W tych bułkach nie ma grama mąki. Diabetycy i bezglutenowcy mogą śmiało zajadać
Gluten to kontrowersyjny składnik, który w ostatnim czasie stracił na popularności. Wiele osób unika go w diecie i szuka zdrowszych zamienników dla popularnych wypieków. Podpowiadamy prosty przepis, dzięki któremu będziemy mogli przygotować bezglutenowe bułeczki samodzielnie. Przyda się nam do tego ciecierzyca. Zobacz, w jaki sposób zrobisz z niej pyszne pieczywo.
Dieta bezglutenowa może stanowić wyzwanie. Na szczęście, dzięki popularnym składnikom, możemy sprawić, że prowadzenie jej będzie o wiele prostsze. Niezwykle przydatne są strączki, dzięki którym możemy wzbogacić nasz jadłospis o błonnik oraz białko. W tym przepisie sprawdzi się ciecierzyca, która po zmiksowaniu stanie się masą idealną na bułeczki. Przekonaj się, w jaki sposób możesz je przygotować.
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która charakteryzuje się delikatnym smakiem. Dzięki temu jest uniwersalna i można przyrządzić z jej dodatkiem wiele pysznych dań. Jej zaletą jest również to, że może być spożywana praktycznie przez każdego - również przez diabetyków oraz osoby unikające glutenu.
Ciecierzyca ma niski indeks glikemiczny, a jej spożycie nie powoduje nagłego wzrostu poziomu cukru we krwi. Pomaga w tym również spora zawartość błonnika. Dzięki niemu wchłanianie węglowodanów jest spowolnione, a cukier uwalnia się stopniowo. Błonnik wpływa również pozytywnie na układ pokarmowy i poprawia jego funkcjonowanie.
Dzięki wysokiej zawartości białka roślinnego ciecierzyca zapewnia sytość na długo. Z tego powodu pieczywo z niej wykonane, w odróżnieniu od pszennych odpowiedników, pomoże to w ograniczeniu podjadania po posiłkach i utrzymaniu zdrowej wagi. W ciecierzycy nie znajdziemy glutenu, przez co bez obaw mogą spożywać ją osoby uczulone na ten składnik.
Składniki:
- szklanka suchej ciecierzycy,
- 100 ml wody,
- 2 czubate łyżki łuski babki jajowatej,
- łyżka oliwy,
- łyżeczka sody oczyszczonej,
- łyżka octu jabłkowego,
- czosnek granulowany,
- papryka słodka,
- sól.
Sposób wykonania:
Zaczynamy od namoczenia ciecierzycy w sporej ilości wody. Pozostawiamy ją na całą noc, a następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy wodą i przerzucamy do sporej miski. Dodajemy do niej wody i blendujemy na w miarę gładką masę. Dodajemy łuskę babki jajowatej, oliwę oraz przyprawy. W szklance umieszczamy sodę oczyszczoną i aktywujemy ją za pomocą octu jabłkowego. Spieniony płyn dolewamy do ciecierzycy. Wszystko razem mieszamy. Kiedy składniki się połączą, odstawiamy je na ok. 10-15 minut, aby napęczniały.
Po tym czasie przechodzimy do formowania bułeczek. Dłonie możemy zwilżyć wodą albo oliwą, aby było nam prościej. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez 35-40 minut. Kiedy będą zarumienione, wyciągamy je z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.
Bułki z ciecierzycy to dość uniwersalny przepis, który można wzbogacić o wiele ciekawych składników. Warto poeksperymentować z przyprawami. Będą smakować wyśmienicie z odrobiną kminku czy ziół prowansalskich wmieszanych do ciasta. Dzięki aromatowi przypraw będziemy mogli liczyć za każdym razem na ciekawy smak bułek.
Innym pomysłem jest wzbogacenie bułeczek o ziarna. Dodatkową zaletą jest to, że zwiększą ich wartość odżywczą. Już łyżka lub dwie sezamu, maku, czarnuszki, siemienia lnianego, słonecznika czy pestek dyni sprawią, że wypiek będzie całkowicie inny.
Źródło: terazgotuje.pl, YouTube @DietaRozdzielna
Zobacz też:
Ciasto warte grzechu. Na świątecznym stole to pozycja obowiązkowa
Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia