Reklama
Reklama

Ma mnóstwo błonnika, białka i żelaza. Jedz, gdy masz wysoki cukier, kłopoty z jelitami i odchudzasz się

Jest skarbnicą witamin i białka, które dodają energii całemu organizmowi i poprawiają jego funkcjonowanie. Ciecierzycę warto wprowadzić do codziennego jadłospisu, aby usprawnić pracę jelit, utrzymać zdrową sylwetkę, ale też zadbać o serce i zahamować skoki cukru. Na szczęście to uniwersalny produkt, pozwalający kucharzom przyrządzić najróżniejsze pyszności w kuchni.

Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że ciecierzycę nazywa się też grochem włoskim i cieciorką. O jej licznych kuchennych zastosowaniach wiedzą ci, którzy na co dzień stosują dietę roślinną. Cieciorka przydaje się zarówno do przepisów wytrawnych, jak i słodkich. Warto ją jeść ze względu na liczne właściwości prozdrowotne.

Ciecierzyca to kopalnia witamin

Ciecierzyca to uprawna roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Choć w Polsce cieszy się mniejszą sympatią niż fasola czy groch, to warto się nią zainteresować. Dlaczego? Wśród wartości odżywczych ciecierzycy można znaleźć wiele składników niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. 

100 gramów ugotowanej ciecierzycy zawiera około 164 kcal. Groch włoski to bogate źródło wartościowego białka. Dostarcza również sporą porcję błonnika pokarmowego i licznych minerałów, m.in. żelaza, potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Jest również skarbnicą witamin A, C, E, K i tych z grupy B

Kto powinien jeść ciecierzycę?

Ciecierzycę najczęściej jedzą osoby na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Stanowi wspaniały zamiennik mięsa, ze względu na bogatą zawartość białka (a dokładnie niezbędnych aminokwasów). 

Białko w połączeniu z błonnikiem pokarmowym czynią roślinę niezwykle pożywną. Uczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas, co znacznie zmniejsza ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami. Składnik wpływa też korzystnie na perystaltykę jelit i sprawne trawienie. To wszystko pomaga w utrzymaniu zdrowej sylwetki, dlatego warto ją włączyć do diety odchudzającej. Trzeba jednak dodać, że cieciorka - podobnie jak inne rośliny strączkowe - jest ciężkostrawna. Nie będzie zalecana osobom z dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. 

Kto jeszcze powinien jeść ciecierzycę? Specjaliści zalecają ją w jadłospisie cukrzyków. Ma niski indeks glikemiczny, który wynosi 28. Dzięki zawartości błonnika pomaga w kontrolowaniu stężenia glukozy we krwi. Regularne spożywanie ciecierzycy może więc nie tylko zapobiegać otyłości, ale również rozwojowi cukrzycy typu 2. 

Cieciorka wpływa też na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wspiera obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu i nadciśnienia, wspomaga prawidłowe krzepnęcie krwi. Roślina jest też źródłem antyoksydantów, więc opóźnia starzenie się organizmu i przeciwdziała chorobom cywilizacyjnym (nowotworom, miażdżycy, chorobie niedokrwiennej serca). 

Ciecierzyca w kuchni

Ciecierzyca w kuchni ma mnóstwo zastosowań. Musisz jednak pamiętać, że dojrzałe ziarna trzeba ugotować lub zakonserwować przed spożyciem. Jeśli kupisz w sklepie ciecierzycę konserwową w puszce, możesz ją bezpośrednio dodać np. do sałatki

Cieciorka nadaje się do gotowania, duszenia, smażenia, prażenia, pieczenia, mielenia, marynowania, a nawet kiszenia. Ma delikatny, orzechowy posmak, który komponuje się dobrze z wieloma składnikami. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z niej danie główne - mięsne lub wegetariańskie. Wystarczy dorzucić garść do zupy, potrawki, curry, leczo albo gulaszu. Można też przygotować z niej warzywne placuszki lub kotlety, np. falafele. Przyda się do zagęszczenia sosu albo roślinnego pasztetu.

Ciecierzyca sprawdzi się również do przekąsek - to z niej zrobisz pyszny hummus lub smarowidło do kanapek. Zamarynuj ją w ulubionych przyprawach i upiecz w piekarniku - powstanie chrupiący przysmak, który możesz zajadać zamiast chipsów. Co ciekawe, cieciorka to świetna baza do wypieków i deserów. Ugotowane ziarna zamienisz w najlepsze bułeczki lub ciasteczka. Nie wspominając już o wodzie spod ciecierzycy, czyli aquafabie, która z powodzeniem zastąpi białko jajka. 

Źródło: terazgotuje.pl, aptekarosa.pl, medicover.pl

Zobacz też:

Spala tłuszcz, przeciwdziała osteoporozie, a nawet poprawia nastrój. Kup więcej, gdy jest na promocji

Chuda ryba o delikatnym mięsie, dobra na serce i kości. Kup na Wigilię, teraz będzie na promocji

Czy karp to zdrowa ryba? Co zamiast karpia na wigilię?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki