Reklama
Reklama

Mało kto pamięta, że jej owoce i liście to skarbiec witamin. Dobrze działa na nerki, trawienie i odporność

Tarnina (Prunus spinosa), nazywana także cierniem lub tarnicą, jest powszechnie spotykana w naszym krajobrazie, chociaż rzadko doceniana i wykorzystywana np. w kuchni. Tymczasem owoc i liście tej rośliny to prawdziwe źródło witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, które mogą wspierać zdrowie człowieka na wielu płaszczyznach. Wspomagają pracę nerek, regulują procesy trawienne, a dzięki obecności antyoksydantów podnoszą odporność organizmu. Co zrobić z owoców tarniny? W ten sposób włączysz ją do swojej diety.

Tarnina - zapomniany owoce

Tarnina to rozłożysty, ciernisty krzew z rodziny różowatych, osiągający nawet 3-4 metry wysokości. Tworzy zwarte zarośla, które dawniej służyły jako naturalne ogrodzenia pól. Roślina występuje w całej Europie, Azji Zachodniej oraz w północnej Afryce, preferując klimat umiarkowany.

Owoce tarniny to niewielkie, kuliste pestkowce o ciemnogranatowej barwie i charakterystycznym woskowym nalocie. Ich miąższ jest zielonkawo-żółty, a smak intensywnie cierpki i kwaśny, przez co rzadko spożywa się je na surowo. Najlepszy smak uzyskują po pierwszych przymrozkach lub po przemrożeniu w zamrażarce.

Reklama

Liście tarniny są drobne, jajowate, ząbkowane na brzegach. Zawierają związki fenolowe i garbniki, dzięki czemu znalazły zastosowanie w ziołolecznictwie.

Nie tylko owoce tarniny są zdrowe

Owoce tarniny wyróżniają się wysoką zawartością błonnika pokarmowego oraz stosunkowo niską kalorycznością. W 100 g świeżych owoców znajduje się ok. 114 kcal, co czyni je wartościowym dodatkiem do diety.

Główne składniki odżywcze:

  • błonnik - wspiera pracę jelit, ułatwia wypróżnienia i sprzyja profilaktyce zaparć,
  • witamina C - wzmacnia odporność i działa jako silny przeciwutleniacz,
  • beta-karoten i witamina A - korzystnie wpływają na wzrok i kondycję skóry,
  • witamina E - chroni komórki przed stresem oksydacyjnym,
  • minerały - szczególnie potas, magnez, wapń, żelazo, cynk i mangan, które wspierają pracę układu krążenia, mięśni i układu nerwowego.

Substancje bioaktywne:

  • flawonoidy,
  • pektyny,
  • garbniki,
  • kwasy organiczne,
  • fitosterole.

Obecność tych związków sprawia, że tarnina wykazuje działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i regulujące metabolizm. Cenne są także liście. Liście tarniny można suszyć i przygotowywać z nich napary. Działają one przeciwzapalnie, ściągająco i lekko moczopędnie. Herbatka z liści tarniny wspomaga oczyszczanie organizmu, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz wzmacnia odporność.

Całościowo roślina ma pozytywne oddziaływanie na organizm.

Wsparcie dla układu pokarmowego

Dzięki dużej zawartości błonnika tarnina ułatwia trawienie i przeciwdziała zaparciom. Garbniki obecne w owocach wykazują działanie ściągające, które pomaga w łagodzeniu biegunek i stanów zapalnych jelit.

Korzystny wpływ na nerki

Owoce i liście tarniny działają lekko moczopędnie, wspomagając usuwanie nadmiaru płynów i toksyn z organizmu. Mogą być stosowane jako wsparcie w profilaktyce kamicy nerkowej i infekcji układu moczowego.

Wzmocnienie odporności

Zawartość witaminy C, flawonoidów i innych przeciwutleniaczy czyni tarninę wartościowym składnikiem diety w sezonie jesienno-zimowym. Napary i syropy z tarniny wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu.

Działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe

Badania nad ekstraktem etanolowym z owoców tarniny wskazują na jego aktywność przeciwutleniającą oraz cytotoksyczną wobec niektórych linii komórek nowotworowych, m.in. glejaka mózgu. Choć nie stanowi to podstawy do stosowania tarniny jako leku, potwierdza jej potencjał prozdrowotny.

Zastosowanie w dietetyce

Owoce tarniny mogą wspierać osoby zmagające się z nadwagą, gdyż ograniczają wchłanianie trójglicerydów i pomagają regulować poziom glukozy we krwi. Ich regularne spożywanie może wspierać profilaktykę cukrzycy typu 2 i chorób sercowo-naczyniowych.

Sprawdź także: Najlepsze suszone owoce na ochronę wątroby. Pomagają, gdy masz cukrzycę i wysokie ciśnienie

Co zrobić z owoców tarniny?

Nalewki i likiery

Najbardziej znanym produktem jest tarninówka - nalewka o głębokim smaku i rubinowej barwie. W Wielkiej Brytanii popularny jest również sloe gin, czyli macerat tarniny w alkoholu. Takie trunki, spożywane w niewielkich ilościach, wspierają trawienie.

Dżemy i konfitury

Owoce tarniny po przemrożeniu świetnie nadają się do przetworów. Dżemy i konfitury charakteryzują się wyrazistym smakiem, doskonale komponując się z pieczywem, naleśnikami czy serami.

Soki i syropy

Świeży sok z tarniny to bogate źródło witaminy C. Może być spożywany samodzielnie lub jako dodatek do herbaty. Syrop z tarniny tradycyjnie stosowano w leczeniu przeziębień i infekcji dróg oddechowych.

Wina i napoje fermentowane

Z tarniny można przygotować wino o intensywnym aromacie. W niektórych krajach Europy Zachodniej stosuje się ją także do produkcji regionalnych likierów.

Susz owocowy

Suszone owoce tarniny wykorzystuje się do przygotowywania herbatek owocowych. Susz zachowuje sporą część witamin i minerałów, a także stanowi dobry dodatek do mieszanek ziołowych.

Sosy i musy

Ze względu na cierpki smak, tarnina doskonale sprawdza się jako baza sosów do mięs, szczególnie do dziczyzny i drobiu. Jej kwaskowatość równoważy tłustość potraw.

Możliwości kulinarne tarniny są bardzo szerokie. Regularne włączanie jej przetworów do diety na pewno okaże się doskonałą decyzją i wsparciem w walce o zdrowie i dobre samopoczucie.

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najlepsza część wołowiny na kleisty bulion. Porządna dawka kolagenu na bolące stawy

Mało znane warzywo dla seniora i cukrzyka. Ma niewiele kalorii, obniża poziom cukru i ciśnienie

Mówi się, że to gwieździste jabłko. Wspomaga trawienie, wzmacnia odporność, dobry dla cukrzyków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce