Mało kto wie, że dobrze działają na tarczycę. Robię z nich wyśmienity dżem
Ciemne winogrono kojarzy się przede wszystkim z produkcją wina. Duża ilość z nas ma je u siebie w ogrodzie, a nie zdajemy sobie sprawy, jaki zbawienny wpływ mogą mieć na nasze zdrowie. Gdy już przejedzą się nam surowe owoce, a na winorośli wciąż wiszą pełne kiście, przygotowuję wyśmienity dżem. Jest nie tylko pyszny, ale też zdrowy.
Ciemne winogrona to bogactwo witamin i minerałów. Najwięcej dostarczą do organizmu witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Z minerałów uzupełnią natomiast zapotrzebowanie na potas, fosfor, wapń, magnez, żelazo, jod oraz bor. Do tego nie brakuje również cennego błonnika pokarmowego, licznych związków polifenolowych czy kwasów organicznych.
W efekcie ciemne winogrona mają silne działanie antyoksydacyjne, o wiele większe niż jasna odmiana owoców. Tym samym wykazują właściwości przeciwnowotworowe i zahamują namnażanie się kolejnych komórek nowotworowych. Dodatkowo wpłyną przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo i przeciwstarzeniowo.
Wysoka zawartość flawonoidów sprawia, że ciemne winogrona zadbają także o serce. Zajadanie się nimi obniżają ciśnienie krwi, wyregulują poziom "złego" cholesterolu LDL i podwyższą poziom "dobrego" cholesterolu HDL. W ten sposób ochronią układ sercowo-naczyniowy i zmniejszą ryzyko wystąpienia jego chorób takich jak m.in. miażdżyca, zawał serca, udar mózgu.
Według badań ciemne winogrona mają zarazem zmniejszać odporność na insulinę. Wiąże się to z tym, że owoce będą zapobiegać rozwojowi cukrzycy. Choć do tego mają niski indeks glikemiczny równy 45, to jedzenia ich nie zaleca się diabetykom i osobom z insulinoopornością. Wynika to z faktu, że owoce są bardzo kaloryczne.
Co równie istotne, ciemne winogrona obfitują w cenny jod. Pierwiastek ma ogromny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie gruczołu tarczowego. Dzięki temu usprawni produkcję hormonów tarczycy i może zapobiegać chorobom narządu.
Z ciemnych winogron przygotowuje się najczęściej wina czy soki. Chętnie zajada się je na surowo jako przekąskę czy w postaci suszonej, czyli rodzynki. Gdy zaczyna się sezon, a winorośl ugina się pod ciężarem owoców, sama robię pyszny domowy dżem. Wychodzi wyśmienity, a dodatek goździków nadaje im niesamowitego aromatu.
Składniki:
- kilogram ciemnych winogron,
- 300 g cukru,
- pomarańcza,
- łyżeczka goździków.
Sposób wykonania:
Winogrona opłucz pod bieżącą wodą. Możesz je obrać ze skórek i pozbawić pestek, ale nie jest to konieczne. W garnku umieść owoce, zasyp je cukrem i goździkami. Do tego dodaj startą skórkę z cytryny i sok wyciśnięty z całej pomarańczy.
Całość wymieszaj i zacznij podgrzewać na niewielkim ogniu, aż zacznie się gotować. Od tego momentu dżem gotuj przez około 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając zawartość garnka. Po tym czasie masa powinna zgęstnieć.
Gotowy dżem z ciemnych winogron przełóż do wcześniej wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć, a gdy wystygną, pasteryzuj przez około 15 minut.
Soczysty kurczak po szanghajsku. Jego sekretem są odpowiednio dobrane przyprawy
Źródło: dietetycy.org.pl, zdrowie.interia.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Żadne serki czy wędliny. Teraz z menu nie wychodzi u mnie pasta do chleba z pieczonych buraków
Zapomnieliśmy o tym warzywie. Poprawia pamięć, na stłuszczoną wątrobę działa jak balsam