Mają niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki. Dzięki dużej ilości potasu dobrze działają na serce
W polskiej kuchni ziemniaki często grają główną rolę. To ulubione warzywo wielu Polaków oraz nieodłączny element niedzielnego obiadu. W sklepach jednak coraz częściej możemy dostać różne gatunki ziemniaków, które charakteryzują się innym właściwościami, a także kolorem. Z tego powodu przedstawiamy ziemniaka truflowego, który wyróżnia się fioletowym miąższem oraz bogactwem cennych mikroelementów. Sprawdź, dlaczego warto go docenić.
Oryginalny kolor to niejedyna zaleta ziemniaka truflowego. Kryje on w sobie mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych, dzięki którym wpływa na nasz organizm lepiej niż klasyczne ziemniaki.
Ziemniaki truflowe to odmiana, która pochodzi z Francji. Warzywo to należy do tej samej rodziny psiankowatych, co polskie ziemniaki. Głównie uprawia się je na terenie Francji, Chile oraz Peru, a do Polski przywędrowały dopiero w połowie lat 70. XX wieku.
Wyróżnia się nawet 100 różnych fioletowych odmian ziemniaków. Jednak jedną z najpopularniejszych jest Vitelotte, która jest odmianą o ładnym niebiesko-białym marmurkowym wnętrzu. Tworzy małe, wydłużone bulwy i wyróżnia się smakiem o orzechowych nutach.
Zaskakujące może być to, że pomimo intensywnej fioletowej barwy, ziemniaki nie mają innego smaku niż dobrze znane nam odmiany. Jedyną różnicą jest to, że mogą kryć w sobie delikatnie gorzką, orzechową nutę.
Zobacz także: To nie jest zwykła zapiekanka ziemniaczana. Pyszne dodatki wynoszą jej smak na inny poziom
Pod względem wartości odżywczych ziemniaki truflowe nie różnią się mocno od tradycyjnych ziemniaków. Są źródłem potasu, witaminy C, witamin z grupy B oraz błonnika.
Ziemniaki truflowe swój intensywny kolor zawdzięczają obecności antocyjanów, które wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz chronią komórki naszego organizmu przed zniszczeniem w wyniku stresu oksydacyjnego. Mogą również spowolnić proces starzenia się organizmu oraz chronić przed rozwojem chorób serca. Co ciekawe, ziemniaki nie tracą swoich właściwości po ugotowaniu. Oprócz tego w ich składzie znajdziemy inne związki o podobnym działaniu, takie jak związki karotenoidowe, tyrozynę, związki polifenolowe czy selen.
Zaletą fioletowych ziemniaków jest to, że mają niższy indeks glikemiczny niż białe ziemniaki. Dzięki temu zapobiegają nagłym skokom cukru oraz insuliny we krwi, tym samym stanowiąc dobry zamiennik dla tradycyjnych ziemniaków.
Jako że fioletowe ziemniaki są źródłem potasu oraz błonnika, mają one pozytywny wpływ na układ krążenia. Mogą pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi, a także poprawić elastyczność tętnic.
Ziemniaki truflowe nie różnią się mocno smakiem od tradycyjnych ziemniaków. Z tego powodu w kuchni możemy stosować je zamiennie. Ich skórka może być twardsza, z tego powodu należy ją obierać. Fioletowe ziemniaki można gotować, smażyć, piec czy grillować. Warto docenić ich oryginalny kolor. Urozmaici on nawet najnudniejszą potrawę.
Źródło: terazgotuje.pl, sodr.pl
Zobacz też:
Powinna być w kuchni każdego seniora i osób chorych na serce. Skarbnica potasu, magnezu i wapnia
Jedz, aby mieć lepszą pamięć i zdrowe kości. To bardzo niedoceniane warzywo
Orientalny smak, który ułatwia trawienie. Mało znana przyprawa o zdrowotnej mocy