Ma więcej żelaza niż wołowina. Odmładza, odchudza i daje potężnego kopa energii
Nie wszyscy wiedzą, że jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Choć najczęściej służy za ozdobę talerza, to z powodzeniem może być główną bazą pysznych potraw. Dowiedz się, jak wykorzystać jarmuż w kuchni i dlaczego w ogóle warto go jeść.
Niewiele osób wie, że jarmuż to jedna z najstarszych odmian kapusty. Włączony do codziennej diety dostarcza organizmowi całą masę składników odżywczych. Nie musi być tylko ozdobą półmiska - w kuchni to bardzo uniwersalny produkt.
Jarmuż to postrzępione i pofalowane, liściaste warzywo o bogatym składzie. W 100 gramach zawiera tylko 49 kcal, dlatego zaliczany jest do niskokalorycznych produktów.
Wśród wartości odżywczych jarmużu wyliczyć można m.in. dużą dawkę białka roślinnego (większą niż w innych roślinach kapustnych) czy błonnika pokarmowego. To także cenne źródło witamin A, C i K oraz wielu minerałów, w tym wapnia i potasu. Co ciekawe, ma w sobie więcej żelaza niż wołowina.
Dlaczego jarmuż to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie? Jest skarbnicą antyoksydantów o silnym prozdrowotnym działaniu.
Jarmuż mogą jeść wszyscy, którzy dbają o zdrową i szczupłą sylwetkę. Nie tylko ma mało kalorii, ale też zawiera błonnik pokarmowy. Wpływa on korzystnie na procesy trawienne i wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit. Przy regularnym spożywaniu jarmużu nie trzeba się więc obawiać zaparć, wzdęć i spowolnionego metabolizmu. Warzywo pomaga cieszyć się zdrową dietą. Warto jednak pamiętać, żeby nie spożywać go w nadmiarze - duża porcja błonnika może spowodować odwrotny efekt od pożądanego.
Dlaczego jeszcze warto jeść jarmuż? Ze względu na właściwości antyoksydacyjne. Przeciwutleniacze (w szczególności sulforafan), które znajdują się w jego składzie, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Opóźniają procesy starzenia się organizmu i zmniejszają ryzko zachorowania na nowotwory czy miażdżycę.
W jarmużu znajduje się też luteina i beta-karoten, które zadbają o narząd wzroku. Roślina, która zawiera m.in. potas i witaminę K, usprawnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i krążenia, a także reguluje ciśnienie krwi. Wdrożenie warzywa na stałe do diety uchroni przed anemią.
Niestety nie wszyscy mogą skorzystać z dobroczynnego działania jarmużu. Kto nie powinien go jeść? Przede wszystkim chorzy na tarczycę, ponieważ - jak każda roślina kapustna - zawiera on goitrogeny. Związki te mogą wpływać na stężenie jodu w organizmie. Jarmuż, który ma w swoim składzie szczawiany, nie jest też wskazany chorującym na kamicę nerkową - może wzmocnić objawy tej dolegliwości.
Skoro jarmuż nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu, ale ma też prozdrowotne właściwości, to jak wykorzystać go w kuchni? Okazuje się, że warzywo może być podstawą wielu różnych potraw. Warto wiedzieć, że jarmuż można jeść surowy, ale także poddać go obróbce.
Surowy jarmuż najczęściej zdobi półmiski z wędlinami, ale sprawdzi się świetnie także jako baza sałatek lub surówek. Można usunąć twarde łodygi, a liście postrzępić na mniejsze kawałki - wtedy będzie mieć przyjemniejszą teksturę do jedzenia. Co więcej, z warzywa da się też przygotować pesto lub pastę do smarowania kanapek.
Jarmuż to popularny dodatek do zielonych, dietetycznych koktajli i smoothie. Rewelacyjnie uzupełni wszystkie owocowe mikstury, które potrzebują dużej dawki wartościowych składników odżywczych. Podczas redukcji wagi warto też skorzystać z przepisu na chipsy z jarmużu, które są niskokaloryczną, ale sycącą przekąską. Nadają się też jako dekoracja do zup-kremów.
Roślinę można też krótko ugotować w osolonej wodzie i podsmażyć na maśle. W takim wydaniu najlepiej pasuje do makaronu albo ryżu.
Źródło: terazgotuje.pl, plantet.pl
Zobacz też:
Nigdy nie łącz z ziemniakami. W żołądku dojdzie do fermentacji, będziesz się czuć fatalnie
Zwykle zajadamy suszone, ale świeża jest najzdrowsza. Na serce działa zbawiennie, podnosi odporność
Już pojawiły się na bazarach. Jedz, bo chronią serce, poprawiają trawienie i wygląd skóry