wskazują, że dobrym wyborem jest niskokaloryczny drób. Czy indyk to zdrowe mięso, które warto wprowadzić do stałego menu? 

Czy indyk to najzdrowsze mięso?

Mięso z indyka jest delikatne i chude. Dietetycy polecają jego wprowadzenie do codziennego jadłospisu, nawet od trzech do czterech razy w tygodniu. Specjaliści twierdzą, że jest to jedno z najzdrowszych mięs. To niskokaloryczny produkt, który w 100 g zawiera maksymalnie ok. 130 kcal (najmniej kaloryczna jest pierś, najbardziej - podroby). Z tego powodu warto go jeść m.in. podczas diety odchudzającej. 

Indyk zawiera dużo białka, za to mało tłuszczu. Średnio ponad 17 proc. składu mięsa stanowią aminokwasy egzogenne, czyli ważny element budulcowy organizmu. Człowiek nie jest w stanie ich syntetyzować, więc muszą być dostarczane z pożywieniem. Co więcej, mięso z indyka cechuje się niską zawartością niekorzystnych tłuszczów nasyconych, przy jednoczesnej obecności zdrowych tłuszczów nienasyconych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania wielu narządów.

Mięso z indyka to również skarbnica witamin i minerałów. W jego składzie znajdują się m.in. witamina D (wspierająca odporność i dobrą kondycję kości) oraz witaminy z grupy B (odpowiadające za prawidłową pracę układów nerwowego i sercowo - naczyniowego). Nie brakuje w nim również potasu, fosforu, magnezu, żelaza i sodu. Spożywanie drobiu zapewni zdrowie serca, układu nerwowego i pomoże zmniejszyć ryzyko anemii. 

Wszystko to sprawia, że indyk to dobry wybór dla osób mających specjalne wymagania żywieniowe, np. odchudzających się, dzieci, seniorów, kobiet w ciąży i karmiących oraz wszystkich z wrażliwym układem pokarmowym. Ma mało kalorii i jest lekkostrawny, a jednocześnie charakteryzuje się wysoką wartością składników odżywczych. 

Czy indyk jest zdrowszy od kurczaka?

Mięso drobiowe jest bardzo popularne w polskiej kuchni. Ze względu na niższą cenę częściej do koszyków zakupowych trafia jednak kurczak. Czy to wpływa niekorzystnie na dietę? Aby poznać odpowiedź, trzeba zadać sobie pytanie, czy indyk jest zdrowszy od kurczaka? 

Przede wszystkim indyk jest mięsem o delikatniejszej strukturze i smaku. Choć oba rodzaje drobiu są lekkostrawne, zawierają podobny zestaw witamin i minerałów, stanowią bogate źródło białka i mogą być składnikiem zdrowej diety, to trzeba podkreślić, że indyk jest mniej kaloryczny. Zawiera też trochę mniej tłuszczu i więcej białka. 

Chude mięso indyka jest więc nieco lepszym wyborem, choć nie trzeba w pełni rezygnować z kurczaka. Oba, zajadane naprzemiennie, mogą urozmaicić jadłospis i sprawić, że dieta będzie bardziej zbilansowana.

Co zrobić z mięsa z indyka na obiad?

Mięso z indyka jest łatwo dostępne i bardzo proste w obróbce, dlatego ma szerokie zastosowanie w kuchni. Ze względu na delikatną strukturę nie wymaga długiego marynowania czy rozbijania, aby stało się miększe. Można je gotować, smażyć, grillować, dusić i piec. Najlepiej poddać je działaniu wysokiej temperatury przez krótki czas, co zamknie wszystkie soki w środku i sprawi, że mięso stanie się soczyste i miękkie. 

Co zrobić z mięsa z indyka na obiad? Przepisów jest naprawdę sporo. Możesz upiec go w rękawie i podać z ryżem oraz ulubioną surówką. Świetnie smakuje też grillowana pierś, którą potem dorzucisz do sałatki. Indyka możesz też zmielić i zrobić z niego soczystego burgera. Jeśli szukasz konkretnych receptur na obiad, poniżej znajdziesz dwa proste i przydatne przepisy.

Kotlety mielone z indyka

Składniki:

  • kilogram mielonego fileta z indyka,
  • 120 g cebuli,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • 2 żółtka,
  • większa czerstwa bułka,
  • 45 g masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej,
  • 150 g bułki tartej do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób wykonania:

Do miski przełóż mięso mielone. Pokrój cebulę w drobną kostkę i dodaj do naczynia. Wsyp też żółty ser i wbij 2 żółtka. Dobrze wymieszaj. 

Namocz bułkę w wodzie. Odsącz z nadmiaru płynu, porwij w dłoniach i dodaj do miski. Łyżkę masła rozdrobnij i również dołóż do pozostałych składników. Wyrabiaj masę dłonią. Na końcu dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Na talerz wysyp bułkę tartą. Zwilż dłonie i formuj średniej wielkości kotlety. Obtocz każdy w bułce tartej. 

Na patelnię wlej trochę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż przygotowane kotlety. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż do zezłocenia. 

Rolada z indyka

Składniki:

  • 800 g fileta z indyka,
  • 100 g szynki parmeńskiej,
  • 3 łyżeczki oliwy,
  • łyżeczka masła (+ trochę do wysmarowania formy),
  • 1/2 cukinii,
  • 1/2 cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 30 g startego sera mozzarella,
  • 30 g startego parmezanu,
  • 60 g sera feta,
  • 6 suszonych pomidorów,
  • 2 łyżeczki oliwy spod suszonych pomidorów. 

Sposób wykonania:

Indyka przykryj papierem do pieczenia i roztłucz na płaskie kawałki o ok. 1,5 cm grubości. Dopraw solą i pieprzem do smaku, natrzyj dwiema łyżeczkami oliwy. Odłóż do lodówki.

Przygotuj nadzienie. Zetrzyj umytą cukinię na tarce o mniejszych oczkach. Lekko posól i odstaw, aby puściła wodę. Pokrój cebulę na drobną kostkę, przeciśnij czosnek. Na patelni roztop masło i łyżeczkę oliwy. Przerzuć cebulę i czosnek na rozgrzany tłuszcz, dopraw tymiankiem i smaż do zezłocenia. Odsącz nadmiar wody z cukinii i przełóż na patelnię. Smaż ok. 5 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Zdejmij z ognia i odłóż do wystudzenia. Gdy farsz będzie chłodny, dodaj starte sery mozzarella i parmezan. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. 

Mięso wyłóż z lodówki i przełóż na deskę. Pośrodku wyłóż pasek nadzienia, na którego wierzchu ułóż pokruszoną fetę i kawałki pokrojonych suszonych pomidorów. Zawiń ostrożnie roladę, a brzeg zepnij wykałaczkami, żeby się nie rozwinął. Przełóż łączeniem do góry do naczynia żaroodpornego, lekko wysmarowanego masłem na spodzie. Na roladzie połóż plasterki szynki parmeńskiej. Podwiń je pod spód mięsa. Oblej dwiema łyżeczkami oliwy spod suszonych pomidorów. Włóż do lodówki na około godzinę, aby smaki się wymieszały. 

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wyjmij z lodówki w momencie, gdy piekarnik zacznie się grzać. Tuż przed włożeniem do piekarnika, na dno naczynia wlej jeszcze 4 łyżki wody. Piecz przez ok. 35-40 minut. Po wyjęciu upieczonej rolady z indyka wyciągnij wykałaczki i odłóż jeszcze na 5 minut. Wówczas pokrój i podawaj póki gorące.

Źródło: terazgotuje.pl, deheus.pl

Zobacz też:

Naukowo dowiedziono, że wystarczy pić 340 ml dziennie. Reguluje się cukier, poprawia pracę jelit

Mamy na pęczki, za darmo, a nie jemy. Szkoda, bo dobrze działa na poziom cukru, serce i kości

Popularny owoc wpływa na działanie leków. Jest szansa, że będziemy mogli go jeść, nawet gdy chorujemy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: mięso | dania główne